Nyt on aika käydä jättiputken kukintojen kimppuun

Kesäkuisen myrkyttämisen jälkeenkin muutama jättiputki kukoistaa rajaojan toisella puolella. Mittatikkuna naapuri Antti Naskali. Kuva: Erkki Koivisto

Kesäkuisen myrkyttämisen jälkeenkin muutama jättiputki kukoistaa rajaojan toisella puolella. Mittatikkuna naapuri Antti Naskali. Kuva: Erkki Koivisto

Vesilahtelainen Antti Naskali on asunut parinkymmenen vuoden ajan Kirkonkylässä Elinanpolulla terveyskeskuksen ja vanhainkodin takana. Alkuunsa hän ei tunnistanut, mikä korkea putkikasvi tontin rajana olevan ojan toisella puolella kukoistaa. Pikku hiljaa miehelle kävi ilmi, että kunnan omistamalta maalta ojan vartta levittäytyvä kasvi on jättiputki.

Omalta pihaltaan kasvia torjunut Naskali on ollut kuntaan yhteydessä muutaman viime vuoden aikana, ja tänä kesänä suureksi kasvanut jättiputkikasvusto käytiin myrkyttämässä ojan toiselta puolelta.

Ojan penkalla lojuu maassa kuivumassa suuria ruskettuneita jättiputken varsia. Pieniä vihreitä lehtiä kasvaa vielä siellä täällä, ja muutama täysimittainenkin kasvi kukintoineen vielä käsittelyn jäljiltä kukoistaa.

– Viime vuonna jättiputkille ei vielä tehty mitään, mutta tänä kesänä kasvit käsiteltiin kesäkuussa ennen juhannusta. En ollut itse paikalla, mutta huomasin, kun kasvit alkoivat nuupahtaa. Ne olivat tuolloin jo aika mahtavassa mitassa, kukkavarret ainakin kolmen, neljän metrin mittaisia, Naskali sanoo.

Kukinto katkaistava ennen
siementen kypsymistä

Heinä-elokuussa kukkiva jättiputki on helppo havaita. Jopa kolmen metrin korkeuteen nouseva, sateenvarjomaisesti kaartunut, vaalea kukinto voi olla läpimitaltaan jopa 80 senttimetriä. Jättimäisessä kukinnossa kehittyy tuhansia siemeniä, jotka varisevat syksyn ja talven aikana. Jättiputken siemenet säilyttävät itämiskykynsä vähintään 5–8 vuotta. Kukintojen poistaminen vähentää kasvin leviämistä uusille alueille.

Jättiputken leviämistä voi estää katkaisemalla jättiputken kukinto ennen kuin se pudottaa siemenensä maahan. Kukinnon poistossa oikea ajoitus on olennaista, sillä jättiputki kasvattaa uuden kukinnon ja tuottaa jopa suuremman määrän siemeniä, mikäli kukinto poistetaan liian aikaisin.  Kukinto on katkaistava vasta silloin, kun kukinto alkaa jo ruskettua. Kukintovarsi katkaistaan aivan kukinnon alapuolelta.

– Kukinto tulee leikata puutarha- tai oksasaksilla suoraan ehjään jätesäkkiin ja hävittää vaikkapa polttamalla, Puutarhakarkulaiset kuriin -hankkeen projektikoordinaattori Kati Hinkkanen Ahlmanin koulun Säätiön Ahlman-instituutista neuvoo.

Hän korostaa, että esiintymää on seurattava vielä kukintojen poistamisen jälkeen. Jättiputki voi kasvattaa uuden kukinnon myös aivan maanpinnassa, jolloin sen havaitseminen on vaikeampaa.

Antti Naskali huomaa, että jo kertaalleen myrkkykäsittelyn saanut jättiputki pukkaa kasvin tyvestä uutta kukintoa. Kuva: Erkki Koivisto

Antti Naskali huomaa, että jo kertaalleen myrkkykäsittelyn saanut jättiputki pukkaa kasvin tyvestä uutta kukintoa. Kuva: Erkki Koivisto

Torjuntatöissä varottava
altistumista kasvinesteelle

Vanhainkoti-terveyskeskuksen lähellä olevan Vesilahden kunnan tervehdyskyltin takaa aukealla pilkottaa jättiputki. Kuva: Erkki Koivisto

Vanhainkoti-terveyskeskuksen lähellä olevan Vesilahden kunnan tervehdyskyltin takaa aukealla pilkottaa jättiputki. Kuva: Erkki Koivisto

Jättiputken lehti muistuttaa kookkaan raparperin rikkonaista lehteä.

