Kylien liiketoiminta kasvussa

Tuore Kylien bisneskeissit -opas tarjoaa kylille ratkaisuja palveluiden järjestämiseen sekä auttaa esimerkein tekemään oman kylän toiminnasta kannattavaa liiketoimintaa.

– Jokainen liiketoimintahaaste on jo kertaalleen ratkaistu jossain päin Suomea, kertoo oppaan koonnut Kylien bisneskeissit -hankkeen vetäjä, lempääläläinen Juha Kuisma.

– Kylätoiminta on aivan erityistä kansalaistoimintaa ja yhteisöön ankkuroituva erityisyys ilmenee myös kylien liiketoiminnassa. Kylien liiketoiminnan tarkoitus on parantaa kylän hyvinvointia, organisoida kylästä puuttuva palvelu tai ohjata liiketoiminnasta kertynyt ylijäämä takaisin kyläläisiä hyödyttämään. Osuuskunta- ja sopimusmenettelyillä kylä voi esimerkiksi hoitaa alueensa vesihuollon, rakentaa laajakaistan, järjestää kotiapua sekä kerätä tuloja kylätalojen vuokraamisen kautta.

Suomessa on runsaat 4000 kylää, joista 2 000:een on laadittu kyläsuunnitelma. Suunnitelmiin kirjatut toimenpiteet liittyvät usein orastavaan liiketoimintaan.

300 suomalaisessa kylässä on jo merkittävää liiketoimintaa. Kylien Suomessa asuu määritelmästä riippuen 1–3 miljoonaa ihmistä.

Kylien liiketoiminta -opas julkaistiin kesän alussa 2013 osana valtakunnallista Kylien bisneskeissit -hanketta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?