Jakke ja Masa luotsaavat kokenein kourin Kisan Mestis-purtta

Lempääläisten peli tulevan kauden Mestiksestä ei kaadu ainakaan valmentajien kokemattomuuteen. Etualalla penkin takana maalivahtiluotsi Pekka Korhonen (oik.), kakkosvalmentaja Matti Kaipainen, joukkueen fysio Visa Luoma ja taustalla Jarkko Glad. Kuva: Jani Huurne

Lempääläisten peli tulevan kauden Mestiksestä ei kaadu ainakaan valmentajien kokemattomuuteen. Etualalla penkin takana maalivahtiluotsi Pekka Korhonen (oik.), kakkosvalmentaja Matti Kaipainen, joukkueen fysio Visa Luoma ja taustalla Jarkko Glad. Kuva: Jani Huurne

Satu Niinimäelle kiekkomaila on tuttuakin tutumpi kapistus kädessä, sillä naisella on pelaajauraa Suomen pääsarjasta yli 10 kaudelta. Satu sekä pojat eli Jouko Mattila, Juho Pohjoismäki ja Antti Raunio jakavat tällä kaudella L-VS:n pelimiespeukkuja. Kuva: Jani Huurne

Satu Niinimäelle kiekkomaila on tuttuakin tutumpi kapistus kädessä, sillä naisella on pelaajauraa Suomen pääsarjasta yli 10 kaudelta. Satu sekä pojat eli Jouko Mattila, Juho Pohjoismäki ja Antti Raunio jakavat tällä kaudella L-VS:n pelimiespeukkuja. Kuva: Jani Huurne

Lempäälän Kisan valmennuskaksikon menneitä pelaajauria katsellessa harvatkin hiukset alkavat nousta kunnioituksesta pystyyn. Niin pääluotsi Jarkko Glad, 40, kuin kakkoskäskijä Matti Kaipainenkin , 41, ovat pelanneet järkyttävän määrän aikuistason pelejä. Gladin saldo näyttää lukemaa 773 ja Kaipaisen 821. SM-liigan oteluita duo on yhteen lukien kahlannut läpi yli tuhat. Kun mukaan ynnätään ulkomaanreissut ja Mestis, päästään pelimäärissä lukemaan 1 594.

Kun nämä herrat puhuvat jääkiekosta, kannattaa kuunnella tarkasti: Nyt puhuu todellinen kaukalokokemus.

Lempäälän-Vesilahden Sanomat esitti Gladille ja Kaipaiselle muutamia väitteitä tulevasta Mestis-kaudesta. Seuraavassa tiivistys miesten mietteistä tulevaa mammuttikautta ajatellen.

Jokerit hyppää KHL:aan ja SM-liigaan ovat portit puheitten mukaan oikeasti auki. Se aiheuttaa Mestiksessä kahtiajaon; liigaan havitteleviin ja kilpavarustelua tekeviin suurseuroihin sekä niihin, kuten LeKi, joilla ei liigahaaveita ole.

– Niin aukeaako liiga? Mutta, jos Mestiksessä jotkut seurat alkavat haalia pelaajia, on se meille vain uusi ja hyvä haaste. Hyviä pelaajia ja joukkueita vastaan on hienoa pelata. Kisan arkitekemisiin ei liigan aukeamisella ole vaikutusta.

Mestiksen runkosarjan pelimäärät lisääntyivät viime kauteen verrattuna kahdeksalla eli pelejä on kaikkiaan 56 kappaletta. Aletaanko olla äärirajoilla pelimäärien suhteen?

– Meillä käyvät äijät töissä eli on tämä harrastelijoille tai sanotaanko puoliammattilaisille äärettömän suuri määrä pelejä. Valmennukselle on iso haaste kyetä virittää joukkue illasta toiseen pelaamaan parhaalla tasollaan.

Kisan molarikaksikko Jarno Laitinen – Tomas Kral on Mestikseen aivan huipputasoa?

– Duo on hyvä. Laitinen on kokenut, jolla on Mestiksen mestaruuskin vyöllä. Kral on katsomattomampi kortti, mutta todella lupaava veikko.

