Siirto maksaa enemmän kuin tuote

Mikä tuote? Se on sähkö. Suomalaisen sähkökilpailutuksen piti laajentua sähkösopimusten kilpailutuksesta sähkönjakelun kilpailutukseen. Ensimmäinen on toteutunut pienesti, jälkimmäisestä ei enää edes puhuta.

Tuloksena on tilanne, jossa sähkön siirtolasku voi olla suurempi kuin varsinainen sähkölasku. Tämä on käsittämätöntä.

Siirtohinnan ymmärtäisi, jos sähköverkkoa olisi rakennettu ja uudistettu kaiken aikaa. Monet yhtiöt ovat kuitenkin laiminlyöneet ylläpidon ja keskittyneet tuloksen tekoon sekä rahakkaisiin yhtiökauppoihin.

Nyt kun myrskyt katkovat metsiin rakennettuja sähkölinjoja, vedetään johdot maan alle, mistä kulut näkyvät kohtapuolin sähkön siirtolaskussa.

Nyky-yhteiskunnassa sähkö on välttämätön hyödyke. Samaan aikaan sähköverosta on tehty valtiolle tuloautomaatti.  Veronkorotukseen on sisäänrakennettu moraalinen perusta, sillä sähkön kulutusta pitäisi aina vain pienentää. Homma toimii näin: kun kulutus laskee, vero nousee.  Kuinka ollakaan, uusi korotus on tulossa 2014.

Vapise sähkölämmittäjä. Ainahan voi toki sammuttaa valot ja panna lämmön pois, mutta en minä ainakaan halua palata keskiajalle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?