Vapaapalokunta:  VPK:n toimintaan kaivataan väkeä monenlaisilla vahvuuksilla. Sompin perheestä mukana ovat molemmat vanhemmat.

Tulta päin, naisetkin!

Vapaapalokunta voi olla koko perheen harrastus. Timi Somppi joutuu muutaman vuoden vielä odottelemaan nuoriso-osastoon pääsyä, mutta onneksi isän ja äidin kanssa pääsee paloasemalle tutkimaan paikkoja.

Vapaapalokunta voi olla koko perheen harrastus. Timi Somppi joutuu muutaman vuoden vielä odottelemaan nuoriso-osastoon pääsyä, mutta onneksi isän ja äidin kanssa pääsee paloasemalle tutkimaan paikkoja.

Vesilahden vapaaehtoisen palokunnan miesvoittoinen joukko on saanut riveihinsä naisnäkökulmaa. Palo- ja pelastustoimintaan on lähtenyt mukaan Anni Somppi, joka kertoo olleensa jo vuosia VPK:n hengessä mukana miehensä Villen harrastuksen kautta.

Palokuntatoiminta mielletään yhä edelleen miesten maailmaksi, vaikka useimmat hälytykset ovat ensivastehälytyksiä. Ensivasteella tarkoitetaan mitä tahansa lääkinnälliseen ammattiapuun pystyvää yksikköä, joka tavoittaa hätätilapotilaan todennäköisesti ensimmäisenä. Anni Somppi on koulutukseltaan sairaanhoitaja, joten juuri ensivastetoiminta on hänen ominta alaansa.

– On mukavaa, kun omaa ammattitaitoa voi käyttää vapaaehtoistyössäkin, Anni Somppi kertoo.

Sairaanhoitajan etuna on tietotaidon lisäksi vuorotyö, joka mahdollistaa hälytysvalmiuden päivisinkin, jos työt ovat sijoittuneet iltaan tai yöhön.  

Lähialueiden vapaaehtoisissa palokunnissa toimii Somppien mukaan muutamia naisia, mutta he ovat kuitenkin selvästi vähemmistössä. Erityistaitoja ei toiminnassa tarvita, vaikka niistä etua voikin olla. Lähtökohtana on hyvä peruskunto ja kiinnostus vapaaehtoistoimintaan sekä toisten auttamiseen.

Vapaaehtoistoiminnan merkitys on suuri

Anni Somppia kiinnostavat  myös sammutustehtävät, mutta oman ammattitaidon hyödyntäminen ensivastehälytyksissä sai hänet mukaan VPK toimintaan.

Anni Somppia kiinnostavat myös sammutustehtävät, mutta oman ammattitaidon hyödyntäminen ensivastehälytyksissä sai hänet mukaan VPK toimintaan.

Ville Somppi on ollut mukana vapaaehtoisessa palokuntatoiminnassa jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän siirtyi Ylöjärveltä Vesilahden VPK:n riveihin nelisen vuotta sitten.  VPK-toiminta on ollut hänen mukaansa hyvä keino tutustua ihmisiin uudella paikkakunnalla. Palokuntalaiset harjoittelevat paljon ja toiminta on hyvin monipuolista. Vesilahden VPK:n harjoitukset ovat kerran viikossa paloasemalla ja lisäksi järjestetään alueellisesti ja paikallisesti erilaisia kursseja.

Vapaaehtoinen palokunta tarvitsee monipuolisia taitoja omaavia ihmisiä. Ville Somppi ottaa esimerkiksi eläinpelastustehtävät, joissa tarvitaan eläintenkäsittelytaitoa. Hälytyksessä tehtävät jaetaan taitojen ja kokemuksen perusteella ja työturvallisuuteen kiinnitetään aina erityistä huomiota.

– Vesilahden kaltaisessa paikassa vapaaehtoistoiminnan merkitys korostuu, koska ammattihenkilöiden paikalle pääseminen voi kestää kauankin, kertoo Anni Somppi.

– Paikallinen porukka tuntee myös tiet ja paikat paremmin, esimerkiksi veneonnettomuusen sattuessa he tietävät mihin pelastusveneet saa laskettua, jatkaa Ville Somppi.

Harjoituksia vesipelastuksesta moottorisahan käyttöön

Vapaapalokunta voi olla koko perheen harrastus. Timi Somppi joutuu muutaman vuoden vielä odottelemaan nuoriso-osastoon pääsyä, mutta onneksi isän ja äidin kanssa pääsee paloasemalle tutkimaan paikkoja.

Vapaaehtoinen palokuntatoiminta voi olla koko perheen harrastus. Timi Somppi joutuu muutaman vuoden vielä odottelemaan nuoriso-osastoon pääsyä, mutta onneksi isän ja äidin kanssa pääsee paloasemalle tutkimaan paikkoja.

Sompin perheessä kännykkään tulevat hälytykset jaetaan. Hälytysosastoon pääseminen vaatii tiettyjen kurssien suorittamista, eikä Anni vasta-alkajana ole vielä osastossa mukana. Tulevaisuudessa Annin lähtiessä ensivastehälytykselle Ville jää lapsenvahdiksi ja toisinpäin. Maanantaisten harjoitusten ajaksi he ovat palkanneet lapsenvahdin, jotta molemmat pääsevät treenaamaan. Harjoitukset ovat monipuolisia, moottorisahan käytöstä sammutukseen, mönkijällä ajamiseen ja vesipelastukseen. Ensivastetta unohtamatta.

Lasten kasvaessa vapaaehtoisesta palokuntatoiminnasta voi tulla koko Sompin perheen harrastus. Nuoriso-osastoon pääsevät mukaan kymmenen vuotta täyttäneet lapset ja he harjoittelevat ikätasonsa mukaisesti  samoja asioita kuin aikuisetkin.

– VPK-toiminta on vastuunkantoa, porukkahenkeä ja yhdessä tekemistä, tiivistää Ville Somppi

 

Alueen sopimuspalokunnat:

Vesilahden VPK

Länsi-Vesilahden VPK

Lempäälän VPK

Sääksjärven-Kuljun VPK

Nurmen VPK

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?