Maustaminen on salaisuus herkullisiin jauhelihapihveihin. Ennakkoluulottomuuden ja yritys-erehdys -metodin kautta löytyvät parhaat makuyhdistelmät.

Riista maistuu metsästäjän jauhelihapihveissä

Arto Lepola kaipaa ruualtaan makua ja potkua sekä hyvää suutuntumaa. Paprikalla, aurajuustolla ja valkosipulilla höystetyt peuranjauhelihapihvit maistuvat metsämiehelle.

Arto Lepola kaipaa ruualtaan makua ja potkua sekä hyvää suutuntumaa. Paprikalla, aurajuustolla ja valkosipulilla höystetyt peuranjauhelihapihvit maistuvat metsämiehelle.

Ei ole riistan voittanutta ruokapöydässä, ainakaan jos kysytään Arto Lepolalta. Miehen vapaa-aika kuluu kalastamassa tai metsällä, etenkin peuranmetsästysaikana. Ylämäen metsästysseuran varapuheenjohtajana toimiva Lepola kertoo laittavansa paljon ruokaa ja mieluiten peuranlihasta. Erityisesti peuranjauheliha on Lepolan suosikkiraaka-aine sen sen monipuolisuuden vuoksi. Siitä onnistuvat niin keitot, kastikkeet, pizzat kuin lihapullat ja-pihvitkin.

Suurelle joukolle valmistettuihin peuranjauhelihapihveihin tarvitaan 1,5 kiloa peuranjauhelihaa, kolme keskikokoista hienonnettua sipulia, neljä valkosipulinkynttä ja paketillinen Aurajuustoa.

Lihassa olevaa riistan makua voi halutessaan peittää annostelemalla runsaammalla kädellä mausteita. Lepola vinkkaa, että maustamisessa voi käyttää rajattomasti vaihtoehtoja, eikä kannata jumiutua pelkkään jauhelihamausteeseen. Jauhelihamausteen sijaan Lepola heittääkin mukaan seokseen yrttisekoitusta, pippurisekoitusta, chilijauhetta, currya ja suolaa.

– Aina pitää olla mukana jotain vihreää, hän muistaa, ja pilkkoo sekaan ruukullisen persiljaa. 

Väriä saadaan myös joukkoon paloitellusta paprikasta.

Peuranjauhelihapihvi saa väriä persiljasta ja paprikasta.

Peuranjauhelihapihvi saa väriä persiljasta ja paprikasta.

Neljä munaa riittävät pihvien sidosaineeksi, eikä korppujauhoja ole välttämätöntä käyttää. Jättämällä korppujauhot pois pihveistä saadaan myös gluteenittomaan ruokavalioon sopivia.

Peuranjauheliha on naudan- tai sianjauhelihaan verraten kuivempaa, koska siinä ei ole rasvaa. Ruuanlaitossa kannattaa siis käyttää reilusti öljyä tai sekoittaa peuran joukkoon esimerkiksi sikaa. Lepolan jauhelihapihvehin lisätään 200 grammaa savukinkkusuikaleita.

Valmiista seoksesta kannattaa paistaa muutama koepihvi pannulla ja tarkistaa maku. Kun maut ovat kohdillaan paistetaan pihvejä uunissa 200-175 asteessa noin viisitoista minuuttia, koosta riippuen.

Pihvien kaveriksi Lepola suosittelee perinteisesti perunaa. Muusi tai keitetyt perunat ja hyvä salaatti toimivat aina. Lisäksi puolukkahillo on ehdotonta riistaruokien kanssa, hän vinkkaa.

Fakta:

Peuranmetsästys alkaa 28.9.

Ylämäen metsästysseura aloittaa hirvenmetsästyksen 12.10. koska metsässä liikkuu paljon marjastajia ja sienestäjiä.

Ylämäen metsästysseuralla on 130 peurankaatolupaa ja 7 hirvenkaatolupaa.

Riistalihaa voi kysellä esimerkiksi metsästysseuroilta ja hyvinvarustetuista lihakaupoista.

Lainaus: ”Maustamisessa voi käyttää rajattomasti vaihtoehtoja, eikä kannata jumiutua pelkkään jauhelihamausteeseen.”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?