Sote-uudistus: ”Ns. Orpon työryhmän linjaukset eivät sovellu sote-järjestämislain pohjaksi”

Lempäälä haluaa tulevaisuudessakin vastata sote-palveluiden järjestämisestä

Lausunnossaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia valmistelevan työryhmän väliraportista Lempäälän kunnanhallitus katsoo, ettei sote-alueiden ja perustason alueiden muodostumisen kriteerit ole selkeät eivätkä ne kohtele 20 000–50 000 asukkaan kuntia tasavertaisesti. Yhteisen työsäkäyntialueen kriteeriä sote-alueen ehtona on Lempäälän mukaan lievennettävä koko Pirkanmaan alueella.

Työssäkäyntialueen käyttäminen sote-alueen määrittelykriteerinä ei Lempäälän kunnan kannan mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon siäsllön ja kuntalaisten tasapuolisen kohtelun näkökulmasta tarkoituksenmukainen , koska sote-palvelut kohdistuvat suurelta osin ei-työssä käyvään väestöön.

– Kehyskuntia on kohdeltava samoin kuin muita 20 000–50 000 asukkaan kokoisia kuntia, sanotaan Lempäälän kunnanhallituksen hyväksymässä lausunnossa, jossa todetaan, että väliraportissa esitettyjä kriteerejä olisi tarkistettava Pirkanmaan alueen kehittämisessä.

Myös kehyskuntien on Lempäälän kunnan antaman lausunnon mukaan saatava järjestää perustason sote-palvelut ja ne peruserikoissairaanhoidon palvelut, jotka ne tällä hetkelläkin järjestävät.

– Niillä tulee olla oikeus halutessaan muodostaa perustason sote-palveluiden yhteistoiminta-alue.

Nyt vain Tampereen sote-alue mahdollinen

Lempäälä katsoo lausunnossaan, että Pirkanmaalla raportin kriteerejä käytettäessä ei ole mahdollista muodostaa kuin Tampereen sote-alue.

– Sastamalan ja Valkeakosken ympärille voisi muodostua väestöpohjan asukaslukukriteerit täyttävät alueet, mutta ne eivät täytä työssäkäyntialueen ehtoa, Lempäälän kunnanhallitus huomauttaa.

Lempäälä muistuttaa lausunnossaan, että Pirkanmaalla on kuntien välillä pitkäaikaista yhteistoimintaa, joka on taannut perustason sote-palveluiden kehittämisen ja kustannustehokkaan järjestämisen. Nyt yhteistyö uhkaa raunioitua.

Myös hyvin toimivat nykyiset yhteistoiminta-alueet Vesilahti-Pirkkala ja Kangasala-Pälkäne jouduttaisiin purkamaan.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?