KaMu: Kesäleirillä syvennytään kansanmusiikkiin ja yhdessä soittamiseen

Kansanmusiikkileirillä viulu soi ja polska taittuu

Lempäälän polkka soi komeasti kahdeksantoista leiriläisen voiimin.

Lempäälän polkka soi komeasti kahdeksantoista leiriläisen voiimin.

Kuokkalan koulun liikuntasalissa raikaa kansanmusiikki. Pirkan opiston opettajien yhdistys Klusterin järjestämä kansanmusiikkileiri on kerännyt kolmatta kertaa joukon nuoria soittajia tutustumaan suomalaiseen kansanmusiikkiin. Leiri on tänä vuonna teemoittunut kansantanssiin.

Meneillään olevassa loppukonsertin kenraaliharjoituksessa hiotaan tanssikuvioita ja viimeistellään esityksiä. Lempäälän polska soitetaan yhdessä riemulla ja leirin oma leirilaulu helähtää kauniisti pienten muusikonalkujen laulamana.

Leirin johtaja Tuuli Kallio kertoo, että soitonopetuksen arjessa kansanmusiikille jää yleensä vain vähän aikaa. Sen vuoksi soitonopettajat ovat halunneet tarjota kesäisen mahdollisuuden tyylilajiin tutustumiseen.

Viulujen ja harmonikan lisäksi leirillä soivat myös sellot, piano, poikkihuilu sekälyömäsoittimet. Kallio kertoo yhdistyksen tahtoneen mahdollistaa kansanmusiikin soittamisen kaikille, eikä vain perinteisiksi miellettyjen soittimien soittajille. Leiristäisten ikähaarukka on ekaluokkalaisesta yläkoululaisiin ja kahdeksastatoista leiriläisestä vain kaksi on ensikertalaisia.

Toista kertaa mukana leirillä oli myös sellisti Anni Hautakangas, 10.

– Parasta leirillä on tanssi, ruokailu ja vapaa-aika.  Vapaa-aikana olemme pelanneet, juosseet salissa ja harjoitelleet esitystä, hän kertoo.

... viulussa ja ...haitarissa

Tilda Vesamäki  viulussa ja Rosina Salovaara harmonikassa valmistautuvat kenraaliharjoituksessa leirin loppukonserttiin.

Leiriläisten päivät ovat alkaneet aamupolskalla, jonka jälkeen aamuohjelmana ovat vuorotelleet laulukantele-paja ja tanssi. Päivällä on harjoiteltu pienryhmäsoittamista ja orkesterisoittoa. Leiriläiset ovat saaneet myöst yksityistunteja jotka tukevat ryhmässä soittamista. Illat ovat kuluneet kavereiden kanssa vapaa-aikaa viettäen tai viimeisen illan iltamien esityksiä valmistellen. Päivät ovat päättyneet yhteiseen iltahetkeen.

Lempäälän polkka soi komeasti kahdeksantoista leiriläisen voiimin.

Lempäälän polkka soi komeasti kahdeksantoista leiriläisen voiimin.

– Lapsille on tärkeää pelmuta, nähdä kavereita ja soittaa yhdessä, Kallio summaa.

Leirin lopuksi järjestetään loppukonsertti, jossa lasten ja nuorten vanhemmat pääsevät kuulemaan mitä leirin aikana on harjoiteltu.

– Tulen ensi vuonnakin uudestaan, vakuuttaa Hautakangas.

 

Leiriläisten ikähaitari oli ekaluokkalaisesta yläkoululaiseen.

Leiriläisten ikähaitari oli ekaluokkalaisesta yläkoululaiseen.

Anni Huhtakangas ja... harjoittelivat KaMu-kansanmusiikkileirilllä pienryhmäsoittamista ja oresterisoittoa.

Jenna Koistinen ja Anni Hautakangas harjoittelivat KaMu-kansanmusiikkileirilllä pienryhmäsoittamista ja oresterisoittoa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?