Harrikka murisee konserttisalissa

Pakoputket vai urkupillit?

Pakoputket vai urkupillit?

Harley-Davidson on ollut iät ajat olennainen osa rock-kulttuurin kuvastoa. Nyt moottoripyörien kuningas ottaa jalansijaa myös taidemusiikin puolelta.

Lahden Sibeliustalossa nimittäin kuullaan Harrikan jylinää elokuun alussa, kun Marzi Nymanin säveltämä Motorgan-konsertto valloittaa lavan. Yleisö saa nauttia miehekkäästä pörinästä konserttiolosuhteissa.

Motorganissa Harrikan ääni on oma soittimensa. Esityksessä lavalle kurvaa lempääläläisen Mr. Mooren rakentama erikoispyörä, jonka pakoputkisto on muutettu ikään kuin urkupillistöksi.

Moottorin pauhun ohella konserton pääsoittimina ovat sähkökitara ja urut. Tyyliltään teos  on hyvin lähelle 1970-luvun progerockia, Led Zedppeliniä, Deep Purplea ja kumppaneita.

Lahden urkuviikkojen johtaja Erkki Krohn innostui itsekin alun perin uruista kuultuaan Deep Purplea ja muita 1970-luvun rock-bändejä.

Lahden urkuviikkojen johtaja Erkki Krohn innostui itsekin alun perin uruista kuultuaan Deep Purplea ja muita 1970-luvun rock-bändejä.

”Urut eivät kuulu vain kirkkoon”

Motorganin idean isä on Lahden urkuviikkojen johtaja Erkki Krohn. Hän on vakaasti sitä mieltä, että urut eivät kuulu ainoastaan kirkkoon.

Poikkitaiteellinen projekti sotkee totunnaisia rajoa klassisen ja rock-musiikin välillä.

Krohnilla on jo pitkään ollut idea yhdistää Harrikan rouhea murina urkujen ja kitaran kanssa.

– Tämä on melkoisen pitkä prosessi. Ideaa on kehitelty viime syksystä asti, Krohn kertoo.

– Sain Lahden moottoripyöräpiirien kautta tavoitettua sopivan tekijän eli Lempäälän Mister Mooren. Sitten aloin miettiä säveltäjää, ja Marzi Nyman oli tähän projektiin juuri oikea henkilö. Marzi nähdään myös lavalla Sibeliustalossa.

Krohn lupaa, että luvassa on musiikin ohella silmänruokaa. Osana esitystä ovat valoshow ja videoprojisoinnit. Lavalla komeilevat custom-pyörät.

Mister Mooren Mika Nieminen huokaisee, että kyseessä on ollut varsin työläs projekti. Hän on tehnyt pitkää päivää yhdessä Jussi Lindgrenin ja Antti Keskisen kanssa.

– Kesä on meillä kaikkein kiireisintä aikaa, joten onhan tämä melkoista taistelua kelloa vastaan ollut. Vielä on maalaus tekemättä, mutta eiköhän tästä selvitä.

Motorgan-konsertto osuu otolliseen aikaan, sillä Harley-Davidsonin 110 vuotisjuhlavuosi. Krohnin haaveissa on, että vuoden kuluttua Motorgania esitettäisiin myös Englannissa ja ehkäpä Venäjällä ja Yhdysvalloissakin.

Mister Mooren pojilla on ollut kovat työ konsertti-Harrikan rakentamisessa.

Mister Mooren pojilla on ollut kovat työ konsertti-Harrikan rakentamisessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?