Nuorista hyviä kesätyökokemuksia

Viime kesän kesätyöpaikassa Himminkodossa vieraisilla piipahtanut Lauri Arasalo lukee lehteä Pirkko Orimukselle. Osastonhoitaja Päivi Leponiemi kiittelee Arasaloa ja viime kesän koko nuorta kesätyöntekijäporukkaa hyvästä työstä. Kuva: Erkki Koivisto

Viime kesän kesätyöpaikassa Himminkodossa vieraisilla piipahtanut Lauri Arasalo lukee lehteä Pirkko Orimukselle. Osastonhoitaja Päivi Leponiemi kiittelee Arasaloa ja viime kesän koko nuorta kesätyöntekijäporukkaa hyvästä työstä. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän vanhustyön keskuksen, Himminkodon geriatrian yksikön osaston hoitaja Päivi Leponiemi ja 16-vuotias Lauri Arasalo ripistelivat kimpassa näyttelystä palautettuja tauluja laitoksen seinille viimeisenä yhteisenä työpäivänään kesäkuun lopussa viime kesänä.

– Oli kauhean kuuma päivä. Onneksi sain Laurin avukseni, Leponiemi muistelee tavatessaan uudestaan syksyllä Lempäälän lukion ensimmäisen vuoden opinnot aloittaneen Arasalon.

Kesäkuun ajan Himminkodon geriatrisen työn yksikössä työskennelleen Arasalon tehtäviin kuului asukkaiden ulkoiluttamista ja muuta viriketoimintaa kuten seurustelua ja lehdenlukua. Laaja toimenkuva kattoi sosiaalisen kanssakäymisen ja henkilökunnan apukäsinä toimimisen lisäksi myös siistimistä ja erilaisia huoltotoimia.

Kesätyöpaikka oli nuorukaisen ensimmäinen. Aiemmin hän on ollut tutustumassa työelämään tet-harjoittelijana muun muassa asumis- ja tukipalveluja tuottavassa Ehtookodossa. Nytkin hän halusi nimenomaan vanhustyöhön.

– Kesätyökokemus auttoi ammatinvalinnassa. Tämä oli opettavaista ja avasi silmiä. Hoitotyö on varsin raskasta, mutta oli palkitsevaa saada seurustella iäkkäiden ihmisten kanssa, sanoo jatko-opinnoissaan lääketieteelliseen tähtäävä Arasalo.

Leponiemi yksikön esimiehenä rekrytoi kesätöihin hakijoiden joukosta aina myös poikia.  Naisvaltaisella alalla ei miehiä juuri vakihenkilökunnassa ole.

– Asukkaat ja asiakkaat pitävät, kun meillä on poikiakin. Kesätyöntekijöiden ansiosta meillä on aina niin rento ja mukava työyhteisö. Koko talon väki jää aika kesän jälkeen kaipaamaan näitä nuoria, Leponiemi sanoo.

72 nuorta oli kuukauden kesätöissä

Nuoria kesätyöntekijöitä työskenteli Lempäälän kunnassa noin 15 eri yksikössä. Yhteensä heitä oli kunnassa 72 kesä-heinäkuun aikana. Esimiesten toivelistalla oli noin 80 nuorta kesätyöläistä.

Kunnassa ensi kertaa toteutettuun koottuun palautekyselyyn antoivat palautetta 13 yksikön esimiehet. Yhteensä 75 % heistä totesi kesätyövalintojen onnistuneen hyvin (67 %) tai erinomaisesti (8 %). 25 % esimiehistä totesi valintojen onnistuneen kohtalaisesti.

Kunnan henkilöstöhallinto toteutti keskitetysti kesätyöntekijöiden työhönottohaastattelut siten, että esimiehillä oli mahdollisuus osallistua haastatteluihin. Esimiehet kiittelivät palautteessaan mahdollisuudesta olla mukana valitsemassa yksikkönsä kesätyöntekijöitä.

Palautekyselyyn vastanneista 13 kesätyöntekijästä puolet totesi kesätyön hakuprosessin toteutuksen olleen hyvä. Myös perehdytykseen työssä oltiin pääosin tyytyväisiä (hyvä 69 %, erinomainen 15 %). Työyhteisön tuen koki hyväksi tai erinomaiseksi yhteensä noin 70 % vastaajista. Yhteensä noin puolet vastaajista koki työtehtävien mielekkyyden joko hyväksi (23 %) tai erinomaiseksi (23 %). Kolmannes vastaajista koki työtehtävät vain kohtalaisesti tai tyydyttävästi mielekkäiksi.

Monipuolisesta työtarjonnasta sekä mukavasta työporukasta ja rennosta työyhteisöstä kiiteltiin myös.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?