Perheenäiti julkaisi leikkiruokakirjan

Merja Viljanen julkaisi leikkiruokakirjan. Leikkiruokia voi tehdä vaikka oman lapsensa kanssa. Kuvassa Viljasen kanssa hänen 7-vuotias Suvi-tyttärensä, joka aloitti leikkiruokien tekemisen jo viiden vanhana.

Merja Viljanen julkaisi leikkiruokakirjan. Leikkiruokia voi tehdä vaikka oman lapsensa kanssa. Kuvassa Viljasen kanssa hänen 7-vuotias Suvi-tyttärensä, joka aloitti leikkiruokien tekemisen jo viiden vanhana.

Vesilahtelainen työnohjaaja Merja Viljanen on toteuttanut pitkäaikaisen unelmansa ja kirjoittanut omakustanteena leikkiruokakirjan ”Pala kakkua ja muita ompeluohjeita”. Kirjassa neuvotaan selkeästi ja havainnollisesti, miten pienistä kangaspaloista voi luoda monenlaisia omatekoisia herkkuja lasten leikkeihin.

Leikkiruokien tekeminen sai alkunsa, kun Viljasen perheeseen syntyi kahden pojan jälkeen Suvi-niminen tytär.

– Siihen asti olin leikkinyt lattialla pikkuautoilla ja viettänyt paljon aikaa rakennustyömaiden reunoilla kaivinkoneita tuijotellen, Viljanen hymyilee. –Kun perheeseemme tuli tyttö, oli ihanaa päästä tekemään tyttömäisempiäkin juttuja.

Suvi-tytär sai lahjaksi leikkikeittiön ja erilaisia muoviruokia. Pian Viljanen huomasi, että turvallisuusmääräysten vuoksi esimerkiksi muoviperuna oli niin iso, ettei se mahtunut tyttären kattilaan ollenkaan. Viljanen alkoi etsiä internetistä ja lehdistä ohjeita leikkiruokien tekemiseen ja törmäsi Annika Anikarin leikkiruokien huovutusohjeisiin.

– Huovuttaminen ei kuitenkaan ollut minun juttuni. Niinpä ryhdyin tekemään ruokia kangaspaloista, joita kotoa löytyi. Aivan ensimmäisenä syntyivät bebe-leivokset, Viljanen muistelee.

Kangaspaloista on viiden viimeisen vuoden aikana syntynyt muun muassa ranskanperunoita, sieniä, karjalanpiirakoita ja herneitä.

-Mansikoitakin tein, kun Suvi pyysi, samoin pizzapaloja, joissa on päällä ananasta ja kinkkua.

5-vuotias Oona Puuso tarjoilee vieraille mielellään karjalanpiirakoita juustosiivuilla. Oonan äiti Camilla Puuso kertoo tytön rakastavan leikkiruoilla leikkimistä. Äitiä miellyttää myös leikkiruokien ekologinen näkökulma, sillä tekemiseen on käytetty kotoa löytyviä tilkunpalasia ja esimerkiksi pilttipurkkien kansia.

5-vuotias Oona Puuso tarjoilee vieraille mielellään karjalanpiirakoita juustosiivuilla. Oonan äiti Camilla Puuso kertoo tytön rakastavan leikkiruoilla leikkimistä. Äitiä miellyttää myös leikkiruokien ekologinen näkökulma, sillä tekemiseen on käytetty kotoa löytyviä tilkunpalasia ja esimerkiksi pilttipurkkien kansia.

Kaiken ei tarvitse olla täydellistä

Camilla Puuso selailee Merja Viljasen kirjoittamaa leikkiruokakirjaa. Ohjeiden avulla voi valmistaa niin leivoksia, pizzapaloja kuin sieniä.

Camilla Puuso selailee Merja Viljasen kirjoittamaa leikkiruokakirjaa. Ohjeiden avulla voi valmistaa niin leivoksia, pizzapaloja kuin sieniä.

Vuosien mittaan Viljanen on antanut leikkiruokia ystäväperheiden lapsille syntymäpäivälahjaksi. Jouluisin monet haluavat laittaa Viljasen tekemiä leikkiruokia pukin konttiin.

Kirjasen myötä jokaisella perheellä on nyt mahdollisuus itse tehdä leikkiruokia ja ilahduttaa näin perheen pienimpiä.

– Pienistä tilkuista saa aikaiseksi kivoja juttuja. On mukavaa katsoa, kuinka omin käsin tehdyt jutut tuottavat lapselle iloa. Aina ei kaikkea tarvitse ostaa. Halusin kirjan avulla laittaa hyvän kiertämään.

Viljasen mukaan kaikkien leikkiruokien ei aina tarvitse saman tien onnistua viimeisen päälle. Lapselle on tärkeä asia, että leikkiruoat ovat oman vanhemman tekemiä ja kelpaavat kyllä, vaikka eivät aivan täydellisiä olisikaan. Myös lapset itse voivat osallistua leikkiruokien tekemiseen.

– Hyvä ikä on silloin, kun neula pysyy hyvin kädessä. Oma tyttäreni aloitti viiden vanhana.

Kirjaan on merkitty kunkin leikkiruoan tekemisen vaikeusaste ja lopussa on myös kaavoja, jotka helpottavat ruokien tekemistä. Kirjaa myydään Kädentaitojen puodissa Vesilahdessa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?