Lähidemokratia –uusi kunnan mahdollisuus

Kunnassamme on valtuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajistoista koostuva työryhmä, jonka tehtävänä on pohtia lähidemokratiaa ja sen toteuttamistapoja Lempäälässä.  Aiheeseen liittyen Ehtookotoon oli järjestetty mielenkiintoinen luento- ja keskustelutilaisuus, joka omassa mielessäni laajensi kysymyksen erittäin polttavaksi  kunnan tulevaisuutta miettiessäni.

Tuntuu sille, että koko itsehallintomme ja itsenäisen olemassaolomme kulmakiveksi nousee  kysymys, että  miten kykenemme tulevaisuudessa toteuttamaan elinvoimaisen kunnan uusin eväin? Miten kykenemme liittämään yhteen kunnan edustuksellisen päätöksentekojärjestelmän ja käyttäjälähtöisen ja  suoran  osallistumisen?

Eli suomeksi sanottuna,  miten yhdennetään vuorovaikutus virallisen organisaation ja vapaaehtoisuuden kesken?  Kuntalaisten vahva osallistaminen kunnan organisaatioon ja hallintoon on nostettava  uutta kuntastrategiaa tarkistettaessa yhdeksi pääteemaksi kunnassamme.

Uudenlaisen kunnan kehittyminen tapahtuu  sen kautta miten saadaan  vapaaehtoinen, oma-aloitteinen ja  monipuolinen kuntalaisosaaminen kytkettyä kunnan virallista organisaatiota tukemaan ja elävöittämään. Tämä vaatii  toimintatapoihin suuria muutoksia  mutta tästä on kyse, kun pohditaan lähidemokratiaa.

Maikki Hämäläinen – Ylikahri
kunnanvaltuutettu ( kesk)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?