Valtuuston päätöksestä vessapaperia

Valtuusto päätti vuoden 2012 lopussa taloussuunnitelman vuodelle 2013. Lähiliikuntapaikkojen investointeihin oli merkitty kaksi investointikohdetta; Laasonportin lähiliikuntapaikka sekä Rantalan reitin valaistus. Kun olin itsekin tuolloin valtuustossa asiaa päättämässä, olin varsin tyytyväinen tähän. Lähiliikuntapaikka Laasonportissa on tarpeellinen, sillä lähimmälle liikuntapaikalle Lempoisten koulun kentällä on yli 3,5 km. Keväällä 2013 tiedustelin asiaa teknisen lautakunnan puheenjohtajalta sekä kunnan tekniseltä johtajalta. Muutamien kyselyjen tuloksena sainkin vastauksen, että lumien sulettua työt lähiliikuntapaikalla aloitetaan ja on kesän loppuun mennessä käytössä. Asukkaiden kanssa tietenkin odotimme kovasti työkoneiden saapumista. Kun elokuussa oli jo viimeisetkin lumet varmuudella poissa uudelleen tiedustelin valtuuston päätöksen mukaisten töiden alkamista. Nyt vastaus olikin täysin toinen. Teknisen johtajan ollessa Namibiassa työmatkalla, kerrottiin teknisestä toimesta, että rahaa ei enää olekaan. Kaikki momentin varat oli käytetty Hakkarin maastoradan kunnostukseen ja virkamiehet toivoivat, että lähiliikuntapaikalle myönnettäisiin ensi vuonna sitten rahoitusta. Tässä kohtaa tyrmistykseni oli suuri. On siis käsittämätöntä, että asioita ei toteutetakaan valtuuston päätösten mukaisesti.

Samaan aikaan tämän keskustelun kanssa tekninen toimi oli tilannut ja toteuttanut Sääksjärven koululle kiipeilytelineen, jonka tilaussumma on noin 50 000 euroa. Raha on sama, joka olisi ollut koko lähiliikuntapaikan kustannus. Erikoista on se, että kyseinen kiipeilyteline ei ole missään taloussuunnitelman investoinnissa mukana eikä siten siis valtuuston päätöksissä, vaikka kokoluokka sellainen olisikin. Rahaa oli siis tähän mutta ei valtuuston päätöksen toteuttamiseen.

Sivistyksen ihmisenä olen kouluinvestoinnista tietenkin iloinen, mutta kokonaisuudessaan se kertoo, että tekninen toimi on omaehtoisesti päättänyt, ettei lähiliikuntapaikkaa rakenneta. Jos näin on, niin valtuustolle olisi tullut kertoa, ettei investointeja voida toteuttaa määrärahojen puitteissa sillä tavoin kuten päätökseen on kirjattu.

Toivoisin siis myös alueen asukkaidenkin puolesta, että kyse ei ole tietoisesta valtuuston päätösten turhentamisesta. Mielestäni asukkaan velvollisuus ei ole toimia valvovana viranomaisena, vaan virkamiesten tulee virkavastuulla toteuttaa valtuuston päätökset. Myös teknisen lautakunnan tulisi toimia aktiivisemmin valtuuston päätösten mukaisesti.

Kysymykseni onkin, milloin Laasonportin lähiliikuntapaikka on valtuuston päätöksen mukaisesti valmis?

 

Jaakko Hautamäki

sivistyslautakunnan puheenjohtaja,

kunnanvaltuutettu

Laasonportin asukasyhdistyksen puheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?