80-vuotias Laurilan pehtoori huutelee sivusta ja vastaa kun kysytään, mutta ei lähde valmentajaksi vaikka tietotaitoa löytyisi.

Kannustuksen pitää olla lempeää, mutta kovaäänistä

Esko Salosen mukaan lasten tulisi liikkua enemmän ja saada niin hyvä pohjakunto jo pienestä pitäen. Siitä olisi hyvä ponnistaa kohti menestystä arvokisoissa.

Esko Salosen mukaan lasten tulisi liikkua enemmän ja saada sillä tavoin hyvä pohjakunto jo pienestä pitäen. Siitä olisi hyvä ponnistaa kohti menestystä arvokisoissa.

Esko Salonen esittelee olohuoneensa pöydän vieressä silminnähden ylpeänä kahta postikorttia. Toisessa tuulettaa nuori vaalea nainen Suomen väreissä. Urheilumies Salonen on saanut postia fanittamiltaan urheilijoilta, juoksija Oona Kettuselta ja keihäänheittäjä Topi Reinolalta.

– Oonalla on niin keveä askel, että hänestä tulee vielä maailmanluokan juoksija, hän kehaisee.

Mies tietää mistä puhuu. Hänellä on takanaan oma pitkä urheilu-ura ja hän on seurannut niin suomalaista kuin kansainvälistä urheilua lähes koko ikänsä. Kolmekymmentäkaksi kertaa peräkkäin juostu Pirkan hölkkä ja viisitoista peräkkäistä Pirkan hiihtoa kertovat omaa kieltään.

Urheilukärpänen puraisi Salosta vuonna 1948, kun juoksukuningas Viljo Heinolta odotettiin olympiakultaa Suomeen. Salonen juoksi pitkin metsiä Heinon jalanjäljissä ja odotti mitalia. Palkintosijoja ei Suomeen kuitenkaan tullut, vaan Heino keskeytti hopeatilalta. Salonen oli murtunut, mutta siitä lähti hänen oma urheilu-uransa. Hän kilpaili piiritasolla sekä juoksussa että hiihdossa.

– Hiihto oli minulle parempi laji, sitä tuli harrastettua pitkään, Salonen kertoo.

Nykyisin hän on siirtynyt kokonaan penkkiurheilun puolelle ja kannustaa omia suosikkejaan suurella sydämellä. Hän käy katsomassa pitkin Suomea muun muassa yleisurheilun GP-kisoja, Suomen Cupia ja Suomi-Ruotsi maaotteluita.

– Pitää olla hullunrohkea ja uskaltaa huutaa vaikka on väkeä ympärillä. Täytyy olla mukana intohimoisesti, jotta urheilija tietää, että kannustajia on.

_DSC0486Salonen suosii lempeää kannustusta ja peräänkuuluttaa sitä myös valmennuspuolelle. Tiukkaa komentamista hän ei pidä hyvänä asiana, koska se ajaa nuoret urheilijat herkästi loppuun. Erityisesti miesvalmentajien keinot saavat Salosen pudistelemaan päätään. Naiset ovat hänen mukaansa valmentajina lempeämpiä, mutta heitä on vähemmän.

Viime vuosina eivät suomalaiset ole perinteisissä yleisurheilu- ja maastohiihtolajeissa menestystä niittäneet. Salonen harmittelee, että maastohiihtoa painaa edelleen, kahdenkymmenen vuoden jälkeenkin, Lahden doping-skandaali.

Salonen ei dopingia hyväksy, mutta on sitä mieltä, että maailmalla sitä käytetään. Suomalaista urheilua hän pitää puhtaana, ainakin tuloksista päätellen. Hän muistuttaa kuitenkin, ettei kannata kehuskella ja ylpistyä, koska aina löytyy yksilöitä jotka hakevat parannusta suorituksiinsa likaisin keinoin.

–  Siitä se lähtee, kun ei enää pärjää ja tarvitsisi apuja. Ihminen on heikko, hän pohtii.

 

Suomalainen urheilu nousuun!

1. Liikuntaa lapsesta asti. Vanhemmat kuljettavat lapsiaan turhaan, kun polkupyörällä ja juostenkin pääsee

2. Lempeää ohjaamista valmennukseen ja ennemminkin toppuuttelua, kuin komentamista.

3. Enemmän rahallista tukea nuorille urheilijoille, myös muille kuin maajoukkueurheilijoille.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?