Keikka: WanhaJaanu JamBand valmiina kesäkonserttiin

Gospelilla aloittanut yhtye imee vaikutteita rokista iskelmään

Heinäkuun alussa Sata-Häme Soi -festivaalilla WJJB osoitti muuntautumiskykynsä ja antoi haitarin soida Tuulesta tehty -kappaleessa. Yleisö otti vesilahtelaiset hyvin vastaan ja antoi  tanssijalankin vähän vipattaa. Kuva: Pekka Murto

Heinäkuun alussa Sata-Häme Soi -festivaalilla WJJB osoitti muuntautumiskykynsä ja antoi haitarin soida Tuulesta tehty -kappaleessa. Yleisö otti vesilahtelaiset hyvin vastaan ja antoi tanssijalankin vähän vipattaa. Kuva: Pekka Murto

Yksi WJJB:n tunnusmerkkejä on moniääninen laulu. Intsrumenttivalikoima on  runsas puhaltimista jousiin ja kielisoittimiiin. Tarvittaessa porukka lupaa vaikka opetella uuden soittimen jokaista keikkaa varten.

Yksi WJJB:n tunnusmerkkejä on moniääninen laulu. Intsrumenttivalikoima on runsas puhaltimista jousiin ja kielisoittimiiin. Tarvittaessa porukka lupaa vaikka opetella uuden soittimen jokaista keikkaa varten.

WanhaJaanu JamBand syntyi sattumien kautta, kun samanhenkiset ihmiset osuivat yhteen puolitoista vuotta sitten. Seitsenhenkisen, pääasiassa vesilahtelaisista soittajista ja laulajista koostuvan kokoonpanon  taustalta löytyy vankkaa musiikillista pohjaa ja paljon esiintymiskokemusta erilaisissa kokoonpanoissa.

Musiikin ammattilaisista ei aivan vielä voida puhua, sillä kaikilla on siviiliammatit, mutta askelia harrastelusta vakavampaan musiikin tekemiseen on jo otettu. 

Bändin muodostavat Pekka Murto, lauluntekijä, kitaristi, Hanna Leiponen-Syyrakki, viulu, sovitus, Katri Saarinen, piano, Anne-Maija Hakala, Elina Leiponen, Olli Vesisenaho, kitara, sovitus, Matti Syyrakki, basso. Laulu sujuu kaikilta.

Kotipaikkoja ovat niin Vesilahti, Pirkkala, Viiala kuin Yhdysvaltain Coloradokin, josta basisti ottaa treeneihin osaa netin kautta. Klassista koulutusta ja sitkeällä itseopiskelulla hankittua osaamista löytyy ja nuotit ovat hallussa lähes sataprosenttisesti.

Lauluntekijä ei suostu harrastelemaan

Vakituista treenikämppää ei ole, vaan soittajat ja instrumentit kasataan sen bändiläisen kotiin, jossa tilaa kulloinkin sattuu olemaan. Usein joukko musisoi Vesilahden Jokioisissa vanhan Jaanun kantatilan mailla, joilta myös bändin nimi juontaa.

Kunnia nimen synnystä kuuluu Vesilahden kirkkoherralle Harri Henttiselle, joka keksi ryhmän kinkereiltä ja kutsui tuolloin vielä nimettömän poppoon pappilaan konsertoimaan ja kirkon remonttivaroja kartuttamaan.

Bändin tuotanto on pääasiassa omaa käsialaa. Yhtyeen voidaan laskea syntyneen, kun Pekka Murto esitteli esitteli tuotantoaan toisille ja sama tyyli on jatkunut siitä asti.

– Pekalla on ambitiot ja hän tekee biisit. Me muut vain tulemme perässä ja pidämme hauskaa. Pekan biisit muodostavat keikkaohjelmiston rungon ja me muut tuomme ohjelmistoon mukaan omia suosikkejamme. Kaikki Dahlgrenista Kotkan ruusuun taipuu omalla tyylillä, kertoo Leiponen-Syyrakki.

Heinäkuun alussa Sata-Häme Soi -festivaalilla WJJB osoitti muuntautumiskykynsä ja antoi haitarin soida Tuulesta tehty -kappaleessa. Yleisö otti vesilahtelaiset hyvin vastaan ja antoi  tanssijalankin vähän vipattaa. Kuva: Pekka Murto

Heinäkuun alussa Sata-Häme Soi -festivaalilla WJJB osoitti muuntautumiskykynsä ja antoi haitarin soida Tuulesta tehty -kappaleessa. Yleisö otti vesilahtelaiset hyvin vastaan ja antoi tanssijalankin vähän vipattaa. Kuva: Pekka Murto

”Olisikohan folkahtavaa iskelmää?”

WJJB:n musiikin kuvailu ei ole helppoa edes yhtyeen jäsenille. Alkutaival oli sattuneesta syystä gospel-painotteinen, mutta sittemmin mukaan on tullut vaikutteita monilta tahoilta ja kokeilematta lienevät vain hevi ja tyylipuhdas tanssimusiikki. Laulu ja moniäänisyys ovat klassista laulukoulutusta nauttineen bändin ehdottomia tunnusmerkkejä.

– Musiikkimme muuntuu esiintymistilanteen ja -paikan mukaan. Siis yleisön mukaan mutta omilla ehdoilla. Soitossa kuuluu ainakin folk, gospel ja kansanlaulut vahvasti, mutta myös rokki ja iskelmä onnistuvat tällä joukolla, kuvaa ykköslauluntekijä Murto bändin tyyliä.

Murto kertoo saaneensa vahvoja vaikutteita muun muassa Helismaan ja Rautavaaran sekä Youngin, Springsteenin ja erityisesti Cashin tuotannosta. Lauluntekemiseen vakavasti suhtautuva mies opiskelee alaa parastaikaakin ja onnistui opintojensa kautta myös hankkimaan bändille sen ensimmäisen isomman festivaalikeikan.

– Sata-Häme Soi -festivaali Ikaalisissa oli mahtava kokemus. Paikallisten mukaan musiikkimme oli virkistävän erilaista. Tulkitsimme sen myönteiseksi ilmaisuksi, naurahtaa Leiponen-Syyrakki.Pappilassa livenä elokuussaSuunnitelmissa on saada jatkoa festivaalikeikoille, mutta toki Vesilahden vankan fanijoukon iloksi aiotaan jatkaa musisointia kotikulmillakin.

Seuraavaksi bändiä pääsee kuulemaan livenä Vesilahden pappilan toista kertaa järjestettävässä kesäkonsertissa 9. elokuuta. Jouluinen kirkkokonsertti lienee myös tulossa, samoin omin voimin järjestetty kinkerikonsertti ensi kesänä.

Ensi kevään aikana tarkoitus on myös saada ulos neljä laulua sisältävä EP-levy. Netissä WJJB:n musiikkia pääsee kuulemaan ja lataamaan ilmaiseksi jo nyt.

Biisintekijä Murto uskoo, että yhtyeen asenne tekemiseen tulee hiljakseen muuttumaan  ammattimaisempaan suuntaan.

– Toistaiseksi olemme tehneet musiikkiamme vain omaksi iloksi, mutta EP:n myötä olemme ottamassa askeleen kunnianhimoisempaan suuntaan. Yleisölle toivomme jatkossakin voivamme  antaa elämyksiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?