Moottorit soivat entistä isommalle yleisölle

Ensi vuonna aiotaan Rämsöössä järjestää kaikkien aikojen suurin monitaiteellinen moottorimusiikkifestivaali.

Ensimmäinen Moottorimusiikin festivaali pidettiin Rämsöössä 2008. Nyt valmistelussa on kolmas, jälleen kokonaan uudistettu festivaalitapahtuma.  Suunnitelman mukaan moottorimusiikki soi Rämsöössä ensi vuonna 8. ja 9. elokuuta.

– Tapahtuman taiteelliset johtajat on valittu, ja nyt haetaan rahoitusta ja yhteistyökumppaneita, kertoo hanketta vetävä kulttuurituottaja Marjukka Lähdekorpi-Ojala.

Monitaiteellisen moottorimusiikkifestivaalin taiteellisina johtajina toimivat Samuli Kosminen ja Samuli Majamäki.

Lähdekorpi-Ojalan mukaan tavoitteena on hakea festivaalille entistä laajempaa tunnetta ja lisää yleisöä.

– Molemmilla aiemmilla festivaaleilla oli noin tuhat kävijää. Taloudellisesti pääsimme niukasti omillemme rahoituksen turvin. Liiketoiminta ei ole tavoitteena tälläkään kertaa, vaan haluamme edelleen tarjota ainutlaatuisen musiikkielämyksen yleisölle.

Tulevan tapahtuman artistit julkistetaan hankkeen edetessä.  Aiemmilla festivaaleilla on kuultu tunnettuja taitelijoita, kuten Jukka Perko, Ismo Alanko ja Kimmo Pohjonen.

Kimmo Pohjonen vei sittemmin konemusiikin maailmalle.  Rämsöön koneiden vertaisia soittopelejä maailmalta ei Pohjosen mukaan kuitenkaan ole löytynyt.

Moottorimusiikki onkin kokonaan Vesilahden Rämsöössä syntynyt kulttuurivientituote.

– Se on täällä keksitty, meidän idea, Marjukka Lähdekorpi-Ojala sanoo.

Rämsöössä on varmistettu, että vanhoja koneita osataan soitella myös tulevaisuudessa. Kylälle on perustettu Äijäkerho, jossa siirretään tietoa seuraavalla sukupolvelle.

 

Moottorimusiikin synty

Pekka Nurmi äänittää cd:lle Kowan Teknolokian koneita 2004.

Jukka Perko kuulee äänitteen Digeliuksen levykaupassa Helsingissä. Jukka Perko, Kimmo Pohjonen ja Samuli Kosminen vierailevat viimeisillä Kowan Teknolokian päivillä 2005 ja ihastuvat koneisiin ja niiden ääniin.

Ensimmäiset musiikkiesitykset syntyvät. Kimmo Pohjosen Maamoottorisinfonian ensiesitys Rämsöön ITE-Vestivaalilla 2006. Samuli Kosminen & Jukka Perko -työryhmän Konela-teoksen ensiesitys Viapori-jazzissa ja Suomenlinnan pajassa.

Ensimmäinen Moottorimusiikin Festivaali 2006, jossa kuullaan uudistetut Maamoottorisinfonia ja Konela.

Toinen Moottorimusiikkifestivaali 2011, Moottorit kohtaavat luonnon. Monitaiteellinen konsepti, jossa kuullaan kaksi erityyppistä konserttia. Jukka Perkon, Samuli Kosmisen ja Yonan Unela sekä Moottorimagiaa-teos, jossa Kimmo Pohjosen, Ismo Alangon, Reijo Kelan ja Ville Walon lisäksi ovat mukaan Rämsöön koneet ja moottorimestarit.

Moottorimusiikki on meidän erikoisuus, mitä muilla ei ole, sanoo kolmansia moottorimusiikkifestivaaleja valmisteleva Marjukka Lähdekorpi-Ojala.

Moottorimusiikki on meidän erikoisuus, mitä muilla ei ole, sanoo kolmansia moottorimusiikkifestivaaleja valmisteleva Marjukka Lähdekorpi-Ojala.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?