Hyvin pyyhkii: Vesilahdesta kotoisin oleva Viljami Heinonen voitti Nuoren kuvataiteen kilpailun The Art of Baswaren teoksellaan Scarecrows

Vastavoimien taistelukenttä

Viljami Heinosen työhuone on väliaikaisesti hänen vanhempiensa ulkokuistilla Vesilahdessa.

Viljami Heinosen työhuone on väliaikaisesti hänen vanhempiensa ulkokuistilla Vesilahdessa.

Kuvataitelija Viljami Heinonen haluaa antaa avaimet katsojalle. Hän ei halua julistaa mitään tai päättää valmiiksi, mitä hänen teoksistaan pitäisi ajatella.

– Joskus lopputulos on itsellenikin yllätys. Taiteeni syntyy usein alitajuisesti.

Heinonen antaa tunteelle vallan. Hänen tekemisensä on impulsiivista ja fiilispohjaista. Hän sanoo, että hänen teoksiaan voi tarkastella erilaisten vastavoimien taistelukenttinä.

– Tykkään yhdistellä rakenteita ja tiloja toisiinsa, leikkiä ääripäillä.

Maalaaminen on Heinoselle luonnollisin ilmaisukanava. Häntä kiehtoo ennen kaikkea kuvataiteen välittömyys.

Tämä työskentelytapa on ilmeisen pätevä, sillä Heinosella menee tällä hetkellä lujaa. Hän voitti tänä vuonna Nuoren kuvataiteen kilpailun The Art of Baswaren teoksellaan Scarecrows. Kilpailun teema oli ”network” ja aiheen käsittelytapa vapaa.

Pizzeria Makasiinia pitävät Viljami Heinosen vanhemmat.

Pizzeria Makasiinia pitävät Viljami Heinosen vanhemmat.

– Heinosen teoksissa on vahva kuvarakenne, konstruktiivisia elementtejä ja sitten jotain kummaa, yllättävää ja  selittämätöntä, jokin epätodellinen muotokimppu, joka herättää kysymyksiä ja vaikka ei selity miettimälläkään niin viehättää, kuvailee tuomariston jäsenenä ja näyttelytoimikunnan puheenjohtajana toimiva Paula Holopainen voittaja teosta.

Lähiaikoina on Heinoselle tapahtunut paljon. Lokakuussa hänen töitään on esillä Helsingissä Galleria Katariinassa. Yksi teoksista, Sweet home inside, outside, päätyi komeasti Helsingin Taitelijaseuran galleriaoppaan kanteen.

Teoksia esillä myös Vesilahdessa

Viljami Heinonen on kotoisin Vesilahdesta ja lienee monelle kyläläiselle tuttu, sillä hänen vanhempansa pitävät Vesilahdessa idyllistä Pizzeria Makasiinia.

Tänä kesänä Heinosen töitä on saanut ihastella myös Makasiinissa. Ruokasalin seinillä on esillä hänen töitään, pääasiassa erilaisia maisemamaalauksia.

Heinonen valmistui Kankaanpään taidekoulusta viime vuonna ja on siitä asti työskennellyt freelancer-taiteilijana. Hän on myös tehnyt jonkin verran opetustöitä vanhassa koulussaan.

– Työni on hyvin omaehtoista. Toisaalta vapaus on hieno asia, mutta samalla se on hankalaa.

Tällä hetkellä Heinonen asuu Tampereen Kalevassa. Hänellä on työhuone Hämeenpuistossa, mutta siellä sattuneen vesivahingon vuoksi Heinonen on pystyttänyt työpisteensä kesän ajaksi Vesilahteen, vanhempien varastorakennuksen kuistille.

Mikäs sen hienompaa kuin taiteilla luonnon helmassa kesä-Vesilahdessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?