Lempäälä lomautti laittomasti 2010

Lempäälän kunta on julkaissut 19. kesäkuuta kotisivuillaan työtuomioistuimen antaman päätöksen vuonna 2010 toteutetuista lomautuksista. Työtuomioistuimen ratkaisun mukaan henkilöstösäästöt toteutettiin muutoin laillisesti, mutta pääsiäislomautukset olivat opettajien osalta kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen vastaisia. Lisäksi työtuomioistuin katsoi, että kahden sosiaalityöntekijän osalta samalla tavalla toteutettu pääsiäislomautus oli kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen sisältämän suhteellisuusperiaatteen vastainen.

– Lempäälän kunnassa toteutettiin vuonna 2010 henkilöstösäästöjä vapaaehtoisin ostovapain ja lopulta myös lomautuksin. Osa henkilöstöstä lomautettiin siten, että lomautusaika ajoittui pääsiäisen yli ja lomautukseen sisältyi enemmän työntekijän lomapäiviä kuin työpäiviä, sanoo toimistopäällikkö Topi Tolvanen Lempäälän kunnasta.

Lempäälän kunta tuomittiin maksamaan hyvityssakkoa 1 500 euroa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:lle, Kunta-alan unioni ry:lle, Tekniikka ja Terveys KTN ry:lle sekä Toimihenkilöiden Neuvottelujärjestö TNJ ry:lle. Lisäksi Lempäälän kunta ja Kunnallinen työmarkkinalaitos velvoitettiin yhteisvastuullisesti korvaamaan edunvalvontajärjestöjen oikeudenkäyntikuluja 11 516,20 euroa.

Työtuomioistuin ei päätöksessään suoraan ota kantaa laittomien lomautusten kohteeksi joutuneelle henkilöstölle maksettaviin korvauksiin, siksi Lempäälän kunta odottaa Kunnallisen Työmarkkinalaitoksen ohjausta asian tulkinnassa ennen kuin korvauksia ryhdytään maksamaan.

– On mahdollista, että korvausvelvollisuus koskee suhteellisuusperiaatteen mukaisesti myös niitä työsuhteisia työntekijöitä, joiden lomautusaikaan vuonna 2010 kuului enemmän lomapäiviä kuin työpäiviä, Tolvanen sanoo.

Pääluottamusmies (JUKO) Matti Riihelä Lempoisten koulusta toteaa, että opettajia, joita lomautettiin pääsiäisen lomapäivien ajaksi, oli loppujen lopuksi vain neljä. Hän ei siksi usko, että laittomien lomautusten kohteeksi joutuneelle henkilöstölle maksettavat korvaukset muodostuisivat Lempäälän kunnalle suuruudeltaan kovin merkittäviksi.

– Oleellista päätöksessä on se, että Enontekiö oli kunnista ensimmäinen, joka lomautti pääsiäisenä ja Lempäälä nyt siis toinen. Muutkin kunnat harkitsivat, mutta sen jälkeen kukaan muu ei ole näitä törkylomautuksia tehnyt. Loma-ajalla ei voi lomauttaa, sanoo Riihelä myöntäen työtuomioistuimen päätöksen tuntuvan hyvältä.

– Tämä oli selkeä päätös palkansaajien eduksi. Jos lomauttaa tarvitsee, niin se on tehtävä työstä, ei lomasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?