Pariskuntana musisoinnissa ei ole huonoja puolia, sanovat Retropopin Tommi ja Saila Ojala

Perhe-elämä ja musiikki ne yhteen kuuluu

Tommi ja Saila Ojala kertovat, että marraskuussa ilmestyvä kolmas levy tarjoaa aiempaa monipuolisempaa kuultavaa. Musiikilliset ääripäät ovat kauempana toisistaan kuin aiemmin.

Tommi ja Saila Ojala kertovat, että marraskuussa ilmestyvä kolmas levy tarjoaa aiempaa monipuolisempaa kuultavaa. Musiikilliset ääripäät ovat kauempana toisistaan kuin vanhemmilla levyillä.

Retropopia ei alun perin suunniteltu pariskuntabändiksi. Saila Ojala päätyi yhtyeen keulakuvaksi ikään kuin sattumalta.

– Kuulin Sailan laulua ensimmäisen kerran Villihanhen karaokessa joskus 2000-luvun alkupuolella. Vielä silloin en tosin ajatellutkaan häntä Retropopin laulajana, kertoo yhtyeen biisintekijä Tommi Ojala.

Tuosta illasta ei kuitenkaan mennyt kauaa, kun Saila jo lauloi demolauluja Retropopin ensimmäiselle singlelle Pieni ja ihmeellinen.

Tommi soitti kappaletta muutamalla kaverilleen, jotka usuttivat laittamaan laulun nettiin kuunneltavaksi. Niin myös tehtiin – ja kas, noin viikon kuluttua levy-yhtiöstä otettiin yhteyttä.

Levy-yhtiö tarjosi nimettömäksi jäävän artistin laulettavaksi. Hän ei kuitenkaan siitä innostunut. Niinpä Ojalat päättivät kokeilla omia siipiään ja pistivät Retropopin pystyyn.

Muutaman mutkan jälkeen yhtye sai levytysdiilin Universalilta. Pian Pieni ja ihmeellinen alkoi soida radioissa ympäri maan. Elettiin vuotta 2007.

Yhtä musiikkia koko arki

Voisi kuvitella, että lapsiperheen arjen ja musiikin yhdistäminen tuottaisi vähintäänkin harmaita hiuksia. Ei tuota, ainakaan Retropopin tapauksessa. Päinvastoin, Ojalat eivät keksi mitään huonoa puolta pariskuntana musisoinnissa.

– Perhe-elämää ja musiikkia ei olla pyrittykään pitämään erillään toisistaan. Musiikki ja musiikin tekeminen kuuluvat vahvasti meidän perheeseen, se on vähän niin kun meidän perheen elämäntapa.

Myös Ojaloiden lapset ovat kasvaneet musiikin parissa.

– Lapset ovat olleet vauvasta asti peltorit päässä treeneissä mukana. Nykyään Roope, 9, ja Paavo, 7, ovat hyviä ja rehellisiä palautteen antajia.

Tommi Ojalalla on ollut lukuisia musiikkiprojekteja ennen Retropopia. Miten pariskuntana musisointi eroaa näistä, niin sanotusti normaaleista bändeistä?

– Isoin ero aiempiin bändeihin on se, että toinen on lähes aina läsnä ja biisejä voidaan tehdä ja kokeilla kaiken aikaa ilman erikseen sovittuja sessioita. Oma studio helpottaa myös huomattavasti. Voimme nauhoittaa milloin huvittaa ilman, että menee kallista studioaikaa.

Retropopin kolmas studioalbumi ilmestyy marraskuussa 2013. Bändin voi nähdä keikalla Vesilahtifestissa lauantaina 14. syyskuuta.

Retropop on perustettu vuonna 2005. Ensimmäinen albumi ilmestyi vuonna 2008, toinen vuonna 2013.

Retropop on perustettu vuonna 2005. Ensimmäinen albumi ilmestyi vuonna 2008, toinen vuonna 2013.

Kolme lyhyttä

Retropop on yhtä kuin…?

– Tanssittavaa, hyväntuulista, suomenkielistä konepoppia. Vähän vinkasahtanuttakin, ainakin sanoituksien osalta.

Mitkä ovat bändin tärkeimmät vaikutteet?

– Sanoituspuolelta Vexi Salmi ja Gösta Sundqvist, sävellyksellisesti Prodigy, Leevi and the Leavings ja monenlainen retro-synailu.

Miksi teette musiikkia?

– Emme osaa olla tekemättä. Se antaa vaihtelua päivätyölle ja on tärkeä yhteinen harrastus.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?