Energiatodistus menee uusiksi

Vain harvat omakotitalon myyjät ja ostajat ovat tietoisia energiatodistuksen pakollisuudesta. Näyttääpä normi unohtuneen myös monelta kiinteistöalan toimijalta. Unohdusta ei tarvitse ihmetellä.

Parhaillaan kertään nimiä kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on korjata energiatodistuksen epäkohdat. Energiatodistus onkin surullinen esimerkki puolivalmiista normista, jonka syntyjuuria ei kannata selvittää.  Se vain veisi ihmiseltä mielenrauhan ja uskon ministeriöiden virkamiesten vilpittömään haluun ja osaamiseen toimia kansalaisten hyväksi.

Miksi tällaisia puolivalmiita, turhia normeja keksitään? Valtiovallalla on jo vahvat ohjausvälineet energian kulutukseen. Ne ovat koko ajan nousevat energiaverot. Sähköverokin on pian sitä luokkaa, että moni alkaa miettiä oman aurinko- tai tuulivoimalan pystyttämistä tontin nurkalle.

Omakotiasujaa kiinnostava energiatodistus on sitä paitsi jo olemassa. Se on talon vuosittainen energialasku; oli se sitten maalämpöä, puuta, pellettiä, öljyä tai sähköä. Normiksi tehty energiatodistus ei kulutusta huomio, vaan kertoimet on viritelty lämmitysmuodon ja talon tilkitsemisen pohjalta.

Ehdotan seuraavaksi normiksi talon terveystodistusta. Siinäpä olisi sekavaa pykäläviidakkoa kerrakseen ja oivallinen mahdollisuus omakotiasujan rahastamiseen. Uusi ammattinimike olisi taloterveystodistustarkastaja. Hieno, eikö?

Yksi kommentti

  1. hankienergiatodistus.fi

    Suomen Omakotiliiton käynnistämä kansalaisaloite energiatodistuslain muuttamisesta koskettaa vain ennen 2008 valmistuneiden omakotitalojen energiatodistuksia. Aloite esittää ettei näille sovellettaisi ns. energiamuotokertoimia. Energiamuotokertoimet ovatkin herättäneet laajasti keskustelua.

    Asumisen energiatehokkuuden kehittäminen on tärkeää. ”Asumisen energiankulutus oli Tilastokeskuksen mukaan 61 884 gigawattituntia (GWh) vuonna 2011. Kulutuksesta 84 prosenttia kohdistui asuinrakennusten lämmitykseen ja 16 prosenttia kotitalouslaitteisiin.”

    Energiatodistuslaki on osoittautunut parantavan rakennusten energiatehokkuutta. Vuonna 2009 voimaan tulleen energiatodistuslain aikana (2009-2012), Helsingissä A-energialuokan asuntojen määrä uudisrakennuksissa nousi viidesosasta 67 prosenttiin.

    Hankienergiatodistus.fi -palvelu tekee energiatodistuksen hankkimisesta helppoa. Kauttamme asiakas voi jättää maksuttoman tarjouspyynnön laajalle verkostolle yrityksiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?