Pyöreitä: Lempääläläinen Pertti Toivonen juhlistaa uutta vuosikymmentä musiikin tahdissa

Seitsemänkymppinen elää elämänsä parasta aikaa

Toivonen_1

Eläkkeellä olo on kiireistä, kun hoidettavana on talo ja kesämökki, harrastetraktoreita ja muita vempeleitä.

Ikä ei paina sunnuntaina 28. heinäkuuta seitsemänkymmentä vuotta täyttävää Pertti Toivosta.

– Hyvähän se on kaikkea touhuta, kun on pysynyt kunnossa, myhäilee Toivonen.

Työuransa, yli neljäkymmentä vuotta, tienrakentajana tehnyt lempääläläinen puuhailee nykyisin vanhan talon, kesämökin, muutaman traktorin ja moottoriveneen lisäksi matkailuautonsa parissa. Myös hyväntekeväisyystyö vie Toivosten aikaa, kun monenlaiset avustusprojektit esimerkiksi Valko-Venäjän suuntaan ovat käynnissä . 

– Ei ole aika eläkkeellä tullut pitkäksi, hän tuumaa.

Toivonen oli työuransa aikana mukana monissa tiehankkeissa. Päällikkönä Helsinki-Tampere välisen mooottoritien työmaalla vierähti  kymmenkunta vuotta. Urakasta myönnettiin hänelle hieman epätavallisempi tunnustus, kun vuonna 2000 Toivonen kollegansa kanssa valittiin vuoden toijalalaiseksi. Saman tunnustuksen on saanut myös muun muassa Arvo Ylppö, joten Toivonen on syystä ylpeä arvonimestään.

Kolmostien lisäksi hän on ollut aikoinaan töissä Ii-joella asti Pahkakosken voimalaitoksen työmaalla. Myös Riihimäki-Lahti ja Orivesi-Jämsä-teiden rakentamisessa Toivonen on ollut mukana. Tietöihin valikoituu hänen mukaansa yleensä mukavaa porukkaa ja kaikkien ollessa niin sanotusti samassa veneessä on työnteko miellyttävää. Vanhat työmaakaverit ovatkin tulossa joukolla Toivosen syntymäpäiväjuhliin Lempäälän työväentalolle.

Juhlintaa ensimmäisen kerran ikinä

Toivonen_3Toivonen ihmettelee oltuaan nyt neljä ja puoli vuotta eläkkeellä, että miten hän on töissä ehtinyt käymäänkään. Hänen vaimonsa Kaija-Liisa nauraa, että jos jossakin Joensuun takana on huonokuntoinen traktori myytävänä, niin Pertti lähtee sitä noutamaan. Toivonen selittää, että hänelle muutaman sadan kilometrin välimatka ei tunnu miltään, kun taas toisille jo viisitoista kilometriä on pitkä matka.

Pitkä matka on edessä myös syksymmällä, kun pariskunta lähtee lappiin tapaamaan tuttaviaan matkailuautolla. Suunnitelmissa on ajaa Vaasaan, mennä sieltä lautalla Uumajaan ja ajella rannikkoa pitkin jäämerelle. Reissu on käynyt ajan myötä jo perinteeksi, mutta ajettava reitti vaihtelee vuosittain.

Syntymäpäiväjuhlat ovat Kaija-Liisa Toivosen mukaan ensimmäiset joihin hänen miehensä on suostunut. Edes eläköitymistä ei juhlittu ystävä, tuttava ja sukulaisporukalla, mutta nyt kun mittari kääntyy seitsemäänkymppiin on aihetta juhlaan. Musiikkia ja kahvia on ohjelman runko ja luvassa on sekä pojan että pojanpojan musisointia, kun Jyrki Toivonen esittää 60-luvun rautalankaa ja Oskari Toivonen omia sävellyksiään.

– Elän elämäni parasta aikaa, toteaa syntymäpäiväsankari joka on kuulemma allerginen lahjoille.

 

Toivonen_2 Toivonen_4

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?