Kuokkalassa kyläili harmaapäätikka

Hieman räkättirastasta isompi harmaapäätikka sekoitetaan joskus vihertikkaan. Kuva: Kirsti Kuronen.

Hieman räkättirastasta isompi harmaapäätikka sekoitetaan joskus vihertikkaan. Kuva: Kirsti Kuronen.

Perjantai-iltapäivän yllätysvieras: 20. syyskuuta pihallamme Kuokkalassa kyläili harmaapäätikka, Picus canus. Komea kaveri hyppeli maassa ja kiipeili kuusten rungoilla melkein puoli tuntia. Ehdin napsia ikkunan läpi kivoja kuvia.

En ole aikaisemmin törmännyt Lempäälässä lajiin. Se ei ole vielä kovin yleinen, mutta on runsastumassa vähitellen. Laji suosii etelän lehtometsiä ja suuria haapoja kasvavia metsiä. Koko Suomessa harmaapäätikkoja pesii noin 4 000 paria.

– Suurin osa harmaapäätikkahavainnoista Pirkanmaalla tehdään Tampereen eteläpuolella. Lajin levinneisyysalue etenee vähitellen pohjoiseen, mikä selittää kannan runsastumista, kertoo Stina Ahvenjärvi Pirkanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Hieman räkättirastasta isompi harmaapäätikka sekoitetaan joskus vihertikkaan, koska niiden höyhenpeitteet muistuttavat toisiaan. Vihertikka ei kuitenkaan pesi Suomessa.

Harmaapäätikan lempiruokaa ovat muurahaiset. Kesällä sille maistuvat myös hyönteiset ja niiden toukat, ja näin syksyllä muun muassa pihlajanmarjat. Talvisin lajia voi yrittää houkutella lintulaudalle siemenillä ja talilla.

Toivottavasti komistus palaa pihallemme viimeistään talviruokinnalle.

Kirsti Kuronen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?