Suikkasen näköinen

Jokaisella tuntuu olevan oma mielipiteensä julkisuuden henkilöistä. Paikallisesti julkisuuden henkilöitä ovat sellaisessa ammatissa tai tehtävässä toimivat, jotka asemansa vuoksi ovat paljon näkösällä.  Johtopäätöksiä henkilön ammattitaidosta, luonteesta ja ajatusmaailmasta vedetään helposti yksittäisten kohtaamisten perusteella, miten ja missä ne sitten tapahtuvatkin. Näin vaikka meistä kaikista on moneksi.

Erityisen nopeasti mielikuvia muodostetaan perinteisten instituutioiden, kuten kirkon ja julkisen vallan edustajista. Jatkuvasti tapetilla olevat viihdemaailman kasvot, esimerkkinä missit, muusikot, taiteilijat ja urheilijat, lokeroidaan nopeasti.

Mielikuvat ovat hyvin yksiselitteisiä. Joku on ihastuttava, komea, ylimielinen, ärsyttävä, juoppo,  päättäväinen, hölmö  ja muuta vastaavaa. Poliittiset ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät leimat ovat nekin arkipäivää. Joskus muutama puhe riittää ihmisen kaikenkattavaan määrittelyyn. Päivi Räsäsen ei enää tarvitse kuin avata suunsa, niin jo kohta alkavat tikat lennellä.

Parasta ihmisen yksipuolistamisen komiikkaa syntyy suorissa urheilulähetyksissä, kuten nyt meneillään olevissa Moskovan MM-kisoissa. Kun tulosurheiluun vihkiytynyt toimittaja selostaa lajin asiantuntijan kanssa kentän tapahtumia, voi huippu-urheilijasta syntyä vaikkapa seuraavanlainen kiteytys: hän on Suikkasen näköinen mies.

Siinä onkin oivasti tiivistettynä koko ihminen, Suikkasen näköinen mies.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?