Uudet kasvot: Tuore yrittäjäsukupolvi ei lähde muuttamaan toimivaa konseptia

Kinnarin lomamökit vaihtoi omistajaa

Parikymmentä vuotta Kinnarin mökeistä nauttineet Markku (vas.) ja Sirkka Noronen (kesk.) saivat elokuisena iltana juttuseuraa, kun Miia, Sirkka ja Petri Kinnari kävivät vaihtamassa kuulumiset vakivieraidensa kanssa.

Parikymmentä vuotta Kinnarin mökeistä nauttineet Markku (vas.) ja Riitta Noronen (kesk.) saivat elokuisena iltana juttuseuraa, kun Miia, Sirkka ja Petri Kinnari kävivät vaihtamassa kuulumiset vakivieraidensa kanssa.

Mökki numero 14 ei ole kaukana naapurimökistä, mutta pihapiiri on suojassa katseilta ja Hauenparmanlahti kimmeltelee elokuun lämmössä parin kävelyaskeleen päässä.

Omasta rauhasta nautiskelemaan saapuneet Markku ja Riitta Noronen ovat suunnanneet lomillaan näihin maisemiin Vesilahden Hinsalaan kohta jo parinkymmenen vuoden ajan. Isäntäväki ja vuokralaiset ovat tänä aikana ehtineet tutustua kunnolla ja myös ystävystyä.

Hyvinkääläisparilla on vain yksi toive esitettävänä uudelle lomamökki-isäntäparille. He toivovat kaiken säilyvän ennallaan.

Vetovastuun Kinnarin lomamökeistä kesäkuun alussa ottaneet Petri ja Miia Kinnari ovat päätyneet samaan tulokseen.

– Toimivaa konseptia ei ole syytä lähteä isosti muuttelemaan. Meidän valttikorttimme on nimenomaan rauhallinen ympäristö, ei erilaisilla aktiviteeteilla täytetty suoritusloma, kertoo Petri.

Uusi navetta vaihtui mökeiksi

Kinnarin lomamökkien tarina alkoi melko tasan kolmekymmentä vuotta sitten, kun nyt väistyvä isäntäpari Sirkka ja Antti Kinnari pohtivat tulevaisuutta tulipalossa tuhoutuneen navetanraunion äärellä.

Kaukokatseisen pankinjohtajan neuvosta uuden navetan sijaan laitettiinkin pystyyn kaksi vuokramökkiä Pyhäjärven rantamaisemiin. Varovaisen alun jälkeen mökkimäärä kasvoi hiljakseen, kunnes 90-luvun lama karisti suomalaisten halut kaukomatkailuun. Katseet suunnattiin edullisempaan kotimaahan ja vuokramökkien suosio räjähti.

– Jouduttiin myymään ei-oota ja parhaana vuotena rakennettiinkin kuusi mökkiä lisää. Nykyinen taantuma muistuttaa noita aikoja, sanoo Sirkka Kinnari.

Rannoilla on nyt kuusitoista mökkiä, joista kaksitoista jäi uudelle yrittäjäparille vuokrakäyttöön. Enempää ei ole tulossa, koska kaikki rantatontit ovat käytössä, eikä kuivan maan mökeille ole kysyntää.

Vuodenvaihde venäläisten sesonkiaikaa

Vuosikymmenien myötä moni asia vuokramökkibisneksessä on muuttunut. Nykyturisti ei enää kelpuuttaisi ulkohuussin raikasta kosketusta talviaamuna, ja muutenkin vaatimustaso on noussut. Myös ulkomaalaisten vieraiden osuus on kasvanut, erityisesti Kinnarille suunnataan itärajan takaa.

– Noin viidesosa kesävieraista on venäläisiä, uudenvuoden aikaan lähes sata prosenttia. Saksalaisia ja ruotsalaisia on ollut jonkin verran alusta saakka. Pienenä omituisuutena voi mainita, että Vesilahdesta tai Lempäälästä meillä ei juuri käydä. Vuokramökki kotikunnassa ei jostain syystä houkuttele, kummastelee Petri.

