Jotain elämää kanavalle

Kalastajat liikennöivät ja suluttautuvat pienveneillään purjehduskaudella Lempäälän kanavassa, mutta voisi sen ympäristössä tapahtua muutakin. Kuva: Erkki Koivisto

Kalastajat liikennöivät ja suluttautuvat pienveneillään purjehduskaudella Lempäälän kanavassa, mutta voisi sen ympäristössä tapahtua muutakin. Kuva: Erkki Koivisto

Vesibussi tulee ja vesibussi menee. Muutama satunnainen huviveneilijä suluttautuu ja koiraihminen ulkoiluttaa lemmikkiään. Rauhaisaa idylliä. Siinä Lempäälän kanavan tyypillisen päivän koko kuva tänäkin kesänä. Minään erityisten tapahtumien näyttämönä kaunis kanavan tienoo ei esiinny, vaikka hyvin voisi.

Tasan 50 vuotta sitten näihin aikoihin Lempäälän kanavalla vietettiin suuria kesäpäiviä yötansseineen kaikkineen kanavan suurlavalla. Lähes 10 000 hengen yleisön keränneiden juhlien eri tilaisuuksien henki oli tuolloin kotiseutu-, matkailu- ja historia-aiheinen. Silloin oli tullut kuluneeksi sata vuotta siitä, kun potkurihöyryalus Ilmarinen teki historiallisen matkansa Tampereelta Hämeenlinnaan Kuokkalankosken kautta. Kanavan valmistumisestakin oli tuona vuonna tullut kuluneeksi 90 vuotta.

Kanavalla olisi mahdollistaa järjestää kesäpäiviä joka kesä. Hiljaiselon sijaan kanava voisi ainakin kesäaikaan toimia aktiviteettipisteenä, jonka puitteissa joku voisi tarjota vaikkapa nukketeatteria lapsiperheille tai perhokalastuskursseja kalamiehille. Hopealinjan pysähtymisten lisäksi kanavalta voisi operoida muitakin risteilyaluksia pienimuotoisemmilla tunnin, parin sisävesiristeilyillä Pyhäjärven sekä Hiidenvuolteen ja Vanajaveden suuntaan. Lempäälän kuntakeskustan kehittämisvisio sisältää kevyenliikenteen sillan Kirkkojärven yli Hauralaan tuoden vesielementin nykyistä olennaisemmaksi osaksi Lempäälän keskustaa. Sitä pitää hyödyntää. Monilla kanavapaikkakunnilla Suomessa niin on tehtykin.

Lempäälän ehdoton, joukot liikkeelle saava kesätapahtuma on jokavuotinen Kuokkalankosken markkinat. Kunnan väkiluku on kasvanut voimakkaasti viime vuodet, ja voisi kuvitella, että joku toinenkin kesätapahtuma – kanavan seudulla tai muualla – saattaisi kerätä hyvin yleisöä. Ainakin Vesilahdessa näin näyttää käyneen. Nyt toista kertaa aikuisyleisölle järjestetylle musiikkipitoiselle Kurki-festivaalille näyttää olevan sosiaalista kysyntää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?