Ylen aalloille hukkuu veroeuroja

YleX voitaisiin myydää yksityisille radiotoimijoille.

Radioaalloilla riittää viihdemusiikkia laidasta laitaan. YleX voitaisiin myydää yksityisille radiotoimijoille.

Koska valtion laihdutuskuuri tuntuu meidän kaikkien kukkarossa, on syytä pohtia avoimesti, mitä kaikkea maksamillamme veroeuroilla kustannetaan. Erityisen kriittisesti tulee suhtautua toimintaan, joka tarjoamaltaan ei oleellisesti eroa yksityisen, kaupallisen puolen tarjonnasta.

Yleisradio hakee tv-puolella katsojia osin samoilla ohjelmaformaateilla kuin yksityiset toimijat. On vaikea perustella, miksi julkisen palvelun laitos lähettää amerikkalaisia väkivalta-, vampyyri- ja sarjamurhaajaohjelmia, jollaisia jo pyörii muilla kanavilla ylenpalttisesti.

Heikoin lenkki Ylen arsenaalissa julkisen palvelun vinkkelistä on YleX. Kanavan tarina osoittaa, miten tarpeellisesta on tullut tarpeeton.

Kuuntelijakato synnytti kanavan

Nykypäivän radionkuuntelija tuskin uskoo, että Suomessa on ollut aika, jolloin kevyttä musiikkia on soitettu radiossa vain rajoitetusti.

Aikanaan pop- ja rock-musiikin lähettämistä rajoitettiin, jotteivät alkukantaiset rytmit ja kappaleiden sanoma turmelisi nuorisoa. Pop- ja rockmusiikin kuuntelijoiden kasvettua päätöksentekijän ikään linja muuttui. Ensimmäisen kerran Yleisradiossa suunniteltiin nuorisolle suunnattua populaarimusiikin kanavaa 1970-luvun lopulla.

Huutoon vastattiin kahdella makasiiniohjelmalla, Rockradiolla ja Nuortenradiolla. Kaupallisten paikallisradioiden aloitettua makasiiniohjelmien kuuntelijamäärä romahti. Sen seurauksena Yleisradio perusti nuorisolle suunnatun Radiomafian. Kanava ehti toimia vuodesta 1990 vuoteen 2003, minkä jälkeen sen seuraajaksi perustettiin YleX.

Pannaan YleX huutokauppaan

Tänä päivänä radioaallot on kyllästetty kevyellä musiikilla. Suomesta löytyy useita eri musiikkityyleihin erikoistuneita kanavia ja netissä niitä on kymmenittäin, jos ei sadoittain lisää. Pirkanmaalle aukeaa vielä tässä kuussa uusi pop- ja rock-kanava, Fun Radio.

YleX tuottaa yhtäältä hyvää, monipuolista ohjelmaa kuuntelijoilleen ja toisaalta tekee verovaroin ilmaista promootiota ja rahaa musiikkiteollisuudelle. Kanavan resurssit ovat merkittävät: kymmenkunta tuottajaa ja 24 juontajaa.

Onko kaupallista musiikkia soittavan, yksityisten radiokanavien kanssa kuuntelijoista kilpailevan julkisen palvelun radion ylläpito verovaroin perusteltua toimintaa aikana, jolloin yhteiskunta toisaalla tinkii opetuksesta sekä sosiaali- ja terveysmenoista?

Viihdemusiikkia on tarjolla laidasta laitaan, joten Ylen entisen nuorisokanavan missio on päättynyt.

Pannaan YleX huutokauppaan. Yle saa rahaa, verovaroja säästyy ja joku radiopuolen toimija  saa itselleen vahvan brändin.

 

 

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?