”Tähti”-nuorisoseuran liikuntaleirit Narvassa alkukesän varma hitti

Kolme viikkoa liikuntaa putkeen

Vilkinaro tarjoaa loistavat puitteet liikuntaleireille. Pesäpalloharjoitukset aloitettiin oikeaoppisesti ylävartalon lihasten verryttelyllä ennen heitto- ja koppiharjoituksia.

Vilkinaro tarjoaa loistavat puitteet liikuntaleireille. Pesäpalloharjoitukset aloitettiin oikeaoppisesti ylävartalon lihasten verryttelyllä ennen heitto- ja koppiharjoituksia.

 

- Kivaa, kun pääsee korkealle! riemuitsee koripinon päällä tasapainopainoileva Olga Aaltonen, jonka paras tulos on 22 koria. Tänä kesänä Narvan liikuntaleirin korkein torni onnistuttiin taiteilemaan peräti 30 korin korkuiseksi ennen kaatumistaan.

– Kivaa, kun pääsee korkealle! riemuitsee koripinon päällä tasapainopainoileva Olga Aaltonen, jonka paras tulos on 22 koria. Tänä kesänä Narvan liikuntaleirin korkein torni onnistuttiin taiteilemaan peräti 30 korin korkuiseksi ennen kaatumistaan.

– Ihan kaikki on kivaa! Paljon liikuntajuttuja, hyviä kavereita ja ohjaajat on tosi mukavia, hihkaisevat nuoret liikuntaleiriläiset Minna Marjamäki ja Emilia Ylinen pesäpalloharjoitusten lomasta. Vilkinaron nurmella olikin vilskettä ja ilma täynnä palloja, kun nuoret liikuntaleiriläiset ottivat tuntumaa kansallispelin aakkosiin.

Touhua ja tohinaa Vilkinarolla todella riitti juhannusta edeltävillä kolmella viikolla. Monenlaiselle liikunnalle mainiot puitteet tarjoavalla alueella järjestettiin yhdistysten toimesta lapsille useita leirejä, joista osallistujamäärältään suurimpia olivat ”Tähti”-nuorisoseuran perinteiset liikuntaleirit.

Kolmella viikon mittaisella leirillä osallistujamäärät vaihtelivat seitsemästätoista kolmeenkymmeneen ja suuri osa lapsista viihtyi Vilkinarolla kaikki kolme leiriviikkoa putkeen. Leirit oli suunnattu kolmasluokkaisille ja sitä vanhemmille, mutta nuoremmatkin olivat tervetulleita vanhempien sisarusten vanavedessä.

Saara Mäkelä antaa pesäpallolle kyytiä ja Eemeli Ylinen valmistautuu nappaamaan kopin.

Saara Mäkelä antaa pesäpallolle kyytiä ja Eemeli Ylinen valmistautuu nappaamaan kopin.

Leirillä tehdään yhdessä

Tapahtumalla on jo lähes kymmenvuotinen historia. Ohjelma on vaihdellut ohjaajien ja vierailijoiden erityisosaamisen mukaan ja taitojaan esittemässä ovat käyneet Vesilahden, luontoyhdistykset, 4H, palokunnat ja partioväki.

Nimettyä teemaa leireillä ei ole ollut, mutta leirin emännän, ”Tähti”-nuorisoseuran Kaija Marjamäen mielestä johtoajatukseksi sopisi yhteisöllisyyden korostaminen.
– Täällä lapset oppivat yhdessä tekemisen kulttuuria. Se ei ole enää itsestäänselvyys, vaikka perinteet Narvassa ovatkin vahvat. Leirillä on mukana myös uudehkoja vesilahtelaisia, jotka  toivottavasti näin saavat kipinän vaikkapa nuorisoseuratyöhön.

Väsymys ei painanut Emilia Ylistä (vas.) ja Minna Marjamäkeä, vaikka takana oli jo kaksi viikkoa ohjattua liikuntaa. Liikuntaleirin jälkeen Emilia aikoo pitää hauskaa kavereiden kanssa ja ennätyskiipeilijä Minna suuntaa sirkusleirille.

Väsymys ei painanut Emilia Ylistä (vas.) ja Minna Marjamäkeä, vaikka takana oli jo kaksi viikkoa ohjattua liikuntaa. Liikuntaleirin jälkeen Emilia aikoo pitää hauskaa kavereiden kanssa ja ennätyskiipeilijä Minna suuntaa sirkusleirille.

Nuoret vertaisohjaajat nuorisoseuratyön tulevaisuus

Tunnelma leirillä oli rento, eikä päivä ollut tiukasti ohjelmoitu. Aamukahdeksasta iltaneljään piisasi kuitenkin jokaisella tekemistä, eikä yhdenkään leiriläisen tarvinnut haahuilla seuraa tai puuhaa vailla. Marjamäen mukaan nimenomaan vapaamuotoinen yhdessäolo tekee lapsista nopeasti oma-aloitteisia ja sosiaalisia.

Vilkkaan lapsilauman aikuisina kaitsijoina Vilkinarolla toimi vapaaehtoisia nuorisoseuralaisia sekä 4H-ohjaaja. Harjoittelun ja kesätyön merkeissä mukaan oli myös saatu vertaisohjaajiksi joukko innokkaita nuoria, joiden työpanoksen merkitystä Marjamäki haluaa korostaa.

– Heidän ikäistensä on yleensä vaikea saada kesätyötä. Varhaisnuorten aktivoiminen mukaan yhteisön toimintaan takaa myös nuorisoseuratyön jatkuvuuden. Uskon, että monet heistä jatkavat ohjaajina kerhoissa ja seuraavilla kesäleireillä.

Yksi vertaisohjaajista oli jo kolmatta kertaa mukana oleva 16-vuotias  Tommi Antila.

– Olen ollut näillä leireillä ihan pienestä saakka, joten vertaisojaajaksi tuleminen tuntui hyvältä ajatukselta. Tykkään työskennellä lasten kanssa, ja opiskelen myös alaa, johon saan leiriltä arvokasta työkokemusta. Lapsille leirit tuovat uusia kavereita ja kokemuksia sekä opettavat uusia liikuntamuotoja.

Ensi vuonna kiipeillään taas

Ylivoimaista lasten suosikkia leirin liikuntamuotojen joukosta Antila ei osannut nimetä. Pallokentän aktiviteettien ohella ykkössijasta kisasi ehkä vahvimmin suurten kuusten väliin viritelty kiipeilypaikka, jonka saloihin leiriläisiä opasti oman kylän poika  ja nuorisoseuralainen Timo Salo.

– Kovasti on tykätty varsinkin korikiipeilystä, joka sopii jopa pienestä korkeanpaikan kammosta kärsivälle.

Tukkikiipeilyssä puolestaan akrobaattimme ovat tehneet  vaakoja yhdellä jalalla tukin nokassa seisten. Vaarallisen näköinen puuha on täysin turvallista, sillä turvavaljaat ja varmistajat estävät putoamisen, kertoo Salo.

Suositun leirin tulevaisuus näyttää varmalta, vaikka kunnan myöntämän avustuksen kohtalo onkin vielä epäselvä. Marjamäki lupaa, että joka tapauksessa ensi vuonnakin vilskettä Vilkinarolla piisaa.

– Leirimme oli nyt toista kertaa kolmeviikkoinen. Uskallan luvata, että ensi vuonnakin leireillään, mutta voi olla, että vain kaksi viikkoa. Itse aion ehdottomasti olla mukana, sillä tästä saa aivan hirveästi energiaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?