Kyrölä viidestoista EM-kävelyissä, Järventausta ei saanut karsinnassa tulosta

Italian Rietissä käydyissä alle 19-vuotiaitten EM-yleisurheiluissa oli vahva lempääläispanos, kun kiekonheittäjä Heini Järventausta ja kävelijä Markus Kyrölä selvisivät Suomen edustussakkiin. Nuoret lupaukset kotiutuivat reissusta hiukan erilaisin fiiliksin, sillä Kyrölä oli tyytyväinen saavuttamaansa 15. sijaan, kun taas Järventaustan kiekkokarsinta meni sanalla sanottuna plörinäksi.

Kyrölän 10 kilometrin kävelykilpailu käytiin stadionilla eli radalla ja noin 30 asteen helteessä. Moni kisaaja nikeltyi kuumuuteen, mutta lempääläinen kesti helteen haasteet hyvin. Markuksen aika oli 45,36, mikä jää vajaan minuutin hänen maanteillä tehdystä ennätysajastaan.

– Markus kykeni kävelemään koko lailla suunniteltua vauhtia ja hän muun muassa ohitti kaksi kilpailijaa ihan viimeisillä kierroksilla. Sijoituksen arvoa nostaa sekin tosiasia, että ”Make” oli sarjaan vuoden verran suurinta osaa kilpakumppaneitaan nuorempi, välitti Kyrölän kuulumiset hänen valmentajansa Veli-Matti Ranta.

Seuraava arvokisa käydään vuoden päästä, jolloin samassa ikäluokassa kilpaillaan MM-titteleistä USA:ssa. Starttiviivalla Kyrölä nähdään jo ensi viikonvaihteen Kalevan kisoissa, missä odottaa uusi haaste eli 20 kilometrin maantiekävely.

Heini Järventaustan kiekkokarsinta sortui tekniikkamurheisiin. Kaaret jäivät lyhyiksi, eikä yhtään heittoa mittautettu.

– Vähän petti pää ja sitäkin enemmän petti tekniikka. Mitään ylikylän kaarta ei finaaliin olisi vaadittu, mutta karsintaheitot olivat tosi surkeita, tilitti Roomasta kotimatkalta tavoitettu Järventausta.

Finaaliin pääsi vajaalla 47-metrisellä kaarella, mikä olisi Heinille ollut hyvällä heitolla saavutettavissa, sillä nuoren naisen ennätys on tältä kesältä 48,83.

Myös Järventausta nähdään Vaasassa Kalevan kisojen kiekkohäkissä.

Bergius kovassa nousussa

Vesilahtelaisjuurinen seiväsmies Jere Bergius sen sijaan nähtäneen Moskovan MM-kisoissa elokuussa, sillä nousukuntoinen Jere on pompannut kahdesti yli 560:n, mikä on kisojen B-raja. Mikäli Vaasassa Jere ottaa Suomen mestaruuden, on kisamatka selvä.

Aikuisten piirin mestaruuskisojen tulosliuskat ovat karua luettavaa, ainakin takavuosien nostalgikon silmään. Forssassa käydyissä kisoissa oli yhtäältä heikko tulostaso ja toisaalta tosi vähän osanottajia. Lempäälään tuli yksi piirikulta, kun tekniikkansa kanssa tuskaileva korkeushyppääjätär Vilma Koskinen nappasi Kisalle voiton tuloksella 166.

SM-viesteissä LeKi oli matkassa mukana viidellä nuorella joukkueella, jotka kuskasivat kapulaa hyvin. Seuraennätykset rapisivat, mutta finaalipaikkoihin ne eivät tällä kertaa riittäneet. Paras sijoitus tuli 15-vuotisten tyttöjen 4×800 metriltä, kun nelikko Eerika Reunanen, Venla Ranta, Laura Lehtikuusi ja Noora Leppimaa ylsi sijalle 11.