Alatalo: Kyläkoulujen lakkauttamisesta ei säästöjä

Kansanedustaja Mikko Alatalon (kesk) mielestä valtiovalta on siirtänyt vastuun kyläkouluista yksin kunnille. Viimeisin päätös vastuuttaa kuntia, on oppivelvollisuusiän nostaminen 17 vuoteen. Jatkossa nuoren on siis hakeuduttava peruskoulun jälkeen lukioon, ammattikouluun, kymppiluokalle tai ammattistarttiin.

– Hyvä idea kenties, mutta kuka tämän maksaa? Oppivelvollisuuden pidentäminen vuodella tarkoittaa, että valtion pitää jatkossa maksaa oppikirjat ensimmäisen vuoden lukiolaisille sekä kustantaa kaikki materiaalit ammattiopistoissa opiskeleville ensimmäisen vuoden osalta. Kirjat maksaa valtio, mutta mistähän kunnan menoista tämä otetaan toisella kädellä pois, Alatalo kysyy.

Alatalo puhui sunnuntaina 1. syyskuuta Vesilahdessa Onkemäen kyläkoulua puolustaneessa tapahtumassa.

– Kuntatalouden tiukentuessa on useissa kunnissa suunniteltu ja toteutettu pienten kyläkoulujen lakkautuksia. Jonkinlainen pienten koulujen lakkautusbuumi on meneillään. Kunnilla on kuitenkin oikeus itsenäisesti päättää kouluverkostaan.

Alatalo ei usko, että koulujen lakkautukset toisivat säästöjä.

– Tuleeko koulujen lakkautuksista kuitenkaan säästöjä? Linja-auto- ja taksikuljetukset eivät ole ilmaisia. Kyläkouluihin oppilaat menevät usein kävellen tai polkupyörällä.

– Lakkautettuaan toimivat kyläkoulut myydään ne pilkkahintaan. Toki kiinteistöjen hoitokulut jäävät pois, mutta hetken kuluttua todetaan, että jo ennestään isoa koulua joudutaan laajentamaan, koska oppilaat eivät sovi sinne.

Alatalon mukaan kyse on myös ryhmien koosta ja oppimistuloksista.

– Kyläkouluissa ryhmäkoot ovat suhteellisen pieniä, ja opettajalla on aikaa oppilaille. Oppitunnit ovat rauhallisempia kuin isoissa ryhmissä. Tällä hetkellähän luokkien ryhmäkokoja ei säädetä lailla.

– Suomella on kunnianhimoisia tavoitteita menestyä tietoyhteiskuntana ja korkean koulutuksen maana. Puhutaan jopa koulutusviennistä. Ainakaan pienten kylä- ja kaupunginosakoulujen suhteen ei ole huomattu niiden merkitystä Suomen menestykselle esimerkiksi PISA-tutkimuksissa.

Alatalo toteaa, että kyläkoulut ovat paljon muutakin kuin pelkkiä kouluja.

– Esimerkiksi Vesilahdella Onkemäen koulun tiloja käyttävät muun muassa partiolaiset, Vesilahden seurakunta sekä monet muut tahot, eli se on samalla kylän sydän, Alatalo muistuttaa.

– Suomessa on jopa tuhat homekoulua. Niiden korjaaminen maksaisi yhteensä 1,5 miljardia euroa OAJ:n mukaan. Kuntaliitto on vaatinut niiden korjaamiseen rahaa välittömästi 200 miljoonaa.

Homekoulut ovat Alatalon mielestä kansallinen häpeä.

– Homekoulut ovat suuri terveysriski. Ne ovat kehnon rakentamisen mutta myös kehnon päätöksenteon monumentteja, Alatalo sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?