Yhteishenkeä: Kelhon koulu uudisti pihat talkoilla

Nyt kelpaa kahvitella

Kelhon koululaiset olivat itse luomassa sääntöjä, joiden mukaan uusilla välineillä leikitään. Kahvitteluhetkellä Katariina Tuomisto (vas.), Edith Laukkanen ja Viivi Puurula.

Kelhon koululaiset olivat itse luomassa sääntöjä, joiden mukaan uusilla välineillä leikitään. Kahvitteluhetkellä Katariina Tuomisto (vas.), Edith Laukkanen ja Viivi Puurula.

Pienet leikkiastiat kolisevat leikkimökissä, kun kakkosluokkalainen Viivi Puurula tarjoilee taikataikinasta leivottuja leivoksia ja kaataa kuppeihin kahvia. Kolmasluokkalainen Katariina Tuomisto ja eskarilainen Edith Laukkanen siemailevat kupeista ja mittailevat silmillään takaseinällä odottavia uusia kippoja ja kappoja, essuja ja leikkiruokia.

Hämähäkkikeinusta tuli heti Kelhon koulun pihamaan suosikkilaite.

Hämähäkkikeinusta tuli heti Kelhon koulun pihamaan suosikkilaite.

Mökin ulkopuolella riittää vauhtia: pallot lentävät, frisbeet viuhuvat koriin ja hulavanteet pyörivät. Upouuteen hämähäkkikeinuun on jatkuva tunku, vaikka keinuun mahtuu kerrallaan neljä lasta.

Uusi lukuvuosi on alkanut Kelhon koulussa tänä syksynä tavallista mukavampana, ja se johtuu koulun vanhempainyhdistyksestä. Yhdistys kyllästyi pihan huonoon kuntoon, haki keväällä Lempäälän kunnalta omatoimirahaa ja päätti laittaa paikat kuntoon talkoilla kesän aikana.

– Porukka lähti hyvin mukaan. On ihana vetää tällaista yhdistystä, jossa tehdään tiivistä yhteistyötä ja on paljon innokkaita ja aktiivisia tekijöitä. Välillä treffasimme koululla ja välillä kodeissa, joissa kunnostimme koulun pihalle muun muassa penkkejä, kertoo Kelhon vanhemmat ry:n puheenjohtaja Linda Puurula.

Puurulan mukaan etenkin koulun pihamaan leikkimökki oli ankeassa kunnossa, vettä vuoti sisään eikä kukaan käyttänyt sitä. Vanhempainyhdistyksen voimin reiät tilkittiin ja mökki sai uutta maalia pintaan.

– Maalasimme leikkimökkiä 27 asteen paahteessa, mutta ei helle haitannut, sehän vain nopeutti koko touhua. Maali kuivui saman tien, ja pääsimme aika pian sisustamaan ja tuomaan lelut sisään, Puurula kertoo.

Grillipaikka koululaisille

Toiveita kysyttiin myös koulun puolelta, ja sieltä nousi ajatus grillipaikasta. Grillipaikka syntyi hieman taaemmas metsän reunaan, pienen matkan päähän koulurakennuksesta.

– Hienolta näyttää. Tänne voi välillä laittaa nuotion ja paistaa makkaraa lasten kanssa. Voisin kuvitella, että vanhemmat oppilaat viihtyvät täällä joskus välitunneillakin, sanoo koulun rehtori Sami Vigren.

Vanhempainyhdistys oli toivonut kunnalta myös leikkitelineiden uusimista ennen koulun alkua, ja uudet laitteet saatiinkin. Lisäksi paikallinen yrittäjä Kai Sulinko halusi lahjoittaa yhdistykselle varoja leikkivälineiden ostamiseen välitunteja varten.

– Liputan kyllä ihan ehdottomasti kyläkoulujen puolesta. On hauska katsella, kun täällä kuutosluokkalaiset ja eskarilaisetkin leikkivät keskenään, Sulinko sanoo.

Kaikki oli valmista juuri ennen koulujen alkua. Vanhempainyhdistyksen jäsen Marianne Niemi toteaa, että pihan kunnostus helpottaa myös iltapäivähoidossa olevien lasten eloa.

– Iltapäivähoidossa on melko pienet tilat, mutta nyt kun piha ja leikkivälineet ovat kunnossa, pienet koululaiset voivat olla iltapäivisin paremmin pihalla. Meillä on kyllä maailman viehättävin koulu, Niemi sanoo.

Uudet välituntilaitteet pääsivät heti käyttöön. Kelhon koulussa aloitti uuden lukuvuoden 67 oppilasta.

Uudet välituntilaitteet pääsivät heti käyttöön. Kelhon koulussa aloitti uuden lukuvuoden 67 oppilasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?