Tredun toimipisteen alueelle suunnitellaan 700–800 oppilaan kampusaluetta toisen asteen opiskelijoille. Niin lukion kuin ammattiopistonkin väki kokee hyötyvänsä yhteistyöstä.

Lukio ja ammattiopisto halutaan saman katon alle

Ilmakuva Tredun Lempäälän toimipisteestä vuosien takaa.

Ilmakuva Tredun Lempäälän toimipisteestä vuosien takaa. Kuvan oikealla laidalla näkyy punainen päärakennus ja vasemmalla laidalla vaalea puutyön opiskelijoiden käytössä oleva rakennus.

Toisen asteen kaksoistutkinnon suorittamisesta Lempäälässä tulee todella kätevää, jos vireillä olevat suunnitelmat toteutuvat.

Suunnittelun alla on uudenlainen kampusalue. Lempäälän lukiota kaavaillaan siirrettäväksi Tredun ammattiopiston toimipisteen yhteyteen Valkeakoskentien varteen. Lempäälän lukio asettuisi vuokralle ammattiopiston kiinteistöyhtiön rakennuttamiin tiloihin. Ammattiopiston tiloissa on tarkoitus tehdä niin muutos- kuin uudisrakentamistakin.

Rakennustyöt olisivat valmiina kesällä 2016. Lempäälän kunnan sivistysjohtajan Nina Lehtisen mukaan aikataulusta halutaan pitää kiinni viimeiseen saakka.

– Kyllä tahtotila on todella hyvä, tässä on nyt monen vuoden aikainen haave toteutumassa. Sivistyslautakuntakin haluaa painottaa sitä, että suunnittelussa ja rakentamisessa edetään niin, että valmista todella olisi vuonna 2016.

Muutos oppilaita varten

Lehtisen mukaan muutosta suunnitellaan ennen kaikkea oppilaita varten. Avainsana on yhteistyö.

Kun lukio toimii ammattiopiston kanssa saman katon alla, onnistuu esimerkiksi kaksoistutkinnon suorittaminen huomattavasti kivuttomammin. Nyt Lempäälässä ammattitutkinnon suorittava oppilas joutuu käymään lukio-opintonsa Tampereella.

Toinen tärkeä asia muutoksen taustalla on saada lukio-opetukselle modernit puitteet. Lehtisen mukaan Kanavan koulun tilat ovat auttamatta vanhanaikaiset.

– Lukio tarvitsee nykyaikaiset tilat mitä pikimmiten, sillä ensimmäiset sähköiset ylioppilaskirjoitukset tehdään vuonna 2016.

Tredun toimipisteen tilat sijaitsevat kauniilla paikalla veden ympäröimänä.

Tredun toimipisteen tilat sijaitsevat kauniilla paikalla veden ympäröimänä.

Lukion opetustilat ovat Lehtisen mukaan vanhanaikaiset, ja lisäksi koulussa on havaittu esimerkiksi sisäilmaongelmia.

Seuraavaksi odotellaan kunnanhallituksen linjauspäätöstä uuden kampusalueen rakentamisesta.

 

Vanhaa lukiota ei saneerata

Lempäälän lukio rehtori Erkki Hytönen kertoo, että aloite siirtää lukio Tredun toimipisteen alueelle on lähtöisin Lempään lukion suunnalta.

–Tätä on pohjustettu keväästä asti. Selvittelimme erilaisia vaihtoehtoja, ja tämä osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi.

Hytösen mukaan myös vanhan lukiorakennuksen saneeraamisvaihtoehtoa selvitettiiin. Remontin tarve osoittautui kuitenkin niin mittavaksi, ettei sitä kannata toteuttaa.

– Arkkitehdin loppuraportista kävi ilmi, että nykyisen lukiorakennuksen saneeraaminen tulisi yhtä kalliiksi kuin uuden rakentaminen. Ja kaiken lisäksi rakennuksesta saattaisi paljastua joitain yllätyksiä, jotka nostaisivat remontin hintaa entisestään.

Lempäälän lukio toimisi uudessa järjestelynä itsenäisenä kouluna. Hytönen haluaa painottaa sitä, että vaikka koulu olisi vuokralla, samoin on myös Tredunkin toimipisteen laita. Suunnitelmassa erillinen kiinteistöosakeyhtiö rakentaa ja ylläpitää kiinteistöjä.

– Jos tämä toteutuu läpi, tulee Lempäälässä olemaan 700–800 oppilaan kampusalue. Lukion sijoittumisesta ei vielä tarkempaa tietoa.

Hytönen löytää suunnitelmasta paljon hyvää.

– Ennen kaikkea yhteistyön lisääntyminen on myönteinen juttu. Kurssitarjonta laajenee ja molemmat osapuolet hyötyvät.

 

Toimipistevastaava Tero Tuominen pitää lukion ja ammattiopiston yhteistyösuunnitelmaa ehdottomasti positiivisena asiana.

Toimipistevastaava Tero Tuominen pitää lukion ja ammattiopiston yhteistyösuunnitelmaa ehdottomasti positiivisena asiana.

Koulutuksen on vastattava yhteiskunnan muutokseen

Tredun Lempäälän toimipistevastaava Tero Tuominen sanoo, että lukion ja ammattiopiston yhdistämisen taustalla on laaja yhteiskunnallinen murros. Hänen mukansa koulutuksen on vastattava palvelurakenteen muutokseen nykyistä paremmin.

Tuomisen mielestä Lempäälä ottaisi uuden kampusalueen myötä askeleen oikeaan suuntaan. Hän pitää suunniteltua uudistusta ehdottoman hyvänä asiana.

– Yhteistyötä toisen asteen opinnoissa täytyy tiivistää. Sehän on laissakin säädetty, sanoo Tuominen.

– Se vaan menee niin, että koulutuksen tulee laaja-alaistua ja oppilaiden osaamisen pitää soveltua paremmin työelämän vaatimuksiin.

Ensi syksystä lähtien Tredun koulutus monipuolistuu, ja toimipisteessä tarjotaan uutena mahdollisuutena liiketalouden koulutusta ja mahdollisesti sisustustekstiilialan koulutusta. Nykyinen audiovisuaalisen alan koulutus siirtyy vuoden 2014 aikana Tampereen Tohloppiin Mediapoliksen tiloihin.

Lisäksi erikseen selvitetään, muuttaako puualan koulutus Tampereen Hepolamminkadulle ja vaatetusalan koulutus Tampereen Koivistontien toimipisteeseen.

Yhteistyö on molempien etu

LeLun ja Tredun yhteistyössä on Tuomisen mukaan paljon muitakin hyviä puolia. Kustannuksia pystytään pienentämään, kun jaetaan samat ruokatilat ja liikuntapuitteet. Myös tilojen käyttökapasiteetti saadaan paljon paremmaksi.

– Uskon, että kaksoistutkintojen määrä lisääntyisi huomattavasti. Tämä tilanne ei ole mistään kotoisin, että oppilaat joutuvat sahaamaan Lempäälän ja Tampereen väliä. Se on monille liian rankkaa.

Tuominen kehuu estoitta Ylöjärvellä toimivaa koulutuskeskus Valoa, jossa lukio, ammattiopisto, aikuiskoulutus ja yrittäjyysopinnot toimivat saman katon alla. Samankaltaista rajoja ylittävää yhteistyötä halutaan Lempäälään.

Nyt ollaan jo pitkällä, sillä asenne sekä lukiolla että Tredulla näyttää olevan kohdillaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?