Kunnianosoitus: Timo Palanderilla ja Lempäälällä on takanaan pitkä ja intohimoinen suhde. Vuoden Lempo 2013 kiittelee kunnan avointa ja yhteistyöhön kannustavaa ilmapiiriä.

Sopivasti luovaa hulluutta

Timo Palander viihtyy luonnossa. Hänen kotinsa sijaitsee kauniilla paikalla Höytämönjärven rannalla.

Timo Palander viihtyy luonnossa. Hänen kotinsa sijaitsee kauniilla paikalla Höytämönjärven rannalla.

– Lempäälässä vallitsee tietynlainen luovan hulluuden ilmapiiri  positiivisessa mielessä. Täällä on jotakin mystistä, joka saa ihmiset innostumaan. Kukaan yksittäinen ihminen ei saa sitä aikaan, vaan se syntyy yhteistyöstä.

Timo Palanderille Lempäälä ei ole pelkkä asuinpaikka, vaan jotakin enemmän. Hänen isoisänsä isoisä tuli paikkakunnalle vuonna 1848. Siitä lähtien Palanderin suku on pitänyt majaa samoissa maisemissa Kuljun Soukonlahdessa. Siellä myös Timo Palander asustaa, on asunut vuodesta 1980 asti.

Mikä Lempäälässä edelleen viehättää? Yksi selitys on Palanderin suvun historia ja perinteet, vahva tunneside paikkakuntaan.

Vähintään yhtä tärkeä syy Palanderille on luonto. Hän asuu hirsitalossa Soukonlahdessa. Talon terassilta avautuu kaunis järvimaisema, ja rannassa on vene valmiina kalastusretkeä varten.

– Niinhän tutkijat kuulemma sanovat, että puoli tuntia päivässä metsässä laskee verenpainetta. Kyllä ihminen on tarkoitettu luontoon, tuumii Palander.

Kolmantena seikkana Palander ottaa esiin Lempäälän yhteisöllisyyden, oman tekemisen tavan. Juuri sen luovan hulluuden.

Eräällä tavalla se kiteytyy Lempäälän keskustan kehittämisvisiossa, jossa Palander on ollut mukana alusta asti. Visio lähtee liikkeelle yhteisöllisyydestä ja osallistamisesta, kuntalaisen kuulemisesta.

Tulevaisuutta visioidaan Hääkiven tulevaisuuslaboratoriossa. Kun työryhmä kokoontuu, kaikki ovat yhdenvertaisia.

– Hääkivellä toteutetaan afrikkalaista Ubuntu-filosofiaa. Sen mukaan me kaikki olemme riippuvaisia toisistamme, saamme merkityksemme suhteessa muihin.

– Hääkivellä kokoonnutaan ikään kuin afrikkalaiset nuotion ympärille pohdiskelemaan, Palander naurahtaa.

Tässä taulussa kiteytyy Timo Palanderin persoona kahden kulttuurin välissä. Nuotion ääressä filosofoidaan afrikkalaiseen tapaan, mutta ympärillä kohoavat suomalaisen metsän puut.

Tässä taulussa kiteytyy Timo Palanderin persoona kahden kulttuurin välissä. Nuotion ääressä filosofoidaan afrikkalaiseen tapaan, mutta ympärillä kohoavat suomalaisen metsän puut.

”Hienoa, että muistetaan kiittää”

Timo Palander on Vuoden Lempo 2013. Tunnustus annetaan yhteisölle tai henkilölle, joka on toiminut Lempäälän hyväksi ja tehnyt kuntaa tunnetuksi.

Palanderin meriiteiksi lukeutuvat vuosia kestänyt kehitysyhteistyö Namibiassa, mutta aivan yhtä merkittävä on hänen panoksensa Lempäälän kehittämisessä. Hän toimii tällä hetkellä Lempäälän kehitys Oy:n kehitysjohtajana ja Namibian kunniakonsulina.

Miksi Palander itse uskoo saaneensa tämän tunnustuksen? Hän haluaa kääntää kysymyksen toisinpäin.

– Lempäälä on antanut minulle enemmän kuin minä Lempäälälle. Kaikki tämä ei olisi ollut mahdollista muualla.

Lempo-tunnustuksesta hän on mielissään. Palanderin mielestä Vuoden Lempo on arvokas traditio.

– Mielestäni on hieno asia, että ihmisiä muistetetaan kiittää. Se on on lopulta melko harvinaista.

Millainen on tulevaisuuden Lempäälä?

Timo Palander innostuu, kun puhe kääntyy tulevaisuuden Lempäälään. Väkiluvun kasvu täällä tulee ainakin olemaan nopeaa, Palanderin mukaan nopeampaa kuin uskommekaan.

Palanderin mielestä yksi tärkeimmistä tulevaisuuden kysymyksistä on kunnan palvelujen laatu. Se täytyy pitää korkealla, niin kuin asian laita tällä hetkellä Lempäälässä onkin. Kuntauudistuksesta Palander kaipaisi selkeitä numeroita.

– Haluaisin, että joku näyttää, kuinka kuntauudistuksella parannetaan palveluja ja nostetaan taloudellista tehokkuutta. Sellaista en ole vielä nähnyt.

Kymmenen tai kahdenkymmen vuoden päähän katsottaessa ehkä selkein muutos näkyy Lempäälän keskustassa.

– Tulevaisuudessa Lempäälä tarvitsee paikan, jossa ihmiset kohtaavat. Silta tulevaisuuteen -visiossa tämä on tavoitteena. Haluamme autojen ja asfaltin tilalle ihmisiä ja elämää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?