Kasvussa: Kallio- ja maaporaukseen erikoistuneen yrityksen tavoitteena on saada vientiä 100 maahan tämän vuoden loppuun menneesä

Robit Rocktools hilaa rimaa ylemmäs

Toimitusjohtaja Jussi Rautiainen esittelee uunituoreita porakruunuja.

Toimitusjohtaja Jussi Rautiainen esittelee uunituoreita porakruunuja.

Sääksjärvellä pääkonttoriaan pitävä Robit Rocktools on kymmenkertaistanut liikevaihtonsa kymmenessä vuodessa. Vielä vuonna 2002 yrityksen liikevaihto oli kolmen miljoonan tienoilla. Viime vuonna meni rikki 30 miljoonan rajapyykki.

Merkkejä kasvun hiipumisesta ei toimitusjohtaja Jussi Rautiasen mukaan ole näköpiirissä. Edes Euroopan yskivä talous ei ole hidastanut Robitin etenemistä.

Kasvu on ollut tasaista lähestulkoon koko 2000-luvun ajan. Vuonna 2009 finanssikriisi notkautti käyrää hieman alaspäin, mutta heti seuraavana vuonna Robit teki parempaa tulosta kuin vuonna 2008.

Robit Rocktools valmistaa  porakruunuja kallion louhintaan ja putkitusteriä maaporaukseen. Yritys on alan ainoa suomalainen valmistaja.

Tavoite: 100 vientimaata

Mihin Robit Rocktoolsin menestys perustuu? Yksi vastaus on erikoistuminen. Silti kenties sitäkin enemmän merkitystä on voimakkaalla panostuksella kansainvälisyyteen.

Tämän huomaa Sääksjärven tehtaalla. Hallissa kävellessä voi seurata, kuinka poranteriä sisältäviä paketteja lähtee ympäri maailmaa: niin Venäjälle, Aasiaan, Amerikkaan, Afrikkaan kuin Eurooppaankin. Konttorissa kieli on englanti, ja vakituisia työntekijöitä on monesta eri maasta.

Ulkomaan vienti on Robitilla myös tulevaisuudessa satsauksen kohde. Toimitusjohtaja Rautiainen kertoo, että yrityksen tavoitteena on 100 vientimaata tämän vuoden loppuun mennessä.

– Tällä hetkellä meillä on vientiä 96 maassa. Olemme myös hiljattain perustaneet myyntiyhtiön Yhdysvaltoihin. Sellaisia maita, joita voimme saada haavimme ovat esimerkiksi Myanmar, Kenia ja Mongolia.

Lempäälän tehtaalla ovat kasvun portaat, joista näkee hyvin Robitin myynnin kehittymisen. Toimitusjohtaja Jussi Rautiainen harmittelee, että portaat alkavat olla lopussa.

Tehtaasta konttoriin kuljetaan ”kasvun portaita”, joista näkee hyvin Robitin myynnin kehittymisen. Toimitusjohtaja Jussi Rautiainen harmittelee, että portaat alkavat olla lopussa.

Lempäälä on hyvä paikka yritykselle

Rautiainen kiittelee Lempäälän kunnan toimintaa ja yrittäjämyönteistä asennetta. Pahaa sanottavaa kunnasta hänellä ei ole, päinvaston.

– Kun Lempäälän tehdasta laajennettiin vuonna 2008, yhteistyö kunnan kanssa onnistui hyvin. Saimme hyödynnettyä tontin pinta-alan käyttöömme niin hyvin kuin mahdollista.

Vaikka Kiina-ilmiöllä on peloteltu vuosikaudet, on Rautiaisen mukaan Suomessa yhä mahdollista menestyä.

– Täytyy varmistaa, että automatisointi on riittävän korkealla ja pitää kiinteät kulut järkevinä.

Tulevaisuudessa Rautiainen toivoo, että Robit Rocktoolsilla olisi toimintaa kaikissa maanosissa.

– Kun toimimme jokaisessa maanosassa, emme ole niin haavoittuvaisia laman edessä. Jos esimerkiksi Amerikassa tulee lama, silloin toivottavasti Aasia tai Afrikka vetää.

Rahassa mitattuna Robitin tavoite on selkeä: 50 miljoonan liikevaihto vuonna 2015.

Kultainen nuija -palkinto hallitustyöstä

Robit Rocktools palkittiin tämän vuoden toukokuussa aktiivisesta hallitustyöstään Kultainen nuija -palkinnolla, jonka myönsi Hallituspartnerit ry. Palkinto annetaan pk-yritykselle hyvästä hallitustyöstä.

Palkittuun hallitukseen kuuluvat Harri Sjöholm (puheenjohtaja), Jussi Rautiainen, Tapio Hintikka, Pekka Pohjoismäki, Kalle Reponen ja Aaro Cantell (ulkopuolinen neuvonantaja).

Valinnan tekee palkintolautakunta, johon kuuluu yrityselämän ja pk-yritysten hallitustyön asiantuntijoita. Tämän vuoden lautakuntaan kuuluivat Anne Berner (Vallilla Interior), Matti Alahuhta (Kone), Timo Salli (Katsa), Risto Siilasmaa (F-Secure) ja Arno Ahosniemi (Kauppalehti).

Aiemin Kultainen nuija -palkinnon ovat saaneet SE Mäkinen Logistics Oy Vantaalta vuonna 2011 ja Lappset Group Oy Rovaniemeltä vuonna 2012.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?