Keskustakorttelia suunnitellaan kunnanvirastojen paikalle

Peab Oy:n kanssa solmittu aiesopimus koskee kuvassa punaisella merkittyä aluetta. Piiponpellon ja Kirkkotorin alueet on merkitty oranssilla. Kuva: Soile Virtanen.

Peab Oy:n kanssa solmittu aiesopimus koskee kuvassa punaisella merkittyä aluetta. Piiponpellon ja Kirkkotorin alueet on merkitty oranssilla. Kuva: Soile Virtanen.

Lempäälän ydinkeskustan kehittäminen nytkähti askeleen eteenpäin, kun kunnanhallitus hyväksyi aiesopimuksen Peab Oy:n ja maanomistajien kanssa.

Aiesopimus koskee aluetta, johon kuuluvat Lempäälän kunnanvirastot ja radan toiselle puolelle oleva alue Piiponpellon päiväkodin eteläpuolella.

Lempäälän keskustan kehittämisvisiossa kunnanvirastojen alueelle on suunniteltu niin kaupallisten ja julkisten palvelujen tiloja kuin asuinrakennuksiakin. Suunnitelma pitää sisällään myös radan ylityksen.

Kun aiesopimus on nyt hyväksytty, aloitetaan ydinkeskustan kehittäminen ideointivaiheella. Sen pohjalta tehdään viitesuunnitelmat. Tavoitteena on, että viitesuunnitelmat ovat valmiina maaliskuun 2014 loppuun mennessä, jolloin asemakaavan laatiminen voitaisiin käynnistää.

Alueen rakentamisen tarkempi aikataulu määritellään KuMaRa-sopimuksella. Tavoitteena on, että rakentaminen aloitetaan 12 kuukauden kuluessa siitä, kun kaava saa lainvoiman.

Piiponpellon kaava tänä vuonna

Kunta solmi toukokuussa Piiponpellon ja Kirkkotorin alueita koskevat aiesopimukset SRV Rakennus Oy Pirkanmaan ja YIT Rakennus Oy:n kanssa.

Piiponpellon alueelta on jo valmistunut yleissuunnitelma, ja kaavaehdotus on valmis aikataulun mukaan tänä vuonna. Alue sijaitsee Puistokadun ja rautatien välissä Manttaalitalon ja S-Market-kiinteistön pohjoispuolella.

Kirkkotorin suunnitteluhanke on vielä ilman yleissuunnitelmaa. Alueen ideointivaihe olisi tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä niin pitkällä, että hankkeessa voitaisiin edetä viitesuunnitelmien laatimiseen. Kirkkotorin alue sijaitsee Pyhän Birgitan kirkon eteläpuolella. Alueella ovat nyt muun muassa seurakuntatalo sekä Lempäälän-Vesilahden Sanomien nykyiset ja entiset rakennukset.

Uudenlaista yhdyskuntakehittämistä

Lempäälän kunta kehittää yhteistyössä Tampereen yliopiston ja muiden toimijoiden kanssa uudenlaista yhdyskuntakehittämisen toimintatapaa. Kunta, maanomistajat ja rakentaja osallistuvat yhteistyössä keskustaalueen kehittämiseen.

Tavoitteena on, että kaikki osapuolet hyötyvät kehittämisestä koituvasta alueen arvonnoususta.

Nyt solmittu aiesopimus on osa keskustan kehittämishanketta, jonka tavoitteena on elinvoimainen kuntakeskus. Lempäälän Silta Tulevaisuuteen -kehittämisvisio toimii kuntakeskustan yhdyskuntakehittämisen pohjana. Vision kokonaisuuden toteutusta ohjaa myös kesän 2013 aikana valmistuva yleissuunnitelma.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?