Tosielämä yllättää

– Terve, ei olla aikoihin nähty! Mitä kuuluu?

– Terve. Ei tässä mitään kummempia…

–Niin, meidän Jiipee tekee nyt sitten graduansa Jyväskylässä ja kohta valmistuu kasvatustieteiden maisteriksi. Vaimonsa on nyt äitiyslomalla, se pikku-Nella on sitten niin ihana muru!  Meidän Tarja on nyt perheensä kanssa kaksi vuotta USA:ssa miehensä työn takia. Se Petteri on maanjohtajana siellä ja me lähdetään Jorman kanssa sinne jouluna kuukaudeksi. Me on oltu USA:ssa viimeksi kolme vuotta sitten lomamatkalla ja silloin oltiin Floridassa ja nyt sitten mennään Coloradoon… Kyllä lomailu tekee niin hyvää!  Niin mitäs sulle kuluu, onkossun lapset jo muuttaneet pois kotoa? Vietättekö nyt sitten miehen kanssa laatuaikaa kaksistaan?

– Juu, poika on jo pois kotoa.

– Mitäs sun nuoret  tekevät, opiskelevatko jossain?

– No, ne vielä vähän miettii, mitä alaa opiskelisivat.

– Jaa, jaa. No, mutta nyt täytyy mennä, mulla on aika kampaajalle. Oli kiva nähdä taas. Hyvää syksyä!

Miten olisit kertonut, että poika on sairastunut masennukseen ja kolme kertaa on aloittanut eri koulussa ja opinnot ovat keskeytyneet aina. Monta kertaa olet hakenut humalaisen tyttären kaupungilta yöllä ja monta kertaa pelännyt, kun häntä ei ole kuulunut kotiin yöksi ollenkaan.

Miten olisit kertonut, että miehen ”laatuaika” on sitä, että saa juoda itsensä tokkuraan iltaisin. Mies joutui työttömäksi, kun firmassa vähennettiin väkeä ja hän kuului niihin, jotka oli viimeksi palkattu yritykseen. Ei ole juuri mahdollisuuksia yhteiseen lomailuun eikä paljon yhteistä miehen kanssa muutenkaan.

Et sinä tätä toivonut. Eihän kukaan toivo, mutta niin voi käydä. Elämä yllättää monella tavalla. Mistä voisit löytää järjen tähän kaaokseen, missä nähdä edes pienen toivon pilkahduksen huomisessa päivässä? Onko ketään, joka kuulee, kun huudat? Ymmärtääkö kukaan, miten raskasta on kulkea tätä tietä?

Jumalan silmissä meidän arvomme ei ole siinä, miten onnistumme elämässä. Kukaan ei voi epäonnistua niin, että Jumala rakastaisi häntä sen vuoksi vähemmän. Kukaan ei voi menestyä niin, että Jumala rakastaisi häntä sen vuoksi enemmän. Jumalan rakkaus on yhtä ehdotonta jokaista ihmistä kohtaan. Jumalan rakkaus on lahja, jonka voimme vain ottaa vastaan. Jeesus sanoo tänäänkin: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon” (Matt. 11:28).

 

Tiina Hiltunen

diakoniatyöntekijä, Vesilahden srk

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?