Tavattavissa vaalien välilläkin

Eräs entinen lempääläinen pitkän linjan kuntapoliitikko keksi aikanaan vaalilauseen, että on ”tavattavissa vaalien välilläkin”. Ja sitä hän oli. Mies liikkui lempääläisissä tapahtumissa, hänellä oli aina aikaa rupatella ihmisten kanssa kauppareissuilla ja välillä paikallislehden yleisönosastolta löytyi ajankohtaisia ja kantaaottavia mielipidekirjoituksia.

Samaa ei voi sanoa likikään kaikista nykyvaltuutetuista. Muutamaa viikkoa vaaleja ennen mainostetaan itseä ankarasti, jaellaan marketin pihassa vaalikarjalle kahvia, tullaan mielellään tapahtumiin, kirjoituksia sinkoaa niin paikallissanomiin kuin sosiaalisen mediankin puolelle, mutta sitten vaalipäivän jälkeen useimmille tapahtuu ”operaatio kadotuksen alho”.

Totuus on tietysti se, että nelivuotisella valtuustokaudella kuluu valtuustoon ja/tai lautakuntiin päässeillä tuhottomasti aikaa kokouksissa, infoissa, seminaareissa ja palavereissa käymisiin. Esityslistat ovat useimmiten pitkiä kuin nälkävuodet ja sisältävät aika raskasta ja pikkutarkkaa tekstiä, johon pitäisi ennen kokouksia viitsiä ja ehtiä tutustua.

Moni valtuutettu yllättyy, kuinka sitovaa ja aikaa vievää puuhaa kunnallispolitiikka lopunperin onkaan.

Moni tarttuu joko aatteen palosta, uteliaisuudesta tai vain puolihuvikseen puoluepolitrukin kosintaan lähteä ehdolle. Monella on joku yksi tietty missio kunnallispoliittisella agendallaan, jonka puolesta on kova motivaatio toimia. Sitten iskeekin arki eteen kokouksineen ja bumaskoineen.

Osan motivaatio lässähtää heti alkuunsa. Onpa sellainenkin lausahdus korviin kantautunut, että läpipäässyttä valtuutettua on jo ensimmäisen puolen vuoden jälkeen kaduttanut koko politiikkaan mukaan lähteminen.

Aikaa vievästä arjesta huolimatta valtuutettujen pitäisi jaksaa jalkautua paikallisiin rientoihin. Jos istuu vaikkapa vapaa-aikalautakunnassa päättämässä esimerkiksi liikunta-asioista muun muassa seuroille elintärkeistä avustussummista tai yhtä tärkeistä puiteinvestoinneista, on joskus käytävä omin silmin katsomassa, miltä liikunta ruohonjuuritasolla näyttää.

Erilaisia turnauksia, kisoja, pelejä tai ihan vain treenejä on päivittäin eri kentillä ja halleilla. Niistä saa hyvän näkemyksen, missä kenttätasolla mennään ja varmasti valmentajat ja toimijat mielellään päättäjän kanssa ajatuksia vaihtavat, jos kysyttävää ilmenee.

Kunnallisvaltuustoilla mallia 2013–2016 on vajaa neljännes kaudestaan takana. Paljon on asioita päätetty jo tässä vaiheessa ja vieläkin enemmän niitä on edessä. Parhaat päätökset syntyvät asioista selkoa ottaen, se on valtuutetun oikeus ja velvollisuus.

Historia tulee aikanaan kertomaan, millainen valtuusto Lempäälässä ja Vesilahdella näinä vuosina oli.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?