Mökkiläistoimikunta: Irmeli ja Mauno Nylund: ”Verojen lisäksi voimme tukea kesäkuntaamme olemalla mukana yhteisön toiminnassa”

Korpeen tulo on tietoinen valinta

 

Aika harvoin riippumatossa ehtii kumpikaan makoilla, sillä jokin projekti Irmeli ja Mauno Nylundilla on mökkitontillaan aina meneillään.

Aika harvoin riippumatossa ehtii kumpikaan makoilla, sillä jokin projekti Irmeli ja Mauno Nylundilla on mökkitontillaan aina meneillään.

Vesilahden kunnanjohtaja Erkki Paloniemi heitti pari viikkoa sitten kunnan järjestämässä kesäasukastapahtumassa ilmoille ajatuksen mökkiläistoimikunnan perustamisesta paikkakunnalle. Toimikuntaa on yritetty käynnistää aiemminkin. Nyt kunnanjohtajan haasteeseen tarttuivat Suonojärven rannalla eläkepäiviensä suvia viettävät Irmeli ja Mauno Nylund.

He ovat ihastuneet vesilahtelaisuuteen ja haluavat olla osa paikallista yhteisöä. Tampereella asuvalle pariskunnalle Vesilahden perämetsiin tulo oli tietoinen valinta. Siksi he sanovatkin, ettei Vesilahden kunnan perimien kiinteistöverojen vastineeksi ole syytä vaatia esimerkiksi kunnallista vesijohtoverkostoa tai katuvaloja.

Nylundit toivovat, ettei mökkiläistoimikunnasta rakenneta epäkohtien etsijää, vaan tukipilaria kunnan kehittämiselle ja alueen yhteisöllisyyden pönkittämiselle. Heidän mielestään mökkiläistoimikunta voisi olla erinomainen keskustelufoorumi.

– Meitä mökkiläisiä on monenlaisia. Osa haluaa vetäytyä kesäpaikkaansa omiin oloihinsa ja osa hakeutuu mukaan paikkakunnan elämään. Me olemme osallistuneet tapahtumiin, jotta voimme tutustua alueen ihmisiin ja toisiin mökkiläisiin, Nylundit kertovat.

Mökkiläisyydessä on heidän mukaansa myös toinen jako. Osa on niitä, jotka ovat vielä työelämässä ja osa niitä, jotka ovat eläkkeellä. Eläkeläisillä on ehkä enemmän aikaa katsella myös mökkitonttinsa rajojen ulkopuolelle.

Tiedonjyvät poimitaan

Irmeli ja Mauno Nylund kertovat, että heidän osallistumisensa erilaisiin tapahtumiin Vesilahdessa johtuu myös tiedonjanosta. Viime mökkiläistapahtumassa kerrotut rakentamis-, huussi- ja valokuituasiat olivat tärkeää tietoa ja hyödynnettävissä tarvittaessa ehkä myöhemmin.

Aiemmin he ovat osallistuneet muun muassa haja-asutusalueen vesihuollosta kertovaan tilaisuuteen ja ovatpa olleet mukana myös kaavoitusta koskevassa illassa. He ovat tutustuneet paikkakunnan elämään ja ihmisiin myös Vesilahden seurakunnan tarjoamien tilaisuuksien kautta.

Tiekokoukset kuuluvat niin ikään asiaan.

– Niissä kuulee myös Vesilahden politiikka, Mauno Nylund tähdentää.

– Olemme 14 vuotta olleet Suonojärven ranta-asukkaita, ja tänä aikana olemme käyneet ainoastaan pari kertaa kunnanvirastossa. Sen sijaan muut alueen palvelut kiinnostavat ja tarvitsemme niitä. Toivottavasti kauppa pysyy kymmenen kilometrin päässä Narvassa. Myös siellä oleva rautakauppa on palvellut meitä todella hyvin.

Mauno Nylund sanoo, että moni ikääntyvä mökkiläinen saattaa kaivat tietoa esimerkiksi mökkitalkkareiden palveluista.

– Kunnan jakama tietopaketti ja paikkakunnan lehti Lempäälän-Vesilahden Sanomat ovat tärkeitä tietolähteitä. On tärkeää, että tällaisia tietopaketteja jaetaan jo kevään korvalla mökkiläisille heidän kaupunkiosoitteisiinsa. Silloin tieto menee varmasti perille.

Höysteeksi vähän napinaa

– Olen Narvan kirjaston suurkuluttaja, ja kuulin, että kirjastoni jouduttaneen säästösyistä lakkauttamaan kirkonkylään rakennettavan uuden kirjaston vuoksi. Se on suuri harmi, mutta toisaalta on ymmärrettävä, että kunnan on tehtävä vaikeitakin päätöksiä heikossa taloudellisessa tilanteessaan, Irmeli Nylund pohtii.

Hän toivoisi, että mökkiläiset otettaisiin paremmin huomioon terveyspalveluiden järjestämisessä.

– Olen muutaman kerran kuullut, että mökkiläinen on käännytetty terveysasemalta pois. Sen sijaan eläimet saavat paikallista hoitoa, sillä eläinlääkäri ei ohjaa lemmikkejä muualle.

Mauno Nylund toivoo, että kunta tai jokin muu taho voisi vaikuttaa siihen, että Rämsöön suunnalla niin kirkasvetinen Suonojärvi olisi kirkas myös järven Krääkkiön puoleisessa päässä.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?