50 vuotta: Kurki-Mikko, vasureitten vasuri

Mikko Kurkioja juhlistaa syntymäpäiväänsä matkoilla.

Mikko Kurkioja juhlistaa syntymäpäiväänsä matkoilla.

Palataan ajassa suunnilleen 27 vuotta taaksepäin ja syksyyn 1986. Hämeenlinnassa Ojoisten koululla pelataan nelossarjan lentopallopeliä Hämeenlinnan Iskijät vastaan Lempäälän Kisa. Peli on uhkaavasti luisumassa kohti isäntien voittoa, kunnes lempääläisjoukkueen vasenkätinen yleispelaaja kehottaa tiukkaäänisesti joukkueen passaria antamaan jatkossa kaikki passit hänelle.

Passari tekee työtä käskettyä ja alkaa todellinen vasuri-show, jonka päätteeksi tulospöytäkirjaan kirjataan Kisan 3 – 1-voitto.

Kyseinen vasuri on Sääksjärven Sipilän alueella koko ikänsä asunut Mikko Kurkioja, joka juhannusaattona juhlistaa matkoilla olevana 50 ikävuoden täyttymistä.

Mikolle lentopallo on ollut rakas harrastus, joka alkoi Sipilän alueen ulkokentillä, jatkui sarjatasolla ensiksi yhden vuoden ajan Lempäälän NMKY:n riveissä ja kaudesta 1984 – 85 eteenpäin ura on jatkunut Lempäälän Kisassa.
Lentopallo on ollut ahkeralle ja perhekeskeiselle Mikolle sosiaalinen henkireikä, jossa hyvinkin erilaisista taustoista ja ammattiryhmistä koostuneet miehet ovat muodostaneet vankan LeKi-lentiksen ytimen vuosien ajan.

Halutessaan Kurkioja olisi todellisella urheilijan luonteellaan, sitoutumiskyvyllään ja hurjalla fysiikallaan voinut pelata vaikka maan pääsarjassa asti, mutta huipulle pyrkimistä mielekkäämpänä Mikko on nähnyt, että harrastus pysyy ajankäytöltään vain harrastuksena ja että ympärillä oleva sakki on samanhenkistä ja saman huumorin omaavaa kuin hän.

Työura yksityisyrittäjäperheen vesalle urkeni valtiolta eli armeijan Kalkun varikolta yli 20 vuoden ajaksi, kunnes armeijan supistamis- ja yksityistämistoimet pakottivat Mikon tähyämään uusia työtuulia. Kurkioja palkattiin Lempäälän kunnalle kaiken osaavaksi yleismieheksi, hän korjaa kunnan ajopelit ja muut tekniset laitteet ahkerasti, nopeasti ja hyvin.

Sääksjärvi on ollut asuinalue, josta mies ei ole ikinä pois halunnut. Synnyinkoti oli Sipilässä ja sinne muutaman sadan metrin päähän rakentui aikanaan myös omalle perheelle koti. Puoliso-Raija ja kolme lasta Jenni, Mika ja Hanna ovat Mikon rakkaana laumana. Laumanjohtajan sydäntä erityisesti elähdyttää jo ensimmäinen lapsenlapsikin.

Kavereilleen Mikko on korvaamaton mies. Milloin tarvitaan ruohonleikkurin korjausta, kilautetaan Mikolle. Milloin pelitoverin Saab piiputtaa, kilautetaan Mikolle. Jos taas tarvitaan skootterin huoltoa, kilautetaan Mikolle silloinkin. Apua saa ja siihen voi sataprosenttisesti luottaa.

Mikko Kurkiojan peliura lentopallossa jatkuu edelleenkin, vaikka polvivaivat miehen höyhenenkeveää hyppyä jonkun millin ovatkin madaltaneet. Viime huhtikuussa Kisan 45-vuotiset lentopalloilijaveteraanit ylsivät historialliseen saavutukseen nappaamalla Hakkarin hallilla pelatussa SM-finaaliturnausessa hopeaa.

Hopeamitalistien kantava voima oli joukkueen libero Kurki-Mikko, joka taisi olla mitalisteista yksi iloisimmistakin. Pitkä lentopalloura sai kruunun, tosin välisellaisen, sillä mikäpäs pelaavaa LeKi-ikonia parketilta pois pitäisi tulevinakaan vuosina ja vuosikymmeninä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?