Miksi kunnanhallitus tarvitsee konsultteja?

Kunnanvaltuutettu Heska Korhonen kyseli aiemmin tässä lehdessä, kuka Lempäälän kuntaa johtaa? En ole huomannut kenenkään vastaavan Korhoselle. Jotta asiasta ei jäisi epätietoisuutta, niin totean, että kuntalain mukaan kunnanhallitus johtaa kuntaa ja vastaa kunnan hallinnosta.

Nykyinen Lempäälän kunnanhallitus on ennättänyt toimia noin puoli vuotta. Lehtitietojen mukaan se on kuitenkin päässyt pari kertaa yllättämään.

Ensimmäinen yllätys koskee edellisen kunnanhallituksen suunnittelemaa Hauralan siltaa. Uusi kunnanhallitus näyttää ulkopuolisten konsulttien ja Hakkarin koulun oppilaiden neuvosta päättäneen, että silta ei johda Hauralaan vaan tulevaisuuteen.

Toinen yllätys on kunnanhallituksen kesäkuussa järjestämä demokratialuento. Rohkenen epäillä, että Lempäälän kunnallispoliitikot eivät tulleet luennosta ”hullua hurskaammiksi”. Jos joku on eri mieltä, pyytäisin häntä kertomaan mielipiteelleen konkreettiset perustelut.

Miksi kunnanhallitus tarvitsee tällaisia konsultteja ja luennoitsijoita? Eikö kunnanhallitus itse ymmärrä kuntalaisten etua?

Eihän kunnanhallituksen tarvitse turvautua konsultteihin tai koululaisiin, koska Lempäälän kunnanvaltuustossa on kuntalaisten demokraattisesti valitsemat 43 täysi-ikäistä kunnanvaltuutettua. Esimerkiksi Heska Korhonen on esittänyt niin innovatiivisia ajatuksia, että ne vastaavat ainakin yhtä ”himasta”.

Koululaisille annetaan todistuksia. Niissä arvioidaan oppimista, edistymistä ja työskentelyä. Arvioinnin tehtävänä on oppilaan kannustaminen sekä oppimisprosessin tukeminen ja ohjaaminen. Alaluokilla voidaan käyttää sanallista arviointia.

Tässä mielessä arvioisin Lempäälän kunnanhallituksen ensimmäisen puolen vuoden toimintaa seuraavasti: olet aktiivinen ja osaat kokoustekniikan, mutta malta keskittyä tärkeimpiin tehtäviin, kuten kunta- ja palvelurakenteiden uudistuksiin.

Kunnanhallituksen toiminnasta tulee mieleen H. C. Andersenin satu keisarin uusista vaatteista. Löytyisikö Hakkarin koulusta lapsi, joka sanoisi, että Hääkiven ”tulevaisuuslaboratorion kankureilla” ei ole vaatteita ensinkään?

Markku Leino
varatuomari, Lempäälä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?