Tuike Laaksonen ratsasti Hämeen alueen ykköseksi kenttäkisoissa

Lempäälän lukiolainen maastomestariksi

Tuike Laaksonen kertoo, että 11-vuotias Drumguido on elementissään esteradalla.

Tuike Laaksonen kertoo, että 11-vuotias Drumguido on elementissään esteradalla.

Lauantai 24. elokuuta oli menestyksen päivä lempääläläiselle Tuike Laaksoselle. Laaksonen ratsasti Hämeen alueen mestariksi kenttäratsastuskisoissa hevosellaan Drumguido. Kisat pidettiin Kangasalla.

Laaksonen toteaa, että voitto tuli yllätyksenä.

– En osannut odottaa näin hyvin mennyttä kisaa, en ollenkaan. Hevonen on uusi ja olen mennyt sillä vasta muutamat seuratason rataestekisat. Nämä olivat ensimmäiset aluekisat, Laaksonen kertoo.

Kisapäivä alkoi kouluratsastusosuudella. Sen jälkeen vuorossa olivat rataeste- ja maastoesteosuudet, joissa esteet ovat maksimissaan 90-senttisiä.

Laaksonen toteaa, että kouluratsastus on hänelle yleensä hankalin osuus, niin nytkin.

– Rataesteissä ja maastossa ei ole ongelmia, mutta kouluratsastus on vaikeinta. Rataesteissä ratsastin tuplanollat eli puhtaat radat hyvässä ajassa, mutta olin jaetulla kuudennella sijalla vielä ennen maasto-osuutta, Laaksonen kuvaa.

Mutta koska maasto-osuudet menivät nappiin, ilman virhepisteitä ja ihanneajassa, lopputuloksena oli ykkössija aluemestaruuskisoissa.

– Oli kyllä vähän yllättynyt olo, Laaksonen tuumaa.

Siirtyminen hevosluokkaan

Lempääläläisen Tuike Laaksosen ja Drumguidon yhteinen tie alkoi voitolla.

Lempääläläisen Tuike Laaksosen ja Drumguidon yhteinen tie alkoi voitolla.

Laaksonen on ratsastanut kymmenisen vuotta Lempäälän ratsastuskoululla. Aiemmin hän kisasi kenttäratsastuksessa poniluokassa, mutta nyt edessä oli siirtyminen isompiin ja vaativampiin hevosluokkiin.

Laaksosen hevosena on heinäkuusta lähtien ollut Saksasta saapunut 11-vuotias Drumguido. Sopivaa hevosta etsittiin pitkään, mutta miettiminen kannatti. Drumguido on osoittautunut hyväksi ja luotettavaksi hevoseksi, joka ylittää esteet vaivatta.

– On hienoa ratsastaa hevosta, joka yksinkertaisesti rakastaa hyppäämistä ja johon voi luottaa. Aiemmin olen ratsastanut hevosilla, jotka kieltäytyvät helposti hyppäämästä. Nyt tuntuu siltä, että lajiin voi kunnolla perehtyä, kun on sopiva hevonen, Laaksonen sanoo.

Tuike Laaksonen opiskelee Lempäälän lukiossa ensimmäisellä luokalla. Opiskelu vie paljon aikaa, mutta niin vie treenaaminenkin. Laaksonen ratsastaa joka päivä joko yksin tai valmentajiensa Aki Karhapään tai Tuija Rosenqvistin ohjauksessa.

– Tarkoituksena olisi opiskella lukio neljässä vuodessa, niin että ehdin panostaa sekä kouluun että ratsastukseen. Molemmat ovat tärkeitä, Laaksonen sanoo.

Kenttäratsastus on vaativa laji

Kenttäratsastus on hyvin vaativa, mutta suhteellisen vähän tunnettu laji ratsastuksessa. Kilpailut koostuvat kolmesta osuudesta: kouluratsastuksesta, esteratsastuksesta ja maastoratsastuksesta. Kaikki osuudet on ratsastettava samalla hevosella.

Lempäälässä ja erityisesti Lempäälän ratsastuskoululla kenttäratsastustaidot ovat vankalla pohjalla, sillä alan kotimaiset huiput tulevat Lempäälästä. Tämän vuoden SM-kultaa sai Lempäälän ratsastusseuran Aki Karhapää ja vuoden 2012 SM-kultaa ratsasti saman seuran Tuija Rosenqvist.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?