Vesihiihdossa on noussut uusi nimi maailman huipulle päälajinaan hypyt.

Jutta Lammi hypäten huipulle

Suomi on saanut uuden tähden urheilukartalleen, sillä lempääläinen vesihiihtäjä Jutta Lammi on noussut kuluneella kaudella aivan kirkkaimmalle huipulle. Vielä edellisellä kaudella Lammi hiihti kilpaa pääasiassa vain Suomessa ja Euroopassa, nyt hänellä on palkintokaapissaan palkintosijoja aivan huippukisoista.

Hän valmistui vuosi sitten, jonka jälkeen suuntasi Yhdysvaltoihin Floridaan harjoittelemaan. Hän saavutti niin hyviä tuloksia kilpailuissa, että rankingsijoitus oikeutti pääsemään mukaan kovatasoisimpiin mittelöihin. Vesihiihdossa on kaksi erilaista rankinglistaa, Lammin maailmanranking on tällä hetkellä kolmas. Nousu ammattilaiseksi tapahtui siis noin vuodessa.

Jutta Lammi harjoitelee parasta aikaa Suomessa.

Jutta Lammi harjoittelee parasta aikaa Suomessa. Kuva: Antti Raunio

Lammi viettää Suomessa kaksi – kolme kuukautta kesällä ja samanlaisen jakson talvella. Hän harjoittelee ulkomailla ollessan Floridassa, jota voi kutsua vesihiihdon pääkaupungiksi. Floridan hän valitsi parhaiden harjoitusolosuhteiden vuoksi, näin hän saa myös omaa kauttaan pidennettyä. Kulunut kausi venyy tavanomaista pidemmälle MM–kilpailujen myöhäisen ajankohdan vuoksi.

Vesihiihto on hyvin yleisöystävällinen laji, etenkin pitkät ja näyttävät hypy, jotka Lammi mainitsee päälajikseen. Suomessa laji ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota, ulkomailla suosio riippuu siitä, missä päin maailmaa ollaan.

Mitalitavoittein loppukauteen

Lammi suuntaa Suomesta takaisin ulkomaille elokuun loputtua. Hän on käynyt jo kuusi ammattilaiskisaa kuluneella kaudella ja viisi on vielä käymättä. EM-kilpailut odottavat Kreikassa syyskuussa ja MM-kisat Chilessä marras joulukuun taitteessa. EM–kisoissa kaikki kilpasiskot eivät ole ammattilaisia, mitaleista Lammin kanssa koviten taistelevat ranskalainen harjoituskaveri sekä Valko-Venäjän maailmanennätysnainen, jos kuntoutuu ajoissa.

 EM–kisoista tavoittelen mitalia. On jännää, kun ne eivät ole enää vuoden pääkisat niin kuin ennen. Nyt kun on ammattilaiskisoja ja MM–kisat. Chilestä tavoittelen myös mitalia, tosin siellä ovat kaikki parhaat ja panostus on kaikilla todella kova, Lammi kertoo arvokisatavoitteistaan.

Lammin perhe on todellinen vesihiihtoperhe, isä keksi lajin harrastamisen ja lapset seurasivat perässä. Lammin veli Jarno on hänen valmentajansa ja sisko Laura sekä serkku Emilia Hoikkanen ovat myös Suomen maajoukkueessa. Samanlaisia superperheitä on paljon myös muualla maailmassa, joten tyyli on hyväksi havaittu.

– Samalla tavalla aion pitää itseni maailman kärjessä, kuin sinne pääsenkin. Aina voi oppia enemmän, vanhat taidot roimivat pohjana. Tilanteeni on hieno kun saa tehdä mitä raksataa. Tulevaisuudesta en stressaa liikaa, kertoo nauravainen Lammi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?