Tragedia: Paikkansapitämätön lääkärinlausunto johti siihen, että Juhani Nietula joutui lopulta julistamaan maanrakennusliikkeensä konkurssiin

”Katsoin vierestä, kun yritykseni tuhoutuu”

Juhani Nietula, 57, aikoo palata työelämään, mutta ei yrittäjänä. Surutyö on vielä kesken.

Juhani Nietula, 57, aikoo palata työelämään, mutta ei yrittäjänä. Surutyö on vielä kesken.

Kevät 2012. Maanrakennusliike J. Nietula Ky:llä pyyhkii hyvin. Firmalla on kaikkien aikojen tilauskanta, urakoita on saatu ennätysmäärä ja töitä näyttää riittävän koko tulevaksi vuodeksi.

Kesäkuu 2012. Juhani Nietula herää kotonaan voimakkaaseen päänsärkyyn. On kesäkuun ensimmäisen päivän vastainen yö. Kivut yltyvät ja vaimo soittaa paikalle ambulanssin. Nietula kiidätetään suoraan Taysiin operoitavaksi. Sairaalassa selviää, että hän on saanut aivoinfarktin.

Sairaalan pedillä vierähtää kaksi kuukautta. Sieltä Nietula jatkaa Tammenlehväkeskukseen, jossa alkaa kuukauden mittainen kuntoutuminen. Nietula kuntoilee aktiivisesti, tiputtaa painoaan ja muuttaa ruokavalioaan. Terveys kohenee nopeasti.

Syyskuu 2012. Firman toiminta alkaa luisua alamäkeen, sillä kaikki langat käsissään pitävä yrittäjä on ollut poissa pelistä yhteensä kolme kuukautta. Nietula käy Taysissa neurologin tutkimuksissa, ja sairaslomaa jatketaan 2013 vappuun asti. Hän kuitenkin tekee töitä syyskuusta lähtien, lähinnä toimistolla.

Loppuvuosi 2012. Nietulalla oli ollut ajokielto infarktista saakka. 26. marraskuuta hän käy tutkituttamassa ajokykynsä. Lääkärin mukaan mitään ongelmia ajokyvyssä ei ole.

Itsenäisyyspäivästä lähtien yritystä piinaavat toistuvat konerikot. Syynä on epäonnistunut rekrytointi. Niinpä Nietula päättää palata itse töihin. Hän ajaa tienhoitoautoa Helsingin Käpylässä. Hommat hoituvat normaalisti.

Kevät 2013. Ongelmat syvenevät. Yritys hakeutuu velkasaneeraukseen 19. huhtikuuta.

Todellinen pommi tulee kuitenkin toukokuussa, kun Nietula käy Taysissa työkykytesteissä. Neuropsykologin lausunto on murhaava: työkyky on mennyt. Poliisille lähtee lausunto, että ajokykyä ei ole millään ajoneuvoluokalla.

Kesä 2013. Kortti Nietulalta oteataan pois 18. kesäkuuta. Nietula kokee itse olevansa täysin työkykyinen. Ilman autoa työmaille ei kuitenkaan pääse. Firman syöksykierre jatkuu.

Alkaa lääkärikierros, joka kestää kaksi kuukauttta. Silmälääkäri toteaa, että näkökenttäpuutteita ei ole. Neurologi määrä Nietulan ajokykytestiin. Sen mukaan myöskään havainnoinnissa ei ole minkäänlaisia ongelmia. Myös neurologi huomioi samat asiat kuin ajokykytutkija: potilaalla ei ole hahmottamisvaikeutta. Näkökenttä on normaali.

Neurologian erikoislääkärin lausunto on harvinaisen selkeätä tekstiä.

– Totean, että potilas on toipunut aivoinfarktista ja on ajokykyinen. Hänelle voidaan antaa ajolupa.

Aikaisempi lausunto kumotaan, ja Nietula saa ajokortin takaisin 26. heinäkuuta. Työmaat ovat kuitenkin suurissa vaikeuksissa.

