Juttusarja, osa 1: Hakkarin SMmaastoihin aikaa kymmenen kuukautta.

Pururataa muokataan kisakuntoon

Kuinka moni tietää, että Lempäälän Hakkarissa järjestetään tulevana keväänä maastojuoksun Suomenmestaruuskilpailut? Ei varmaan kovin moni tiennyt. Lempäälän merkittävimpiä urheilutapahtumia kautta aikain on ruvettu valmistelemaan jo hyvissä ajoin ja nyt onkin oiva aika katsoa, missä mennään.

Määräysten mukaan osaa pururadasta joudutaan leventämään. Kuva: Antti Raunio

Määräysten mukaan osaa pururadasta joudutaan leventämään. Kuva: Antti Raunio

SM–maastot ovat kaksipäiväinen kilpailutapahtuma toukokuussa, jonka järjestäjänä toimii Lempäälän Kisa. Lauantaina kisailevat juniorit ja veteraanit, sunnuntaina vuorossa ovat yleisien sarjojen kisat sekä nuoret, mukanaan maamme huippujuoksijat. Paikalle saapuu noin 1500 osallistujaa ja saman verran huoltohenkilöitä ja valmentajia. Vapaaehtoisia tarvitaan noin 250. Koko viikonlopun kävijätavoite on asetettu noin 5000 vierailijaan kisa-alueella.

Yksi merkittävimmistä työstön aiheista on tuleva rataverkosto. Hakkarin pururadan vanhat lenkit eivät kelpaa sellaisenaan, vaikka suurilta osin vanhaa pohjaa hyödynnetään. Kaivinkoneet muokkaavaat lisälenkkejä ja leventävät polkuja, jotta rata olisi mahdollisimman yleisöystävällinen sekä haastava ja täyttäisi kaikki kilpailukriteerit.

Pururataa muovataan uuteen uskoon sm-maastoja varten. Kuva: Antti Raunio

Pururataa muovataan uuteen uskoon sm-maastoja varten. Kuva: Antti Raunio

– Nykyinen rata on kymmenes vaihtoehto, sillä mahdollisia reittejä olisi monia. Maastossa on mahdollisesti jopa neljä kohtaa katsojille ja rata käy myös yleisöalueiden luona, kertoo ratamestari Veli-Matti Ranta.

– Järjestelyjen aikataulut ovat kunnossa, juoksualueiden lisäksi työn alla on nyt turvallisuussuunnitelman tekeminen. Tavoite on esitellä se poliisille syys-lokakuussa, selvittää kilpailunjohtaja Pasi Kivelä.

Tässä vaiheessa työt liittyvät melko paljon suunniteluvaiheisiin. Sponsoreita ja vastuuhenkilöitä etsitään. Pururata pitäisi valmistua elokuun aikana ja talvella asettua ja tamppaantua.

Kilpailujärjestelyt aloitettiin jo keväällä, kun Kisan yleisurheiluosasto kävi tutustumassa Vantaan 2013 SMmaastoihin. Siellä heillä oli pystyssä muun muassa esittelypiste ensi vuoden kisoja varten.

Ratamestari Veli-Matti Ranta (vas) ja kilpailunjohtaja Pasi Kivelä.

Ratamestari Veli-Matti Ranta (vas) ja kilpailunjohtaja Pasi Kivelä. Kuva: Antti Raunio

– Vantaalta saimme paljon oppia, näimme miten se toimii käytännössä. Järjestävä organisaatio oli todella auttavainen, Kivelä kehuu.

Ja vielä selvyydeksi, monia ihmetyttänyt pururadan neljän kilometrin lenkin takasuoralle noussut hiekkakukkula ei liity mitenkään kisavalmisteluihin. Kukkula palvelee tulevaa hiihtokautta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?