Kuka puolustuksessa täyttää viime alkukauden superpakki Jarkko Näppilän toppahousut?

– Materiaali on kapea, nyt on vain viisi omaa pakkia, kun Joonas Liimatainen meni Kazakstaniin. Näppilää ei yksilönä varmastikaan kukaan kykene korvaamaan, vaan se tehdään kollektiivisesti. Pakkiosastoamme tullaan varmasti täydentämään.

Hyökkäyksessä on paljon nuppilukua, onko kärkilaatua?

– Meillä on kokemusta, kuten Jarkko Pyymäki, Lassi Mattila ja Antti Hilden. Meillä on nuoria tosi paljon kehittyneitä kavereita tyyliin Matias Simontaival ja Sami Laakso. Meillä on vertailun kestävä hyökkäyspää.

Tappara on suurin mestarisuosikki ja Ilveskin vaikuttaa päässeen pahimman rämpimisvaiheensa ohi. Kun farmiemoilla pyyhkii hyvin, näkyy se plussana Lempäälässäkin.

– Näkyy varmasti. Keskimäärin kentällisen verran liigalainoja on rosterissamme. Hyviä ja nimekkäitä liigapelaajia nähdään värittämässä Kisan kokoonpanoa. Jo keskiviikon avauspelissä Kisalla on pari ässää hihassa, nimilista varmistuu pelipäivänä viimeistään.

Kisa on suoraviivaistanut pelityyliään edelliskusiin verrattuna.

– Nopeampaan peliin pyrimme, mutta päättömään koheltamiseenkaan ei saa sortua.

Olitte itse tunnettuja kaukalotaistelijoita, miten se näkyy valmennuksessanne?

– Velttoilua ei siedetä. Jos joku, oli se kuka tahansa, vetää huonolla asenteella, laitetaan varmasti ruotuun. Kurvailijoita ei LeKi tarvitse.

Lempäälän halli ei ole pariin edelliskauteen olut sellainen pelote, kun se joskus aiemmilla Mestis-kausilla oli. Tällä kaudellaHakkarinpelko palautetaan vastustajien puseroon?

– Vastustajat tuntevat pienen kotikaukalomme ja arktisen hallimme monen kauden ajalta, joten entisenlaista yllätysmomenttia emme enää saa. Mutta kotona pitää taklata ja räiskyäkin saa. Katsomoon elämää vaan, pienessä hallissa pienempikin väkimäärä saa aikaan hyvää metakkaa.

Kisan tavoite on päästä pudotuspeleihin, kuten viime kaudellakin?

Totta kai. Me haluamme pärjätä. Vaikka Mestistä supistetaan ja esimerkiksi Kisasta varmasti jossain päin halutaan päästä eroon,pelillisesti LeKi pysyy tulevaisuudessakin Mestis-tasolla, se on fakta.

Kun Oleg ja Poju kohtasivat

 

Jääkiekon Mestistä suunnitellaan supistettavan nykyisestä 12 joukkueesta kahdella. Näppärimmin asia hoituu, kun ensi keväänä yksi seura nousee Jokereitten paikalle SM-liigaan ja huonoin joukkueista putoaa monipolvisen karsintakarusellin jälkeen Suomi-sarjaan.

Kisa aloitti pelaamisen Mestiksessä syksyllä 2007 ja joka vuosi sen jälkeen on veikattu, spekuloitu ja jossain päin jopa toivottukin piskuisen lempääläisseuran häviämistä Mesis-maailmasta.
Mutta toisinkin voisi käydä, vaikka seuraavasti.

Kauniina kesänä 2013 venäläisoligarkki Oleg Deripaska, joka kuuluu maailman 50 rikkaimman henkilön joukkoon, tuli tapansa mukaan Pirkanmaalle kalastelemaan. Kalareissun jälkeen hän illasti Hakkarin kartanossa huippukokki Arto Rastaan maukkaista ruuista nauttien.
Paikalle ilmestyi yllättäen myös tamperelaisjuurinen maailmankansalainen Chaim ”Poju” Zabludowics, joka nettisaittien mukaan lasketaan kuuluvaksi Euroopan top 100:n joukkoon varallisuudessa mitattuna.