Jättiputken lehti muistuttaa kookkaan raparperin rikkonaista lehteä.

Torjuntatöissä on syytä suojautua pitkähihaisilla, vedenpitävillä vaatteilla, hanskoilla ja suojalaseilla.  Jättiputken kasvineste furanokumariini aiheuttaa iholla palovamman reagoidessaan auringonvalon kanssa.  Jos kasvinestettä joutuu iholle, pitää iho pestä heti vedellä ja saippualla. Altistuksen jälkeen auringossa oleskelua on vältettävä viikon ajan. Lievimmillään reaktio on pelkkä punoitus, voimakkaimmillaan suuri rakkula.

Jättiputket valtaavat elintilaa muulta kasvillisuudelta ja voivat aiheuttaa vakavia palovammoja ihmiselle. Myrkyllisyytensä takia ne aiheuttavat pahimmillaan kiinteistöjen arvon alenemista ja vähentävät virkistyskäyttöarvoa alueilla, joille ne ovat levittäytyneet. Suomessa arvioidaan olevan noin 10 000 jättiputkiesiintymää.

Pirkanmaan kirjastoissa kiertää Tunnista ja torju -näyttely jättiputkesta ja jättipalsamista vuoden 2013 loppuun.

Jättiputken torjunta alkaa tunnistamisesta

Jättiputki kannattaa opetella tunnistamaan jättiputki, jotta välttyy kipeiltä ihovaurioilta, eikä puutarhaa pääse valtaamaan voimakkaasti leviävä myrkkyputki. Taistelu jättiputkea vastaan käy helpommin, jos torjuntatyöhön pääsee heti kasvukauden alussa.

Myrkyllisen jättiputken tunnistaminen ei ole aina helppoa, sillä Suomen luonnossa elää useampi jättiputkea muistuttava laji. Suomessa kasvaa kolme vierasta jättiputkilajia: kaukasianjättiputki, persianjättiputki ja armenianjättiputki, joita kutsutaan usein yhteisnimellä jättiputki. Jättiputkea muistuttavat kotimaiset lajit ovat tavallinen ukonputki, väinönputki, karhunputki ja palsternakka.

Jättiputki on kevään ensimmäisiä herääjiä. Siementen itävyys on hyvä ja ne sisältävät aineita, jotka estävät toisten kasvien kasvua tai jopa tappavat ne. Ensimmäisenä vuonna jättiputki kasvaa vain noin puolen metrin korkuiseksi, jolloin täysikasvuista yksittäistä kasvia voi olla vaikea erottaa muusta kasvustosta.

Halla ei haittaa
toisen vuoden versoa

Talvehtinut jättiputkijuurakko kasvattaa uuden verson heti lumien sulettua. Versoneet taimet kestävät hyvin hallaa ja jopa seitsemän asteen pakkasen. Kesällä kasvin lehdet kasvavat jo huomattavan suuriksi, noin metrin korkuisiksi ja levyisiksi. Lehdet muistuttavat kookkaita raparperin lehtiä.

Kolmessa vuodessa jättiputki kasvaa nimensä veroiseksi. Jättiputki kasvattaa läpimitaltaan jopa 10 senttiä paksun kukkaputken vasta kolmantena vuonna. Kukinto on vaalea, sateenvarjomaisesti kaartuva ja monihaarainen. Putken päässä oleva kukinto kasvaa 40–80 senttimetriä leveäksi.

Kotimaiset, jättiputkea muistuttavat lajit ovat varsin vaatimattomia verrattuna jättiputkiin. Kotimaisten lajien varsi on miehen peukalon paksuinen, kun jättiputkella se voi olla ranteen paksuinen. Varressa ei ole samalla tavalla punaisia laikkuja kuin jättiputkella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?