Elokuu 2013. Nietula jättää konkurssihakemuksen 13. elokuuta. Työmaat on jo keskeytetty. Pirkanmaan käräjäoikeus julistaa J. Nietula Ky:n konkurssiin 20. elokuuta.

 

Juhani Nietula pitää Taysin lääkärinlausuntoa työkyvyttömyydestä paikkansapitämättömänä, sillä se kumottiin jälkeenpäin.

Juhani Nietula pitää Taysin lääkärinlausuntoa työkyvyttömyydestä paikkansapitämättömänä, sillä se kumottiin jälkeenpäin.

 

Miten firma ajautui konkursiin?

Nietula hallinnoi yrityksensä logistiikkaa ja resursseja. Firma oli hänestä täysin riippuvainen. Sairaslomalla ja kortittomana kaikkea ei pystynyt puhelimessa hoitamaan.

– Kun kortti lähti, minulla meni kaksi kuukautta aikojen varaamisessa. Kesä- ja heinäkuu ovat vaikeinta aikaa päästä lääkäriin. Ajattelin mielessäni, että miksi yritätte työntää minua väkisin eläkkeelle.

Kahdessa kuukaudessa työmaat menivät niin huonoon kuntoon, että tilaajat ei suostuneet maksamaan J. Nietula Ky:lle.

– Työni vaatii, että pystyy liikkumaan. Taksilla kulkeminen ei onnistunut, sillä kuskille olisi tullut laittoman pituisia työpäiviä. Eikä julkisillakaan työmaille päässyt.

– Vaimo oli muutaman kerran kuskina, mutta se ei pidemmän päälle käynyt päinsä. Työmaiden kiertämisessä kun kestää 15–17 tuntia.

Nietula myöntää, että firma kasvoi liikaa ja että yrityksen pyörittäminen oli liiaksi hänen harteillaan. Sen takia sairasloma ja kortin ottaminen osoittautuivat kohtalokkaiksi.

– Ilmeisesti päässäni meni sairaalaan liikaa tietoa.

Tulevaisuudessa Nietula haluaa palata työelämään. Yritystä hän ei kuitenkaan perusta.

– Tiedä vaikka hyppäisin taas rekan rattiin, sanoo vuosia työkseen ajanut Nietula.

 

J. Nietula Ky:n työkoneet ovat vielä jonkin aikaa säilytyksessä Sääksjärvellä.

J. Nietula Ky:n työkoneet ovat vielä jonkin aikaa säilytyksessä Sääksjärvellä.

Fyysisesti täydessä tikissä

Juhani Nietula on elämänsä kunnossa. Hän painaa nyt 77 kiloa, kun sairastustumisen aikoihin kiloja oli parikymmentä enemmän. Tässä mielessä firman menetys tuntuu entistä raskaammalta.

Tammenlehväkeskuksen kuntoutumisjaksolla Nietula aloitti kovan treenin fysioterapeutin ohjauksessa. Painonpudotus oli nopeata. Myös motoriikkaa piti harjoitella.

– Vasen käteni oli kömpelö. Heittelin sitten tennispalloa talonseinään niin kauan, että sain sen kiinni. Seinä oli syksyllä aivan musta.

Myöhemmin alkoi punttisalitreeni ja intervelliharjoittelu. Kuntopyörää poljettiin verenmaku suussa.

– Fysioterapeuttin sanoi, että ajattele karhun ajavan itseäsi takaa.

Ennen Nietulalla oli rekkakuskin niska. Enää ei.

– Kertaakan en ole jättänyt lenkkiä kesken. Päivittäin 3-5 kilometrin lenkin. Läheisten kannustaminen on ollut tärkeä asia jaksamisessa.

Myös Nietulan ruokavalio on muuttunut. Nyt lautasella on kasviksia, riisiä, kanaa. Etenkin vaaleat jauhot ja sokeri ovat ehdottomassa kiellossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?