Herrojen kesken virisi keskustelu, joka siirtyi jääkiekkoon. Zabludowicshan on kummisetänä suunnitteilla olevassa Tampere-areenassa, joten lätkämaailma kiinnostaa häntä.
Kun raha kohtaa rahan, kääntyy puhe myös bisnekseen.

Herrat löysivätkin yhteisen liikeidean: Toteutetaan Ideaparkiin suunnitteilla ollut 20-kerroksinen hotelli. Jossain vaiheessa ideariiheen löytyi aate, että hotellin alakerrokseen voisi tehdä 5 000-paikkaisen jäähallin. Logistisesti loistava paikka, kaikki viihdefasiliteetit ravintola- ja kauppamaailmoineen samassa kompleksissa, joten ei kuin ideasta toimeksi.

Aterian loppuvaiheessa mietittäväksi tuli, kuka tulevassa areenassa pelaisi. Paikallistuntijat kartanon terassilta antoivat herroille erään lempääläisen kiekkomogulin numeron.

Ja tarina jatkuu.

Satu ja pojat jakavat peukkuja

 

Jokaisella kuudella edellisellä Mestis-kaudella Lempäälän-Vesilahden Sanomat on jakanut pelistä toiseen vaihtuvine raateineen ”pelimiespeukkuja” kahdelle sykähdyttävimpiä hetkiä tarjonneelle LeKi-pelurille. Näin tapahtuu tälläkin kaudella, mutta hiukan uusin eväin.

Tarkan seulan läpi on seuloontunut neljä lätkäasiantuntijaa, jotka vuorollaan jakavat peukkupalkinnot ja seuraavat tarkasti lempääläisten edesottamuksia. Peukkupalkitut ja jakoperusteet ovat luettavissa keskiviikkoisessa paperilehdessä, samoin asiantuntijat ottavat kantaa pelin viihdyttävyyteen ynnä muihin aiheisiin eli jakavat ruusuja ja tarvittaessa risujakin.

Kauden päätteeksi eniten peukkupinnoja keränneelle pelaajalle annetaan 300 euron arvoinen lahjakortti Sportia-Mattiin. Viime vuonna eniten peukkuja kokosi tehosentteri Lassi Mattila.
LeKi:n peliselostukset on luettavissa noin tunti ottelun päättymisen jälkeen nettilehdessä www.lvs.fi, josta jutun löytää heti etusivulta. Jutuista saa netissä antaa palautetta kommenttipalstalla sekä laittaa lukijan tai katsojan oma näkemys pelin tapahtumista.

Seuraavassa esitellään L-VS:n kiekkoasiantuntijat, heille esitettiin kolme kysymystä:

1) Mitkä ovat odotuksesi tulevalta Mestis-kaudelta?

2) Mikä on Kisan sijoitus runkosarjassa.

3) Ketä tai keitä pelaajia katselet ”sillä silmällä”?

Jouko Mattila

Jouko Mattila tunnetaan jääkiekkoihmisenä kiireestä kantapäähän. Hän teki pitkän uran Lempäälän Kisan yleisseuran toiminnanjohtajana ja on nyt työskennellyt Suomen Jääkiekkoliiton aluepäällikkönä. Jokelta löytyy jääkiekosta omaa pelaajauraa, valmennusuraa sekä pesti 20-vuotisten maajoukkueen joukkueenjohtajana.

1) – Kisan oma rosteri vaikuttaa olevan aika lailla viime kauden kaltainen. Uskon, että näemme viihdyttäviä kotiotteluita. Liigalainojen määrä ja taso ovat päiväkohtaisia, mutta uskon sieltäkin tulevan vauhdikkaita ja taistelevia pelimiehiä.

2) – Kuudes.

3) – Ehdottomasti omia LeKi-kasvatteja eli Laakson Samia ja Peltosen Eliasta seuraan suurella kiinnostuksella. Toivottavasti pojat raivaavat paikkansa pelaavaan kokoonpanoon. Maalivahti Laitisen Jarno on itselleni tuttu kaveri, toivotaan ehjää kautta hänelle.