Kinnarin vieraat ovat pääasiassa perheitä, jotka viipyvät viikosta kahteen. Työporukoita on jonkin verran. Suuri osa vieraista viihtyy mökillään omassa rauhassaan kaipaamatta valmiiksi pureskeltuja aktiviteetteja.

Vieraiden ydinjoukon muodostaa alkuaikoina muodostunut vakiasiakaskunta ja heidän jo aikuistuneet jälkeläisensä. Kinnarilla onkin siis menossa koko mökkiyhteisön kattava sukupolvenvaihdos. Vaikka vanhaa asiakaskuntaa on paljon, vakuuttavat Kinnarit, että uusia mahtuu aina mukaan.

Kiirettä pitää kesälauantaisin

Kinnarin tilan ohi kulkevan tien varrella hevoset mutustelevat ruohoa laitumellaan. Aidantolppien välistä vilahtaa pienen heppatytön hahmo, hyppää ojan yli ja juoksee kauempana odottavien kavereiden luo. Hevoset ovat myös Miia Kinnarin juttu. Siinä missä Petri suuntaa kala-apajille vapaa-aikanaan, on Miialla mielessään suunnitelmia eläimistä tykkäävien vieraiden varalle.

– Juu, mutta ollaan ihan hiljaa vielä yksityiskohdista. Tähän asti eläimet ovat toimineet lähinnä maisemanhoitajina. Tulevaisuudessa mietimme, kuinka eläimiä voisi hyödyntää matkailussa.

Mökkiyrittäjän päivät eivät ole toistensa kaltaisia. Yleensä vasta aamulla selviää, mikä on päivän ohjelma eikä yllätyksiltäkään voi välttyä. Kiirettä pitää varmuudella ainakin kesälauantaisin, jolloin vaihtopäivä tietää melkoista siivousurakkaa. Yleensä asiakkaat siivoavat itse, mutta varsinkin ulkomaalaiset yleensä ostavat loppusiivouksen.Valvontaa ja asiakaspalvelua riittää myös joka päivälle. Kesä on kiireisyydestään huolimatta vuodenajoista helpoin.

– Kun koulut alkavat, vaihtuvuus lisääntyy. Vaihtopäivä voi olla milloin tahansa, mikä sitoo enemmän, kertoo Petri, jolla on hoidettavanaan myös Kinnarin maatilan työt.

Apua kiireiseen touko- ja puintiaikaan tuo vanha isäntä Antti, joka pitää yllä kuntoaan myös tilan metsätöissä. Nykyään Lempäälässä asustelevat ja varsinkin keäsaikaan mökillään oleskelevat Sirkka ja Antti tuuraavat tarvittaessa nuorta yrittäjäparia loma-aikoina.

Entä mihin mökkiyrittäjät itse suuntaavat vapaa-ajallaan, tahtooko pariskunta kaupungin hulinaan mahdollisimman kauas maaseudun ja mökkeilyn rauhasta?

Turha luulo. Saunominen ja uinti kotirannan mökillä maistuu Petrille ja Miialle yhä eikä takavuosina Keski-Suomesta hankitusta mökistäkään ole tarkoitus luopua. Petrille ovat tulleet pitkillä kalastusreissuilla tutuiksi myös Saimaan vedet mökkeineen.

Kommentit (2)

  1. Marika pihlajakangas

    Olisimme tulossa häihin Narvan seura talolle ja olisimme kiinnostuneita varaamaan teiltä 2 vrk mökin. 30.6-2.7 voisiko laittaa lisätietoja.Puh num 0443437509

  2. Jari Vesala

    Ehtoota. Tulemme juhannusviikoksi 16.6.-24.6.-18 mökkiin nro6. Voiko oman Aamulehden tilata siihen Pihapirtin laatikkoon?

    T. Jari & Terja Vesala (vakiovieraat v.1994)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?