Testiajo Nordkappiin

Marko Lahti ajoi Bemarillaan testiajon Nordkappiin.

Marko Lahti käväisi pikaisesti Nordkappissa. Matkaa 2 900 km, aikaa 48 tuntia.

Vesilahtelainen Marko Lahti lähtee elokuussa 2014 moottoripyörällä Mongoliaan. Tulevaa matkaa odotellessa hän testasi uuden moottoripyöränsä ominaisuuksia matka-ajossa.

 

Olen ajellut 12 vuotta erilaisilla Harrikoilla ja viime kesänä myin edellisen pois ja hankin tilalle BMW R 1200 GS Adventuren.

Halusin testata sekä itseni että pyörän ominaisuuksia ja kestävyyttä pitkien reissujen varalta. Pohjoisen maisemat ovat aina kiehtoneet minua ja päätinkin lähteä Norjan Nordkappiin, vain pikainen viikonloppureissu siis, koska kaikki lomapäivät oli jo töistä pidetty.

Aikaa oli perjantai-illasta sunnuntai-iltaan, 48 h ja matkaa 2 900 km. Haastavaa, mutta maltoin tuskin odottaa, että työt olisi hoidettu ja pääsisin vihdoinkin tienpäälle.

Viideltä sain työt hoidettua ja ajoin läheiselle huoltamolle tankkaamaan. Perheeni tuli sinne myös tuomaan vähän evästä ja toivottamaan hyvää matkaa.

Päätin mennä alkumatkan ilman turhia pysähdyksiä. Tuttua nelostietä etenin muun liikenteen mukana, ilta pimeni ja liikenne rauhoittui.

 

Lämmin yö

Olen aina tykännyt kulkea öisin, joten valvomisen kanssa ei ollut ongelmia. Kypäräpuhelimen radio sekä pari puhelua vaimon kanssa pitivät virkeänä.

Oulun jälkeen yöllä lipsahti nopeus hieman ja siinä meni hetki, kun virkavallan kanssa keskustelimme ajonopeuksista. Nöyränä poikana jatkoin matkaa.

Koko yö oli yllättävän lämmin, noin 15 astetta, joten kylmästä ei ollut tietoakaan.

Tiesin, että lauantaista tulisi pitkä, joten pysähdyin Sodankylän jälkeen, pystytin nopeasti teltan ja menin nukkumaan.

Jo parin tunnin kuluttua heräsin sateen ropinaan ja totesin, että lepo riittää ja matkaan. Nopeasti kamppeet kasaan ja menoksi. Sade onneksi loppui Saariselän jälkeen.

 

Vuoret vaihtuvat kuumaisemaan

Matka eteni verkkaisesti upeita maisemia ihaillen. Inarin jälkeen lähdin kohti Karigasniemeä ja Norjan rajaa. Norjan puolella maisemat entisestään paranivat, tunturit muuttuivat isoiksi lumihuippuisiksi vuoriksi ja kasvillisuus oli melko vähäistä.

Lakselvin jälkeen E6 mutkitteli pitkin jäämeren rantaa, ja matkanteko oli mukavaa, kun sai ajella sopivan mutkaista tietä. Muutama tunnelikin oli matkalla, pisin 7 kilometriä.

Maisemat muuttuivat koko ajan karummiksi ja kasvillisuutta oli tuskin ollenkaan. Lampaita ja poroja löntysteli pitkin tienvarsia, joten tarkkana piti olla.

Viimeinen pätkä ennen Nordkappia oli sitten jo aivan kuin olisi kuussa ajellut: kivikkoa ja kalliomaisemaa ja ainoa haittapuoli oli valtavan voimakas sivutuuli. Välillä piti ajaa nojaten tuuleen. Perille pääsin ja fiilis oli hyvä, siinä unohtui kipeä takamus.

Pakollisten valokuvien jälkeen nautin munkkikahvit ja myymälästä ostin kotiin tuliaisia.

Kypärää pukiessa vasta tajusin, että tästä on vaan aika pitkä matka kotiin ja oli jo kuitenkin lauantai-iltapäivä, joten ei muuta kuin Bemarin keula kohti etelää.

Alkumatkan tulin samaa tietä takaisin, mutta sitten lähdin Altan kautta kohti Enontekiötä. Maisemat olivat upeita ja vaihtelevia: karua tunturimaisemaa , välillä tie luikerteli solassa  vuorten välissä, vesiputouksia ja rehevää puustoa.

Kautokeinossa päätin yöpyä ja löysin leirintäalueen. Onneksi oli joustava omistaja ja pääsin mökkiin, vaikka oli jo puoliyö. Pesun jälkeen peiton alle ja taisin nukahtaa jo ennen kuin pää laskeutui tyynylle.

 

Ripeästi kotia kohti

Aamulla heräsin pirteänä ja lähdin liikkeelle. Turhia en enää pysähdellyt. Napapiirillä pikaiset kahvit ja pari kuvaa.

Tornionjokivartta pitkin oli leppoisaa ajella ja maisemat alkoivat vähitellen muuttua kotoisammiksi.  Loppumatka menikin muutamaa pikaista pysähdystä lukuunottamatta ajaen. Fiilis oli todella hyvä, sainhan tehtyä tällaisen pikaisen retken onnistuneesti ja vieläpä lähes ilman sateita.

Kotona odotti perhe, iltapala ja sauna.

Matkalla totesin, että pyöräni on tehty juuri tällaisia matkoja varten. Ei haittaa, vaikka tie on kuoppainen tai soraa. Bemarilla voi vaikka poistua maantieltäkin, jos siltä tuntuu ja ison tankin avulla pääsee 600 kilometriä kerralla.

Bemarilla kiertäisi mielellään vaikka maapallon, mutta ensi kesänä suuntaan vain kohti Kiinan rajaa. Ehkä joskus tulevaisuudessa sitten se maapallon ympäriajo…

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?