Satu Niinimäki

Lempäälän Laasonportin alueelle kotiutunut Niinimäen jääkiekkoilullinen CV on mittava kattaen uran alun Tapparassa kaudella 1999–2000, siirron Ilvekseen ja sieltä muun muassa toissavuotisen SM-kullan sekä useita SM-hopeita, uralta löytyy myös muutama piipahdus naisten maajoukkueesta. Nokialla työskentelevä 2-vuotiaan Lilli-tytön äiti ei ole täysin sulkenut ovea sille ajatukselle, että tulevallakin kaudella hänet nähtäisiin Ilveksen liigajoukkueessa.

1) – Harjoituspelien perusteella nuori LeKi-joukkue luistelee kovaa. Ehkä hiukan sekavat otteet varmasti selkiytyvät kauden edetessä, kun pelejä tulee alle ja liigamiehiä saapuu rauhoittamaan pelaamista.

2) – Viides.

3) – Suurella kiinnostuksella seurailen nuoren lempäälaiset sukujuuret omaavan puolustajan Aleksi Oreniuksen otteita. Hän on taitava kaveri. Kiva nähdä, kuinka kehitys menee eteenpäin ensimmäisellä täydellä kaudella miesten peleissä.

Juho Pohjoismäki

Juho Pohjoismäki on peruslempääläinen monialaurheilija, joka junnuna oli huippu yleisurheilussa, mutta valitsi päälajikseen jääkiekon. Lätkässä ura urkeni Kisan kautta Ilvekseen, jossa saldona oli muun muassa C-nuorissa SM-kultaakin. Ilveksestä tie jatkui Tapparaan ja junioripolun jälkeen takaisin Kisaan ja sen kakkosmiehistöön. Tulevalla kaudella Kuivaspäästä kotoisin oleva ja Tampereen yliopistossa matematiikkaa sekä tilastotieteitä opiskeleva Pohjoismäki nautiskelee lätkän peluusta Pirkkalan Pingviinien joukkueessa.

1) – Hyökkäyskalusto on nuorentunut, joten odotan siltä energistä pelaamista. Ehkä hyökkäyspäästä vielä kärkiosaaminen puuttuu. Maalivahti- ja pakkiosasto ovat Mestiksen huippua. Kuinka A-junnuista vanhentuneet pelaajat sopeutuvat Mestis-tasolle, näyttää pitkälti joukkueen suunnan.

2) – Sijoille 7.–9.

3) – Sami Laakso siirtyi vasta B-ikäisenä Tapparaan ja palaa nyt kotiseuraansa. Taitotaso Samilla varmasti riittää, mutta on kiva jännätä, kuinka hän pärjää kovuudessa ja pelirohkeudessa. Toinen mielenkiintoinen kaveri on viime kauden Suomen mestari Ässistä eli Aki Juusela, joka teki hurjia teholukuja junnuissa. Saa nähdä, kuinka kauan kyseistä kaveria Hakkarin hallissa saadaan ihailla.

Antti Raunio

17-vuotias lukiolainen on harrastanut muita lajeja kuin jääkiekkoa, sillä niin jalkapallo kuin lentopallokin ovat nuoren miehen omia juttuja. Kiekkoa kuitenkin hän seuraa tiiviisti ja kausikortti Kisan Mestis-peleihin on ollut alusta lukien lompakossa. Yksi tuleva uravaihtoehto hänellä on kouluttautua urheilusta kirjoittavaksi toimittajaksi.

1) – Odotan, että Kisa pystyy pelaamaan yhä enemmän omalla pelaajarungolla, jota totta kai liigalainat ryydittävät. Toivon, että tällä kaudella Hakkarin halli olisi sellainen kotiluola, josta vastustajien on todella hankala hakea pisteitä. Valmentaja Gladilta odotan, että hän saa joukkueen hanskaansa ja Hakkarissa nähdään esimerkiksi huikeita loppukirejä ja makeitten päänahkojen saalistuksia.

2 – Kuudes.

3) – Sami Laakso on mielenkiintoinen nimi, Tapparan A-nuorten ex-kapteeni ja lempääläinen. Maalilla Jarno Laitisen uskon ja oletan olevan yksi Mestiksen parhaista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?