Ravintolapäivä: Hanna Suutari ja Katariina Onnela perustivat päiväksi kahvilan. Mitä tapahtui? Riittivätkö pullat? Oppiko entinen kahvikieltäytyjä baristaksi?

Cappuccinoa tarjolla, vain tänään

Café Kahvilla vaati yllättävän paljon tilaa kuppeineen, koneineen ja herkkuineen. Kahvikonetta säätämässä toinen kahvilan perustajista, Hanna Suutari.

Café Kahvilla vaati yllättävän paljon tilaa kuppeineen, koneineen ja herkkuineen. Kahvikonetta säätämässä toinen kahvilan perustajista, Hanna Suutari.

Mitä saadaan, kun otetaan kaksi yllytyshullua leivontaa rakastavaa naapurusta ja elokuinen ravintolapäivä? Café Kahvilla, joka avasi yhdeksi päiväksi ovensa Vesilahden Koskenkylässä sunnuntaina 18. elokuuta.

Aluksi oli vain ilmoille heitetty ajatus perustaa kahvila ravintolapäivänä. Nopeasti kasvaneen innostuksen jälkeen pohdintaan otettiin kahvilan konsepti. Pääpiirteet muotoutuivat helposti kahden kahvikoneen ympärille. Paino olisi erikoiskahveissa ja niiden lisäksi molemmat leipoisivat erilaisia suolaisia ja makeita herkkuja.

Tuleeko tänne kukaan?

Ravintolapäivän nettisivut ovat helpot ja yksinkertaiset käyttää. Ravintola tai kahvila rekisteröidään sivuille, minkä jälkeen kuka tahansa voi löytää sen etsiessään lähimpiä ravintolapäivään osallistuvia ruokapaikkoja. Ilmoittautumiseen kuvaillaan minkälainen paikka on kyseessä ja mitä siellä tarjotaan, ainakin suurinpiirtein.

Suunnittelun suurin kysymys oli asiakasmäärä, jota ensikertalaiset eivät osanneet arvioida. Tuttavilta kuului kauhutarinoita joissa kaikki tarjottava loppui jo ensimmäisen tunnin aikana. Varmuuden vuoksi tarjottavia päätettiin siis tehdä sadalle hengelle, etteivät ainakaan kesken lopu.

Laadunvalvojana toiminut Sampsa Onnela varmisti, että leivottujen pipareiden suklaapalat ovat riittävän suuria.

Laadunvalvojana toiminut Sampsa Onnela varmisti, että leivottujen pipareiden suklaapalat ovat riittävän suuria.

Viestit viuhuivat Facebookissa ja puhelimesta toiseen. Ideat olivat lähteä jo liiaksikin lentoon, mutta makkaranpaistot ja kauneushoidot päätettiin kuitenkin jättää pois menusta. Sosiaalinen media toimi myös kahvilan mainosvälineenä. Jälkeenpäin ajateltuna myös perinteiset postilaatikkoversiot olisivat toimineet erityisesti lähialueilla.

Huippuhetkinä jono ja vieraat ihmiset

Ravintolapäivän lähestyessä keittiön pöydän vieressä listattiin muistettavia asioita ja pohdittiin pitäisikö sittenkin leipoa aamulla vielä pullaa. Pöytäliinat, kahvikupit, lusikat, opastekyltit ja monet muut pikkuasiat tekivät yllättävän pitkän puuhalistan pariksi päiväksi ennen varsinaista tapahtumaa.

Varsinaisena päivänä jännitti eniten se tuleeko kahvilaan ketään. Toiseksi eniten mietitytti sää, joka olisi voinut vesittää, konkreettisesti, koko homman. Aamu oli juoksua pihakahvilan ja keittiön välissä, tavaroiden kantamista ja järjestelyä. Perheenjäsenten ystävällisellä avulla kahvila saatiin kuosiin juuri ennen avaamista.

Kahvilan auettua puoliltapäivin koettiin heti alkuunsa päivän huippuhetket. Pihamaalla oli jono ja täysin molemmille kahvilanpitäjille tuntemattomia kävijöitä. Alun lievän haparoinnin jälkeen asiakaspalvelu sujui mainiosti. Naapurit, tuttavat ja sukulaiset piipahtivat kahvittelemassa ja maistelemassa leipomuksia. Asiakakkaita kävi päivän aikana kolmisenkymmentä, mikä johtui suurilta osin kahvilan sijainnista. Keskeisemmällä paikalla satunnaisia ohikulkijoita olisi poikennut varmasti enemmän.

Sirkku Koskivainio-Viikari osti Hanna Suutarilta pullaa myös kotiinviemisiksi.

Sirkku Koskivainio-Viikari osti Hanna Suutarilta pullaa myös kotiinviemisiksi.

Kiirettä riitti silti aamusta iltaan, mutta iloinen ilme säilyi molemmilla koko päivän. Myyntihiteiksi muodostuivat suklaaneliöt- ja muffinssit, tomaatti-vuohenjuustopiirakka ja jääkahvi. Saattaa olla, että Café Kahvilla avautuu vielä toistamiseenkin.

Ensimmäinen asiakas Silja Haaranen tilasi caramell frappén ja tomaatti-vuohenjuustopiiraan. Monet ostivat leipomuksia myös kotiinviemisiksi.

Ensimmäinen asiakas Silja Haaranen tilasi caramell frappén ja tomaatti-vuohenjuustopiiraan. Monet ostivat leipomuksia myös kotiinviemisiksi.

 

FAKTA

* Maailmanlaajuinen ruokatapahtuma, jolloin kuka tahansa voi perustaa yhdeksi päiväksi ravintolan esimerkiksi kotiinsa tai kadunkulmaan.

* Ravintolapäiviä on järjestetty yhteensä yhdeksän kertaa vuodesta 2011 asti.

* 18. elokuuta 2013 perustettiin yli 1660 ravintolaa.

* Seuraava ravintolapäivä järjestetään 16. marraskuuta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?