Keskiaikapukukilpailu Birgitan markkinoilla

Lempäälässä on vietetty elokuun lopusta lähtien viidensiä Birgitta-viikkoja, joihin on sisältynyt useita erilaisia tapahtumia Birgitan vaelluksesta keskiaikaseminaariin ja konsertteihin. Lauantaina 5. lokakuuta Lempäälän Kirkkotorilla ja käsityökeskuksessa järjestetään Birgitan markkinat, jotka eivät ole pelkkää markkinamyyntiä, vaan sisältävät myös mukavaa ohjelmaa markkinakansalle. Birgitta-viikot päättyvät sunnuntaina valon juhlaan.

Lempäälä-opistossa, joka on nykyisin Pirkan opisto, on järjestetty vuodesta 2005 lähtien keskiaikapukukursseja. Pukujen haltijat ja muu markkinaväki kokoontuvat Kanttorinpuistossa aamulla kulkueeseen, joka lähtee kohti Kirkkotoria. Kulkueen saavuttua torille kuullaan Trumpeteurs-yhtyeen avausfanfaari, keskiaikatintamareskin ympärille Ritva Mäkelän luoma pienoisnäytelmä Birgitan markkinoilla ja Birgitta-työryhmän puheenjohtaja Hannu Turkkisen avaussanat.

Avaustapahtuman jälkeen tapulin luona otetaan vastaan lasten ilmoittautumisia leikkimieliseen keskiaikapukukilpailuun Tapulin portailla. Sarjat ovat alle kouluikäisille ja alakoululaisille. Pukujen ei tarvitse olla täydellisiä asukokonaisuuksia eikä juuri keskiajan pukujen mallisia, vaan tärkeintä on ajatus ja innostus.

Pyhän Birgitan kirkossa on Hymnus-kuoron musiikki- ja yhteislaulutilaisuus. Kirsti Isotalo kertoo kirkon historiasta ennen ja jälkeen musiikkituokion. Kirkkotorilla kiertelee musikantteja ja nähdään Hämeen keskiaikaseuran esittämänä keskiajan hovitansseja eri puolilta Eurooppaa.

Käsin tehtyjä suomalaisia tuotteita myydään torikojuissa ja käsityökeskus Vanhalla asemalla. Käsityökeskuksessa on myös näyttely, Irmeli Koskisen ritarihahmot kierrätysmateriaaleista sekä muinaissoitinten esittely ja työpaja.

Sunnuntaina 5. lokakuuta järjestetään Pyhän Birgitan kirkossa valon juhla, jossa konsertoi Vanitatum Vanitas (Turhuuksien turhuus) -lauluyhtye keskiaikaisin sävelin.

Kouvolalainen lauluyhtye Vanitatum Vanitas on perustettu vuonna 2006 keskiaikaisen musiikin innoittamana. Nykyisen, vuodesta 2010 yhdessä laulaneen kokoonpanon muodostavat Teija Kapiainen, Terhi Paukku ja Mari Lavikainen. Lauluyhtyeen ohjelmisto koostuu pääasiassa 1–3-äänisistä Piae Cantiones -lauluista, jotka ovat syntyneet 1300- ja 1400-luvuilla tai jopa aikaisemmin.

Birgitta-viikkojen tausta:

 

Lempäälän keskiaikainen kivikirkko on omistettu Pyhälle Birgitalle. Birgitan päivä pyhimyskalenterissa on 7.10., joka on suomalaisessa almanakassa Pirjon ja Pirkon päivä. Katolisena aikana vietettiin Lempäälän kirkossa juhlallisesti Birgitan päivää, kirkon nimipäivää. Katolisen ajan jälkeenkin vielä 1800-luvulla Lempäälässä vietettiin Birgitta-juhlia. 1950-luvulla alettiin seurakunnassa pitää Birgitan päivää juhlapäivänä.

Vuonna 2001 oli koolla joukko kulttuurista, kotiseutuhistoriasta ja matkailusta kiinnostuneita lempääläisiä. Jo idullaan ollut Birgitta-innostus muotoutui silloin päätökseksi alkaa järjestää parittomina vuosina Birgitta-viikot, jotka sisältävät useita eri tapahtumia, mm. Birgitan markkinat ja keskiaikaseminaarin.

Birgitta-viikkojen toteuttajina ovat Lempäälän kunnan kulttuuripalvelut, Lempäälän seurakunta, Pirkan opisto, Lempäälän käsityökeskus sekä lukuisat yhteistyökumppanit ja talkoolaiset.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?