Ryhtiliike: Isot ja pienet koululaiset säästyvät selkävaivoilta, kun ryhtiin ja reppuun kiinnitetään huomiota

Repulla on väliä

Sara Nion repun olkaimet ovat oikealla tavalla muotoillut. Riikka Törnqvist muistuttaa, että repun valinnassa kannattaa ottaa huomioon muutakin kuin ulkonäkö.

Sara Nion repun olkaimet ovat oikealla tavalla muotoillut. Riikka Törnqvist muistuttaa, että repun valinnassa kannattaa ottaa huomioon muutakin kuin ulkonäkö.

Koulujen alkaessa monen pienen ja isomman koululaisen ostoslistalla on uusi reppu. Eskarilaisillekin oma reppu on tärkeä ja vaikka he eivät repuissaan juuri kirjoja kanniskele, niin mukana on silti usein varavaatetusta tai sadeasu. Repun valintaan panostetaan usein enemmän alaluokilla, mutta isompana huomion kiinnittäminen kantovälineeseen herkästi unohtuu.

Fysioterapeutti Riikka Törnqvist Fysioterapia Askeleista muistuttaa, että huono reppu ja kantoasento voivat aiheuttaa selkävaivoja, niska- ja hartiakipuja sekä ryhtiongelmia. Lasten kasvuikä kestää pitkään ja koululaisen kasvaessa lisääntyy niin kirjojen määrä kuin repun painokin. Repun paino saisi olla maksimissaan 10-15% kantajansa painosta.

– Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan 40% lasten ja nuorten selkäkivuista assosioidaan repun kantamiseen, Törnqvist kertoo.

Reppu tulisi hänen mukaansa ostaa aina sopivaksi, eikä sen kokoon saisi laskea kasvunvaraa. Myös säädöt on syytä muistaa laittaa kohdilleen, kiristää olkaimet ja tarkastaa mihin kohtaan reppu selässä sijoittuu.

Yleinen ohje on, että repun tulisi olla selässä aivan ylhäällä, mutta siitä ei Törnqvistin mukaan ole tutkittua tietoa. Pikemminkin liian ylhäällä oleva reppu on kantoasennon kannalta huono asia. Säätöjä kannattaa tarkistaa pitkin kouluvuott, jotta ne pysyvät oikeina.

Ryhtijumppaa sängyllä makoilun sijaan

Olkahihnojen on hyvä olla S-malliset, muotoillut ja niiden tulisi lähteä läheltä toisiaan. Kiinnitettävät rinta- ja lantioremmit pitävät repun paikoillaan, mikä on etenkin pyöräillessä tärkeää.

– Selkäosan pehmusteet tekevät kantamisesta miellyttävämpää ja tasainen pohja on repussa hyvä, koska reppuun tulee paljon kirjoja. Olkalaukkua kantavan pitää muistaa vaihtaa olkapäätä riittävän usein, neuvoo Törnqvist.

Pehmeällä tasapainotyynyllä istuminen on sekä mukavaa että hyödyllistä.

Pehmeällä tasapainotyynyllä istuminen on sekä mukavaa että hyödyllistä.

Hän vinkkaa, että kouluissakin käytettävät pehmeät tasapainotyynyt ova hyviä ja lapsille mieleisiä ryhtijumppavälineitä. Esimerkiksi läksyjen tekeminen tasapainotyynyllä istuen on mukavaa ja huomattavasti selkäystävällisempää kuin opiskelu sängyllä makoillen.

Törnqvist arvioi Moision koulun tulevan tokaluokkalaisen, Sara Nion uuden koulurepun hyväksi valinnaksi. Pienelle tytölle repun löytäminen oli haasteellista, kertoo Saran äiti Suvi Nio. Repun tuli olla riittävän suuri, jotta kirjat mahtuvat sinne hyvin. Toisaalta sen pitää olla myös riittävän pieni, ettei reppu ole suurempi kuin tyttö ja kantaminen hankaloidu.

Suvi Nio kiinnitti repun valinnassa huomiota koon lisäksi selkävahvikkeeseen ja sopiviin taskuihin puhelimelle ja muille tärkeille tavaroille. Heijastimet ovat tärkeitä, eikä hän halunnut tyttärelleen naruilla suljettavaa vaan vetoketjullisen repun. Yksi valintakriteeri oli tietysti myös se, että reppu oli tyttärelle mieleinen. Nämä kaikki kriteerit ja kohtuullinen hinta kohtasivat uudessa repussa ja ensi viikolla Sara liittyy reppukansan joukkoon suunaten takaisin koulutielle.

 

Sara Nion repun olkaimet ovat oikealla tavalla muotoillut. Riikka Törnqvist muistuttaa, että repun valinnassa kannattaa ottaa huomioon muutakin kuin ulkonäkö.

Sara Nion repun olkaimet ovat oikealla tavalla muotoillut. Riikka Törnqvist muistuttaa, että repun valinnassa kannattaa ottaa huomioon muutakin kuin ulkonäkö.

Repun ei ole hyvä olla liian korkealla selässä.

Repun ei ole hyvä olla liian korkealla selässä.

Sara Nio aloittaa aurinkoisen kesän jälkeen toisen luokan Moision koulussa. Kesäloma piti sisällään monenmoista reissua Puuhamaahan ja Linnanmäelle, mutta kouluun palaaminenkin on kivaa.

Sara Nio aloittaa aurinkoisen kesän jälkeen toisen luokan Moision koulussa. Kesäloma piti sisällään monenmoista reissua Puuhamaahan ja Linnanmäelle, mutta kouluun palaaminenkin on kivaa.

Sara Nio aloittaa aurinkoisen kesän jälkeen toisen luokan Moision koulussa. Kesäloma piti sisällään monenmoista reissua Puuhamaahan ja Linnanmäelle, mutta kouluun palaaminenkin on kivaa.

Sara Nio aloittaa aurinkoisen kesän jälkeen toisen luokan Moision koulussa. Kesäloma piti sisällään monenmoista reissua Puuhamaahan ja Linnanmäelle, mutta kouluun palaaminenkin on kivaa.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?