Apua ja juttuseuraa vanhuksille ja lemmikeille

Hoiva-alan yrityksen eprsutanut Päivi Heinonen antaa apuaan kodin askareisiin ja lupaa olla myös hyvää juttuseuraa.

Hoiva-alan yrityksen persutanut Päivi Heinonen antaa apuaan kodin askareisiin ja lupaa olla myös hyvää juttuseuraa.

Tänään ikäihmisen auttamista sairaalareissulle, huomenna juttuseuraksi yksinäiselle, silloin tällöin kauppa-asioiden hoitoa kotonaan asuvalle papalle ja joskus matkalle lähteneen vanhuksen papukaijan hoitoa.

Tätä kaikkea ja paljon muuta mahtuu lempääläläisen hoiva-alan yrittäjän Päivi Heinosen työnkuvaan. Hän sanoo, että työn suurin innoittaja on se, että voi olla avuksi ja iloksi ihmiselle, jonka voimat eivät enää kaikkeen riitä.

Päivi Heinonen perusti kesän alussa Kotiapu Päivin ilo yrityksen. Hoiva-ala on hänelle uusi aluevaltaus, sillä leipurin koulutuksen saanut yrittäjä on työskennellyt tähän asti hotelli- ja ravintola-alalla sekä pari vuotta myös Ideaparkin Aitoleivässä.

– Olin tamperelaishotelleissa Ilveksessä ja Tammerissa yhteensä yli 20 vuotta keittiötöissä, tarjoilijana ja vastaanottovirkailijana. Se ala on nyt nähty. Niistä vuosista iskostuivat mieleen mukavat jutteluhetket asiakkaiden kanssa. Sain kuulla monenlaisia tarinoita. Ikäihmiset ja muun muassa vanhat avioparit herättivät minussa kunnioitusta, Päivi Heinonen kertoo.

Nyt hän on päässyt kuuntelemaan tarinoita lisää, sillä oman yrityksen asiakkailla on pitkä elämänkokemus ja paljon annettavaa kuulijalleen.

Läsnäolo ja kuuntelemisen taito tärkeää

– Olen aina pitänyt vanhuksista. Luulin ensin, että hoiva-alan yrittäjällä pitää olla terveysalan koulutus. Näin ei kuitenkaan ole, jos keskittyy kaikkeen muuhun auttamiseen kuin sairaanhoidollisiin tehtäviin, Heinonen toteaa.

Esimerkiksi juttuseurana oleminen, kyytiavun antaminen lääkäriin tai kauppaan, asiakkaan ulkoiluttaminen, kauppa- ja apteekkiasioiden hoito  ja siivoaminen ovat tehtäviä, jotka eivät edellytä erityistä kouluttautumista.

– Tällaisella tekemiselle on kuitenkin tarvetta, sillä usein esimerkiksi seniori-ikäisen omat lapset ovat vielä niin kiinni työelämässä, että heillä ei liikene aikaa avun antamiseen. Voin osaltani edesauttaa ikäihmisen kotona asumista mahdollisimman pitkään, Päivi Heinonen miettii työnsä tarkoitusta.

– Olen vähän kuin varatytär tai varapoika, hän lisää.

Päivi Heinonen pitää ohjenuoranaan, että hän antaa aikaa asiakkailleen. Vain näin asiakkaan kanssa voi solmia luottamukselliset välit ja vanhus kokee olonsa turvalliseksi, kun hoivan antaja ei heti kiirehdi pois eikä jatkuvasti vaihdu.

– Moni ikäihminen on sairaan puolisonsa omaishoitaja. He hoivaavat läheistään pyytettömästi, mutta usein myös jaksamisensa äärirajoilla. Annan mielelläni apua, jotta omaishoitaja pääsisi vaikka pariksi tunniksi omille asioilleen tai vain lepäämään, hoiva-alan yrittäjä sanoo.

Yrittäjäkurssilta vertaistukea

Lempäälässä parikymmentä vuotta asunut Päivi Heinonen kävi Ensimetrin kautta yrittäjäkurssin.

– Yrittäjäkurssi oli erittäin tarpeen ja sieltä meitä jäi kaveripoukka, joka edelleenkin on vertaistukena, kun yrittämisen kiemurat oikein alkavat tökkiä. Tukea saan myös yrittäjämieheltäni.

Päivi Heinonen kuvailee itseään puheliaaksi ja empaattiseksi ihmiseksi. Hän on kuitenkin varuillaan, ettei ota kaikkia ihmisten murheita kannettaakseen.

– Hoivatyössä on muistettava pitää huolta omasta jaksamisestaan. Käyn innokkaasti jumpissa, etenkin jooga ja pilates ovat suosikkejani. Lisäksi luen paljon.Eri puolilla Suomea olevien ystävieni kanssa meillä on lukupiiri, jossa joku aina ehdottaa aiheen ja sitten kukin tahoillaan lukee aihepiiriin liittyvän kirjan, ja tapaamisissamme syntyy ihania keskusteluja kirjojen tiimoilta, Päivi Heinonen innostuu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?