Demokratia koetuksella

Valtuuston kokouksessa 28. elokuuta käsiteltiin kunnanjohtajan antama osavuosikatsaus kuluvalle vuodelle. Jo aikaisemmin perään kuuluttamani Laasonportin lähiliikuntapaikka ei ollut katsauksessa mukana ja tästä kyseisestä syystä tiedustelin kokouksessa asiaa tekniseltä toimelta. Vastaus oli, että rahat on käytetty toiseen kohteeseen ja lisätalousarvion yhteydessä asiaan palataan.

Demokratian näkökulmasta asia ei ole yksiselitteinen. Valtuuston lähiliikuntapaikkoihin varattu raha on siis käytetty kokonaan käyttötarkoituksen vastaisesti ilman valtuuston uutta päätöstä tai edes infoa sen riittämättömyydestä. Jos en olisi asiaa ottanut esille, olisiko koko asia hiljaisuudessa vain haudattu ja menettely toteutunut jossain toisessa kohteessa vastaavasti? Tulisiko siis valtuustolle jatkossa esittää jokaisesta investoinnista tarkat laskelmat, mitä siihen varattu määräraha pitää sisällään ja mitä sillä aiotaan saada aikaan?

Lähiliikuntapaikka on vain yksi tapaus muiden joukossa. Suurempi kysymys onkin milloin valtuuston päätös sitoo virkamiehiä ja tuleeko virkamiesten virkavastuulla toteuttaa valtuuston päätökset. Valtuutettuna en enää tiedä mihin voisi nojata. Päätöksemme on asetettu kyseenalaiseksi ja jo sovitut asiat viranhaltijoiden taholta uudelleen valmisteluun.

Näyttää siltä, että lähiliikuntapaikan valmistelu käynnistetään uudestaan vapaa-aikalautakunnan kautta. Tekninen johtaja puhui nyt hankkeen ylimitoituksesta vaikka talousarviovalmistelussa ei tällaista puhetta käyty. Demokratiaa siis koetellaan ja jää nähtäväksi miten vapaa-aikalautakunta huolehtii paljon puhutun lähidemokratian toteutumisesta.

 

Jaakko Hautamäki

sivistyslautakunnan puheenjohtaja, kunnanvaltuutettu, Laasonportin omakotiyhdistyksen puheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?