Uimahalli pakolliseksi Lempäälään

Kukaan ei enää siitä puhu, ainakaan ääneen. Haaveilee ehkä kuitenkin. Pariin otteseen on Lempäälässä uimahallin paikkaa kaavailtu, muun muassa Hakkariin. Viime vaiheessa lempääläläisten piti saada 110-prosenttisella varmuudella oma uimahallinsa – jo ennen hiihtotunnelia – Toivo Sukarin kaivantoon Ideaparkin alle, mutta toisin kävi. Kuivilla ollaan.

Asukastyytyväisyyskyselyjen mukaan kuntalaisten liikuntaharrastuksiin liittyvä hartain toive odottaa yhä täyttymystään. Kylpylää emme halua, vaan ihan vain uimahallin. Suhdanteet ovat aikojen saatossa menneet ylös ja tulleet alas, ja jos poliitikoilta asiasta kysyy, tällä hetkellä tuntuu taas ja edelleen vahvasti siltä, että juuri nytkään taloudellinen tilanne ei anna liikkumavaraa uimahalli-investointiin. Kallishan tuo kieltämättä on ja vaatii paljon työpaikkoja ja kunnossapitoa. Siinäpä olisi kuitenkin toisaalta oiva elvytyskohde: rakennetaan tämän maan hallittomille väkirikkaille paikkakunnille uimahallit, laitetaan työttömät niihin töihin uimaohjaajiksi ja halukkaat vesijumpparyhmiin löytämään kadonnut kuntonsa.

Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus järjestää liikuntaedellytyksiä kuntalaisten virkistykseksi ja kuntoutukseksi. Uimahallia ei ole kuitenkaan pakko rakentaa. Nyt jo lähes 22 000 asukkaan kunnaksi kasvanut Lempäälä on niittänyt varsinkin takavuosina mainetta oivallisesta taloudenpidostaan. Säästöä on syntynyt suurehkossa kunnassa ainakin uimahallin menokohdassa. Niukkuutta jaettaessa palvelutarjonta ei ole siltä osin ollut luonnollisestikaan häävi; en ole huomannut, että Lempäälä sanottavammin kuskaisi kuntalaisiaan muidenkaan kuntien uimahalleihin. Lempäälässä uidaan kesällä. Piste.

Työurien pidentämisen voisi hyvin aloittaa uimahallien rakentamisella. Uimahallista on toki omat ylläpito- ja muut kulunsa, mutta kyllä nettohyötyäkin riittää eikä vähiten kansanterveydelle. Uimahallipaikkakuntien asukkailla on omassa kotikunnassaan ympärivuotinen mahdollisuus uinti- ja muihin vesiliikuntaharrastuksiin, mikä puolestaan tuntuu ja näkyy muun muassa työssä jaksamisessa.

Vaikka hinnat ovat nousseet Lempäälä-opiston ajoista, Pirkan opiston liikunnalliset ryhmät täyttyivät taas pikavauhtia, kun ilmoittautuminen syksyn kursseihin alkoi. Jumppa-, kuntoilu-, palloilu-, pilates- ja monille muille harrastusryhmille alkaa olla Lempäälässä oivat liikuntahallit ja niillä tyytyväiset käyttäjänsä. Jos oman kunnan alueella olisi oikeat mitat täyttävä uimahallikin ja vuoroilla järkihinnat, sitä aivan varmasti käytettäisiin ahkerasti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?